Të kuptuarit e transplantimit të qelizës amë

Përmbajtja

Përmbajtja

Sapo keni zbuluar se ju ose dikush afër jush, keni nevojë për një transplant të qelizave staminale. Është e natyrshme të ndiheni të shqetësuar, të hutuar ose të trembur nga ajo që do të ndodhë më pas dhe mund të keni shumë pyetje pa përgjigje.

Zbulimi i informacionit rreth transplantit mund të jetë fuqizues dhe të ndihmojë në ndërtimin e besimit tuaj për të trajtuar situatën kokë më kokë.

Në këtë pjesë ne do t'ju ndihmojmë të kuptoni se çfarë bëjnë qelizat staminale dhe pse janë kaq të rëndësishme. Ka informacion se si ne kërkojmë në regjistrin tonë për donatorë të qelizave staminale dhe alternativa të mundshme nëse një donator nuk mund të gjendet menjëherë. Ne gjithashtu shikojmë opsionet në rrethanat e rralla kur financimi për një transplant nuk është fillimisht i disponueshëm.    

Ne do të japim përgjigje për pyetjet e mëposhtme:

Çfarë është transplantimi i qelizave staminale?

Ju ndoshta keni dëgjuar disa herë termat 'transplant i qelizave burimore', 'transplanti i palcës kockore' ose 'transplanti i qelizave burimore hemopoietike', por mund të mos jeni 100% i sigurt se çfarë përfshin. Nëse keni një gjendje që prek palcën e eshtrave ose gjakun tuaj, mund të jetë alternativa më e mirë e trajtimit për ju. 
Gjatë një transplantimi të qelizave staminale, ekipi juaj mjekësor do të zëvendësojë qelizat burimore të gjakut me qeliza burimore të reja, të shëndetshme nga një dhurues i përshtatshëm. Pas një periudhe kohe ato do të ngjiten në palcën e eshtrave dhe do të fillojnë të prodhojnë qeliza të reja gjaku. Qelizat tuaja staminale të reja do të zgjidhen nga një donator që përputhet ngushtë me ju - për t'ju dhënë shansin më të mirë të mundshëm për të kapërcyer gjendjen tuaj.

 

Në këtë pjesë ne u përgjigjemi pyetjeve të mëposhtme:

Qelizat staminale janë qelizat kryesore të trupit. Të gjitha qelizat e tjera, indet, organet dhe kockat zhvillohen nga qelizat staminale. Qelizat burimore të gjakut jetojnë në palcën tonë kockore, indi i butë që gjendet në mes të kockave tona. Qelizat staminale të gjakut janë përgjegjëse për krijimin e shumë llojeve të ndryshme të qelizave të gjakut. Ata të gjithë kanë një punë unike për të bërë që e mban gjakun tonë të shëndetshëm. Qelizat tona burimore të gjakut duhet të prodhojnë saktësisht sasinë e duhur të çdo lloji të qelizave të gjakut. Nëse ky proces i kontrolluar me kujdes shkon keq, mund të rezultojë që gjaku juaj të ketë shumë qeliza që nuk janë zhvilluar plotësisht. Kjo nga ana tjetër mund të çojë në kancer të gjakut ose çrregullime të gjakut.

Qelizat e kuqe te gjakut: lloji më i bollshëm i qelizave të gjakut. Ata transportojnë oksigjen në të gjitha indet e trupit tuaj. Ju gjithashtu mund t'i dëgjoni ato të referuara si 'eritrocite'. Nëse keni shumë pak qeliza të kuqe të gjakut ose ato nuk funksionojnë siç duhet, mund të shkaktojë anemi. Qelizat e bardha të gjakut: qelizat që përbëjnë sistemin tuaj imunitar dhe luftojnë infeksionet. Ata mund të ndahen në grupe të tjera në bazë të punëve që bëjnë.

 

Neutrofilet: një nga llojet e para të qelizave që reagojnë ndaj infeksioneve kur ato ndodhin. Neutrofilet janë lloji më i përhapur i qelizave të bardha të gjakut. Kur ata udhëtojnë në vendin e një infeksioni, ai shpesh shkakton inflamacion dhe ënjtje.

 

Limfocitet: Ekzistojnë dy lloje kryesore të këtyre qelizave të bardha të gjakut - qelizat T identifikojnë pushtuesit e huaj dhe rekrutojnë qeliza të tjera imune për të ndihmuar, ndërsa qelizat B prodhojnë dhe sekretojnë antitrupa.

 

Qelizat plazmatike: qelizat B të pjekura që prodhojnë lloje të ndryshme të antitrupave për të ndihmuar në luftimin e infeksionit. Kur shfaqen probleme me prodhimin dhe zhvillimin e tyre, mund të çojë në mieloma.


Trombocitet: ato ndihmojnë gjakun të mpikset pas lëndimeve ose traumave

Të dy llojet e transplantit japin të njëjtin rezultat - pacienti merr qeliza staminale që do të zhvillohen në një sistem të ri imunitar. Dallimi kryesor është se si mblidhen qelizat nga dhuruesi. Për 90% të dhurimeve, qelizat staminale mblidhen përmes qarkullimit të gjakut të dhuruesit në një proces të quajtur mbledhja e qelizave burimore të gjakut periferik (PBSC). Gjaku i tyre kalon përmes një tubi të vogël në një makinë që mbledh qelizat burimore dhe më pas e kthen pjesën tjetër të gjakut në trup. Është një përvojë shumë e ngjashme me dhënien e gjakut, por zgjat pak më shumë. Për 10% dhurime, qelizat staminale mblidhen nga palca e eshtrave të dhuruesit. Ai përfshin një procedurë të vogël kirurgjikale, duke përdorur një gjilpërë për të mbledhur palcën e eshtrave nga legeni i dhuruesit nën anestezi të përgjithshme. Zgjedhja e metodës së grumbullimit varet nga gjendja e përfshirë, shëndeti i përgjithshëm i pacientit dhe mosha. Mjeku juaj do të vlerësojë se cila metodë është më e përshtatshme për ju.

Së pari, do të keni trajtim për të hequr qafe qelizat anormale që janë shkaku i gjendjes tuaj duke përdorur kimioterapinë dhe ndonjëherë radioterapi. Kjo quhet terapi kondicionuese. Një ditë pas përfundimit të kësaj, qelizat tuaja burimore të reja do të futen në gjakun tuaj në një mënyrë të ngjashme me një transfuzion të rregullt gjaku.
Kur qelizat tuaja burimore të reja hyjnë në gjakun tuaj, ato do të lëvizin në palcën e eshtrave dhe do të fillojnë të prodhojnë qeliza të reja gjaku. Me kalimin e kohës, kjo çon në zhvillimin e sistemit tuaj të ri imunitar që mund të njohë dhe heqë çdo qelizë anormale të mbetur në trupin tuaj. Gjithashtu do t'ju mbrojë kundër gjërave të tilla si bakteret dhe viruset që mund të shkaktojnë infeksione.

Normat e suksesit të transplantit të qelizave staminale ndryshojnë shumë në varësi të disa faktorëve. Kjo perfshin:

  • Mosha e pacientit
  • Kanceri i gjakut ose çrregullimi i gjakut që ata kanë
  • Lloji i transplantit
  • Shëndeti i tyre i përgjithshëm para transplantimit.

 

Megjithatë, për shkak të trajtimeve të përmirësuara dhe të kuptuarit më të mirë të asaj që e bën një ndeshje të mirë, pacientët në përgjithësi jetojnë më gjatë dhe janë në gjendje të përballojnë më mirë efektet anësore të tilla si GvHD (sëmundja e transplantit kundër pritësit).

Nëse dëshironi të dini më shumë se si kjo mund të ndikojë në rrethanat tuaja, ju lutemi bisedoni me konsulentin ose ekipin tuaj mjekësor për këtë. Ata do të jenë në gjendje t'ju japin informacionin më të saktë për situatën tuaj.

Llojet e ndryshme të transplantit të qelizave staminale

Ekzistojnë dy lloje kryesore të transplantit të qelizave staminale. Ato janë të ndryshme sepse qelizat staminale që merrni mblidhen nga burime të ndryshme.

 

  • UnëNëse keni një transplant autolog (ose autograft), ju do të merrni qelizat tuaja staminale që janë mbledhur përpara fillimit të trajtimit tuaj.

 

  • Nëse keni një transplant alogjenik (ose alograft), do t'i merrni qelizat tuaja burimore nga dikush tjetër. Ky mund të jetë dikush që njihni, si p.sh. një vëlla ose një anëtar i familjes, ose mund të jetë dikush që është regjistruar për t'u regjistruar. 

 

Lloji i transplantit që keni do të varet nga lloji i kancerit të gjakut ose çrregullimi i gjakut që keni, mosha juaj dhe shëndeti i përgjithshëm. Disponueshmëria e një donatori të përshtatshëm të përshtatshëm është gjithashtu një faktor.

Transplantet autologe

Një transplant autolog i qelizave burimore i lejon mjekët t'ju japin doza shumë të larta të kimioterapisë dhe/ose radioterapisë për të trajtuar gjendjen tuaj - ju mund ta dëgjoni këtë të quajtur terapi me dozë të lartë.

Kjo terapi heq qelizat jonormale që shkaktojnë gjendjen tuaj, por gjithashtu shkakton dëme në palcën e eshtrave dhe sistemin tuaj imunitar. Transfuzioni i qelizave tuaja burimore përsëri në gjakun tuaj lejon sistemin tuaj imunitar të rindërtohet me kalimin e kohës. Qelizat burimore kthehen në palcën e eshtrave, ku fillojnë të prodhojnë qeliza të reja gjaku, gjë që ndihmon në rikuperimin tuaj.

 

Pas transplantimit tuaj, ju nuk do të zhvilloni sëmundjen e transplantit kundër pritësit (GvHD) sepse ju merrni qelizat tuaja burimore, kështu që ato nuk do të reagojnë ndaj qelizave të tjera në trupin tuaj. Megjithatë, ka të ngjarë të përjetoni ende disa efekte anësore afatshkurtra dhe do të jeni në rrezik të zhvillimit të infeksioneve ndërsa trupi juaj rimëkëmbet nga trajtimi.

 

Një transplant autolog mund të jetë një opsion trajtimi për ju nëse:

  • Ju keni kancer të gjakut, si mieloma ose limfoma.
  • Trajtimet e tjera, si kimioterapia, nuk kanë funksionuar.
  • Ju keni një lloj të caktuar kanceri që do t'i përgjigjet mirë kimioterapisë me dozë të lartë, siç janë tumoret e qelizave germinale.
  • Ju keni një çrregullim gjaku që ndikon në sistemin tuaj imunitar, të tilla si sëmundje të rënda autoimune si skleroza e shumëfishtë ose sëmundja e Crohn. Megjithatë, kjo është vetëm në raste të rralla kur opsionet e tjera të trajtimit nuk kanë funksionuar.

Transplantet e gjakut të kordonit

Nëse nuk është i disponueshëm një dhurues i vëllait ose i palidhjes, mund t'ju ofrohet ose gjaku i kordonit ose transplantimi haploidentik.  

 

Gjaku i kordonit, i pasur me qeliza staminale, mund të mblidhet pasi foshnja dhe placenta të jenë lindur në mënyrë të sigurt nga nëna. Mblidhet nga kordoni i kërthizës pasi të jetë prerë. Procedura është plotësisht e sigurt si për nënën ashtu edhe për foshnjën. Gjaku më pas ngrihet dhe ruhet në një bankë kordoni derisa të nevojitet.

 

Qelizat burimore të gjakut të kordonit nuk kanë nevojë të përputhen aq mirë me llojin tuaj të indit në krahasim me burimet e tjera të qelizave burimore. Kjo për shkak se ato nuk janë aq të pjekura sa qelizat burimore të gjakut, që do të thotë se mund të jetë më e lehtë të gjesh një ndeshje të përshtatshme të kordonit.

Transplantet haploidentike

Një transplant haploidentik përdor qeliza burimore nga një anëtar i familjes, lloji i indit ose HLA i të cilit përputhet gjysmë me tuajin. Prindërit janë gjithmonë një gjysmë ndeshje për fëmijët e tyre dhe anasjelltas. Vëllezërit e motrat kanë një shans 50% për të qenë një gjysmë-ndeshje për njëri-tjetrin.

 

Kjo do të thotë që ju keni një zgjedhje më të madhe të donatorëve të mundshëm - pothuajse të gjithë njerëzit kanë të paktën një përputhje të mundshme haploidentike në familjen e tyre.

 

Transplantet haploidentike po bëhen gjithnjë e më të zakonshme, por për fat të keq, ato nuk janë të përshtatshme për të gjithë. Ekipi juaj i transplantit do të jetë në gjendje t'ju japë më shumë informacion në lidhje me opsionin tuaj më të mirë të mundshëm.

Transplantet e përputhshme të donatorëve të palidhur (MUD).

Nëse nuk keni opsionin e një ndeshjeje me motrën ose motrën dhe qendra juaj e transplantimit mendon se është një opsion i përshtatshëm, mund t'ju jepet një transplant MUD. Kjo është kur qelizat tuaja të reja burimore vijnë nga një i huaj, lloji i indit të të cilit përputhet me tuajin.  

 

Mund të mësoni më shumë se si ne kërkojmë për donatorë të palidhur në një nga seksionet vijuese.

Transplantet e vëllezërve dhe motrave

Vëllezërit dhe motrat tuaja janë njerëzit më të prirur për t'ju përshtatur. Kjo është për shkak se ata kanë të njëjtët prindër si ju, kështu që ka një shans 25% që ata të kenë llojin tuaj të indit. Nëse keni ndonjë vëlla apo motër, spitali juaj do t'i testojë ata para kujtdo tjetër.

 

Transplantimi i një vëlla apo motraje mund të sjellë shumë emocione të ndryshme për të gjithë të përfshirë. Sigurohuni që të flisni me ekipin tuaj të transplantit për çdo shqetësim që keni ju ose familja juaj.

 

Faqja jonë e Dhurimit për të afërmit tuaj ka më shumë informacion për vëllezërit e motrat dhe të afërmit e tjerë që po përgatiten të dhurojnë qelizat e tyre staminale.

Gjetja e një donatori për transplantin e qelizave burimore

Nëse jeni duke marrë qeliza staminale të dhuruara nga dikush tjetër – një i afërm, dhurues pa lidhje ose gjaku i kordonit – atëherë mjekët duhet të gjejnë një dhurues, lloji i indit të të cilit përputhet me tuajin.

 

Në SFS-MDR, ne mbajmë një regjistër vullnetarësh të gatshëm të cilët janë të gatshëm t'i dhurojnë qelizat e tyre staminale dikujt që ka nevojë për një transplant. Ne do të kërkojmë për një donator që përputhet, do të kryejmë testet e duhura dhe do të koordinojmë qelizat burimore që mbërrijnë në spital. Për më shumë informacion mbi secilin hap të procesit, shihni lidhjet më poshtë.

Ju – Nuk është çudi që së pari do të testoheni në mënyrë që të mund të fillojë kërkimi për ndeshjen tuaj. Dikush në spitalin ose qendrën tuaj të transplantimit do të marrë një mostër gjaku për të bërë një test të llojit të indeve. Rezultatet do të na transmetohen në mënyrë që të fillojmë kërkimin.

Vëllezërit dhe motrat tuaja – Nëse keni ndonjë, vëllezërit ose motrat tuaja do të testohen më pas. Ata kanë shanset më të mira për të qenë një ndeshje e përsosur për ju, sepse ndajnë të njëjtët prindër. Mostrat e gjakut do të merren nga mjeku/spitali i tyre lokal dhe do të dërgohen për tipizimin e indeve.

Dikush tjetër? – Zakonisht familja dhe miqtë tuaj më të gjerë nuk do të testohen pasi ka shumë pak gjasa që ata të jenë një ndeshje. Nëse duan të ndihmojnë njerëzit e tjerë që kanë nevojë për një transplant të qelizave staminale, atëherë ata mund të jenë të interesuar të bashkohen me SFS-MDR.

Pasi qendra juaj e transplantimit të kontaktojë, ne kërkojmë të gjithë donatorët e mundshëm në Maqedoni për të gjetur përputhjen tuaj më të mirë. Nëse është e nevojshme, ne do të kërkojmë donatorë të mundshëm në regjistra nga e gjithë bota. 

Vendosja e listës së ngushtë të donatorëve tuaj - ekipi ynë i kërkimit do të bëjë një listë të ngushtë të donatorëve të mundshëm që përputhen dhe do ta dërgojë në qendrën tuaj të transplantimit brenda 24 orëve. Ne do të kontaktojmë çdo donator dhe do të sigurohemi që ata janë ende të disponueshëm dhe në gjendje të dhurojnë. Më pas ata do të japin disa mostra gjaku. Ato do të dërgohen në laboratorët e qendrës suaj të transplantit, ku mostrat tuaja të gjakut do të testohen krah për krah. Ne e dimë se është e vështirë të presësh, por ky proces ndonjëherë mund të zgjasë disa javë.

Zgjedhja e donatorit tuaj – laboratori do të testojë mostrat për të gjetur përputhjen më të mirë. Pasi të merren parasysh të gjithë faktorët, si lloji i indit tuaj HLA dhe çfarë është më e mira për trajtimin e gjendjes suaj, ekipi juaj mjekësor do të zgjedhë dhuruesin tuaj.

Organizimi i dhurimit – kur dhuruesi juaj i përputhshëm të jetë përzgjedhur, ne do të kontaktojmë dhe do të aranzhojmë që ata të bëjnë analiza të mëtejshme gjaku dhe një ekzaminim të plotë mjekësor për t'u siguruar që janë të aftë dhe të shëndetshëm për të dhuruar.

Pasi ata të dhurojnë, ne do të organizojmë që qelizat staminale t'ju dërgojnë nga donatori juaj sa më shpejt që të jetë e mundur.

Çfarë po kërkojmë?

Që të kryhet një transplant, ju duhet të keni një donator, lloji i indit të të cilit përputhet me tuajin. Përputhja bazohet në llojin tuaj të indit të antigjenit leukocitor njerëzor (HLA). HLA juaj është pjesë e asaj që ju bën "ju" - karakteristikat tuaja individuale gjenetike.
Lloji juaj HLA përbëhet nga shumë gjene, por kur bëhet fjalë për përputhjen, ne jemi më të interesuar për gjashtë prej tyre. Secila prej tyre ka dy versione të ndryshme (të quajtura alele) që përbëjnë dymbëdhjetë gjithsej. Ju trashëgoni një version nga nëna juaj dhe një nga babai juaj. Kur bëhet fjalë për t'ju përputhur me një donator, nëse njëmbëdhjetë nga këto gjene përputhen, quhet një përputhje 11/12. Nëse të dymbëdhjetë përputhen, atëherë ju keni një ndeshje 12/12. Është e rëndësishme që mjekët tuaj të gjejnë përputhjen më të mirë të mundshme, sepse kjo do t'i japë trupit tuaj mundësinë më të mirë të mundshme për të pranuar qelizat burimore të donatorit tuaj.
Ne testojmë për të parë nëse jeni pozitiv për citomegalovirus (ose shkurt CMV) - një virus shumë i zakonshëm që shpesh nuk ka efekte anësore. Në mënyrë ideale, ne duam të gjejmë një donator që teston të njëjtën gjë për këtë virus si ju. Tani ka prova në rritje se kur një pacient dhe dhurues kanë përputhur statusin e CMV-së, kjo ndihmon në përmirësimin e suksesit të transplantit.

Së fundi, ne do të marrim parasysh edhe moshën e donatorit tuaj. Kjo për shkak se hulumtimi ynë ka konfirmuar se transplantet janë përgjithësisht më të suksesshme kur zgjidhen donatorët më të rinj

Pacientët kanë më shumë gjasa të gjejnë një donator që përputhet nga dikush me një prejardhje të ngjashme etnike, sepse llojet tona të indeve HLA janë të trashëguara – megjithëse është e mundur të jesh dhurues për dikë me çfarëdo prejardhjeje etike. SFS-MDR është shumë në punë, për të inkurajuar njerëzit me prejardhje etnike të pakicave për t'u bashkuar me regjistrat e qelizave burimore të vendit të tyre. Ne po promovojmë gjithashtu përdorimin e burimeve alternative të qelizave staminale dhe po kërkojmë mënyra për t'i bërë ato më të aksesueshme për të gjithë.
Nëse keni një lloj indi HLA që është i rrallë ose më pak i zakonshëm, mund të jetë më e vështirë të gjesh një donator që përputhet, sepse mund të ketë më pak njerëz me llojin tuaj të indit.
Nëse nuk mund të gjendet një dhurues i përshtatshëm i rritur, ekipi juaj i transplantit do të diskutojë alternativat e mundshme me ju.

Koordinatori juaj i transplantit do të përditësohet rregullisht për ecurinë e kërkimit. Nëse ka ndonjë vështirësi, ata do t'ju njoftojnë. Në varësi të gjendjes suaj, mund t'ju duhet trajtim shtesë për të ndihmuar në kontrollin e simptomave tuaja gjatë kësaj kohe.
Ndërsa presin një transplant, disa pacientë, miqtë ose familjet e tyre vendosin se do të donin të ndihmonin në rritjen e ndërgjegjësimit duke inkurajuar njerëzit të regjistrohen në SFS-MDR.


Ka mijëra donatorë të rinj potencialë që shtohen në regjistrat në mbarë botën çdo ditë dhe mjekët tuaj dhe ekipi ynë i kërkimit do të përqendrohen në gjetjen e ndeshjes më të mirë të mundshme.

Në SFS-MDR, ne nuk mund të pranojmë kërkesa për të gjetur një donator nga pacientë individualë ose familjet e tyre. Nëse jetoni jashtë Maqedonisë, është ende e mundur që ne të kërkojmë regjistrin tonë, por kërkesa duhet të vijë nga regjistri i qelizave staminale/palcës kockore të vendit tuaj. Spitali juaj do të jetë në gjendje të kontaktojë regjistrin e vendit tuaj për ju.  

Ne nuk jemi spital dhe nuk mund t'i organizojmë vetë transplantet.