Shëri: Mendja

Largimi nga spitali pas transplantimit të qelizave staminale mund të jetë një përvojë e lumtur dhe e frikshme. Shumë pacientë kanë shqetësime se si do të përballen me sfidat e rikuperimit të tyre dhe disa e kanë më të lehtë se të tjerët. 

Rimëkëmbja juaj do të ketë një ndikim në të gjitha pjesët e jetës suaj dhe seksionet tona të informacionit të Trupit, Mendjes dhe Jetës do t'ju ndihmojnë në çdo hap të rrugës. 

Rimëkëmbja e çdo personi është unike dhe këto faqe janë këtu për t'ju ndihmuar dhe mbështetur gjatë gjithë këtij udhëtimi.

Seksioni Mind fokusohet në mënyrën se si shërimi juaj mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor – nga emocionet që mund të ndjeni deri te shqetësimet rreth imazhit të trupit dhe kujtesës – dhe ofron ndihmë se si të flisni për problemet e vështira. Ai gjithashtu shikon se si rikuperimi mund të ndikojë në marrëdhëniet tuaja me njerëzit më të afërt dhe si të përballeni gjatë periudhave më të vështira.

Shëndeti juaj mendor pas një transplanti të qelizave staminale

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për t'u ndjerë gjatë rikuperimit tuaj. Ndoshta do të ketë raste kur jeni të shqetësuar, raste kur jeni të frikësuar dhe raste kur dëshironi të qani - por kjo është në rregull. Ndonjëherë është qetësuese të dëgjosh se ajo që po ndjen është krejtësisht normale.

 

Të gjithë marrësit e transplantit të qelizave staminale përjetojnë një gamë të gjerë emocionesh gjatë rikuperimit të tyre, disa prej të cilave mund të jenë të vështira për t'u përballuar. Jo të gjithë do t'i kalojnë këto ndjenja në të njëjtën mënyrë ose për të njëjtën kohë. Gjëja e rëndësishme për të mbajtur mend është se nuk jeni vetëm, ndjenjat tuaja janë krejtësisht normale dhe ka mbështetje në dispozicion për ju.

Depresioni – Është plotësisht e kuptueshme pse mund të ndiheni të dobët pasi keni kaluar nëpër procesin e ndryshimit të jetës dhe pasigurisë për të pasur një transplantim të qelizave staminale. Zakonisht këto ndjenja kalojnë në kohën e duhur, por nëse ato kthehen rregullisht për disa ditë në një kohë, mund të jetë një shenjë se jeni duke përjetuar depresion.

Zemërimi dhe trishtimi – Të dyja ndjenjat janë pjesë e ciklit të pikëllimit që kalojmë përpara se të pranojmë një situatë dhe të vazhdojmë. Pikëllimi nuk duhet të përfshijë humbjen e një personi - pas një ngjarjeje që ndryshon jetën, siç është një transplant, njerëzit pikëllohen për jetën që kishin pasur. Çdo marrës i transplantit ka pyetur veten 'pse unë?' në disa pika.

Izolim – Ndjenja sikur askush nuk e kupton atë që po kaloni mund të çojë në ndjenja izolimi. Të jetosh vetëm, të kesh anëtarë të familjes që janë jashtë për pjesën më të madhe të ditës, ose të kesh një grup social relativisht të vogël mund të çojë në ndjenja të ngjashme.

Ankthi – Të kesh shumë pasiguri në jetën tënde dhe të mos jesh në gjendje të planifikosh për të ardhmen mund t’i bëjë shumë njerëz të ndihen të shqetësuar.

Shpresa – Kur shërimi juaj shkon mirë, ju ndiheni mirë dhe kjo ndjenjë përparimi mund të çojë në mendime shprese dhe pozitiviteti për të ardhmen.

Humbje – Mund të ndiheni sikur e keni humbur lirinë që kishit përpara transplantimit, veçanërisht nëse nuk jeni kthyer ende në punë ose duhet të hiqni dorë. Ju gjithashtu mund të shqetësoheni për humbjen e mbështetjes mjekësore që keni pasur në spital.

I vendosur – Pjesët e vetë-menaxhimit të rimëkëmbjes suaj, si dieta dhe stërvitja juaj, mund t'ju ndihmojnë të ndiheni sikur po rifitoni kontrollin e situatës suaj.

Të flasësh për problemet e shëndetit mendor është shpesh e vështirë dhe gjetja e një mënyre për të filluar bisedën mund të jetë gjëja më e vështirë nga të gjitha.

Kur bëhet fjalë për të folur për diçka që mund të jetë shqetësuese për ju, mendoni se me kë ndiheni më rehat të flisni. Për disa njerëz është një anëtar i familjes ose mik, por shumë njerëz preferojnë të flasin me dikë që nuk e njohin gjithashtu. Ky mund të jetë një profesionist i kujdesit shëndetësor ose një anëtar tjetër i komunitetit të tyre.

Para se të filloni, mbani mend se shumë njerëz kanë strese në jetën e tyre që mund të shkaktojnë probleme me shëndetin e tyre mendor. Pra, edhe nëse ata nuk kanë pasur një transplant të qelizave staminale, ata mund të kenë ende përvojë për t'u përballur me ndjenja të ngjashme.

Ju gjithashtu mund të gjeni të dobishme idetë e mëposhtme:   

 • Mundohuni të mblidhni mendimet tuaja paraprakisht në mënyrë që të jeni të qartë se çfarë të thoni. Shkrimi i disa shënimeve mund të jetë i dobishëm, veçanërisht nëse jeni duke folur me një profesionist të kujdesit shëndetësor.
 • Gjeni një vend relaksues dhe të qetë për të folur, ku të ndiheni rehat dhe askush të mos shpërqendrohet.
 • Prisni të bëhen pyetje. Nuk duhet t'i përgjigjeni çdo gjëje nëse nuk dëshironi, por kjo do ta ndihmojë personin tjetër të kuptojë se çfarë po kaloni.
 • Të njoftosh dikë tjetër është hapi i parë për të marrë ndihmë dhe do të ndihesh mirë të jesh hapur me dikë.
 • Ju lutemi mbani mend se ndjenjat e vështira mund të kthehen dhe mund të duhet pak kohë përpara se të ndiheni se mund t'i trajtoni vetë problemet tuaja.

Mund të vijë një kohë kur ju mendoni se keni nevojë për mbështetje shtesë për t'ju ndihmuar të përballeni. Nuk është gjithmonë e lehtë të dallosh kur është kjo, veçanërisht nëse ndihesh i dobët. Familja juaj mund ta njohë këtë sjellje tek ju përpara se ta bëni këtë dhe mund të dëshirojë të flasë me ju për të.

Nëse filloni të përjetoni disa nga sa vijon, duhet të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm ose ekipin mjekësor, i cili do t'ju flasë për opsione të ndryshme, duke përfshirë mjekimin dhe terapitë e të folurit:

 • Ju jeni ndjerë shumë të ulët dhe jo si vetja juaj e zakonshme.
 • Nuk mund të gjesh motivimin për të bërë asgjë, qoftë edhe për detyra të rëndësishme.
 • Ju rregullisht keni probleme me gjumin.
 • Keni shumë mendime negative për veten, botën dhe të ardhmen.
 • Ndiheni të paaftë për të kontrolluar mendimet tuaja.
 • Ndiheni shumë më të shqetësuar se zakonisht.

Kujtesa dhe njohja

Ndryshimi në njohje (kujtesa dhe përqendrim) është një efekt anësor i zakonshëm i një transplanti të qelizave staminale, por nuk diskutohet apo kuptohet gjerësisht.

Gjatë rikuperimit tuaj mund të ketë raste kur disa detyra mendore i keni më të vështira se dikur. Kjo mund të përfshijë vështirësi në kujtimin e takimeve, kujtimin e emrave të njerëzve ose objekteve dhe përqendrimin në përgjithësi.

 

Këto probleme njihen si ndryshime kognitive të lidhura me kancerin (CRCC) sepse ato ndikojnë në mënyrën se si ne kujtojmë dhe përpunojmë informacionin. Ata shpesh shkojnë krah për krah me lodhjen dhe shumë pacientë zbulojnë se përjetojnë më shumë CRCC kur lodhja e tyre është gjithashtu e keqe.

'Ndryshimet njohëse të lidhura me kancerin' është një term që përdoret për të përshkruar ndryshimet në aftësinë e një personi për t'u përqendruar dhe menduar pas trajtimit të kancerit. Këto ndryshime nganjëherë quhen edhe si 'chemobrain' ose 'chemofog'.

Shumica e njerëzve që kanë ndryshime njohëse janë në gjendje të bëjnë gjëra të përditshme, por ata mund të vërejnë se nuk janë në gjendje t'i bëjnë disa gjëra aq mirë sa para se të kishin kancer. Ndryshimet shpesh mund të jenë të buta dhe delikate.

Fatmirësisht, CRCC-të nuk janë progresive dhe ato përmirësohen me kalimin e kohës. Megjithatë, ato mund të ndikojnë në jetën tuaj të përditshme, kështu që kjo mund të jetë mjaft e frikshme për disa njerëz.

Ende nuk është kuptuar plotësisht pse shfaqen këto simptoma dhe pse ato prekin disa njerëz, por jo të tjerët. Hulumtimet në aktivitetin e trurit të njerëzve që kishin trajtuar kancerin zbuluan se truri i tyre funksiononte në të njëjtën mënyrë si ata që nuk kishin trajtuar kancerin, por trurit të pacientëve me kancer duhej të punonte shumë më shumë për të kryer të njëjtat detyra.

Faktorët që mund të përfshihen në shkaktimin e CRCC përfshijnë:

 • Trajtimet e kancerit si kimioterapia, radioterapia dhe trajtimet me antitrupa.
 • Kimioterapia me dozë të lartë dhe transplanti i qelizave staminale.
 • Efektet anësore të trajtimeve të kancerit.
 • Ndryshimet hormonale të shkaktuara nga trajtimet e kancerit, të tilla si një menopauzë e hershme.

 

Mendohet se 30-40% e pacientëve të transplantuar me qeliza staminale do të përjetojnë ndryshime njohëse pas një alografti (marrja e qelizave staminale nga një vëlla apo dhurues i palidhur). Pacientët që kanë një transplant me intensitet të plotë (p.sh. doza më të larta të kimioterapisë dhe radioterapisë) mendohet se janë në rrezik më të lartë të ndryshimeve konjitive. Shkalla është shumë më e ulët pas një
autograft (kur merrni qelizat tuaja staminale).

Trajtimet e reja si terapia e qelizave T të receptorit të antigjenit kimerik (CAR T-cell) mund të ndikojnë në njohjen afatshkurtër, megjithëse efekti i saj afatgjatë në njohje nuk është ende i qartë.

Duhet të kryhen kërkime të mëtejshme për të përcaktuar se cilët faktorë të tjerë mund të ndikojnë se kush do të përjetojë ndryshime njohëse pas transplantimit dhe kush jo.

Të dish më shumë se si truri ynë 'mendon' na ndihmon të kuptojmë se si këto ndryshime mund të ndikojnë në kujtesën dhe përqendrimin tonë. Ne do të shikojmë vëmendjen, kujtesën dhe aftësitë tona të planifikimit dhe organizimit.

Kujdes
Vëmendja është baza e të mësuarit dhe kujtesës. Së pari duhet t'i kushtoni vëmendje diçkaje përpara se ta vendosni atë në kujtesën tuaj.

Vëmendja është një burim i kufizuar. Mendoni si një kovë që mund të mbajë vetëm kaq shumë. Kur është plot, mund të vërshojë, që do të thotë se nuk mund t'u kushtojmë vëmendje gjërave ose t'i kujtojmë ato më pas.

Vëmendja jonë mund të mbushet nga shumë gjëra të ndryshme si:

 • një mjedis i zhurmshëm
 • lodhje (lodhje ekstreme që nuk përmirësohet me pushim ose gjumë)
 • sëmundje fizike
 • mjekim
 • stresi apo ankthi.

Këta faktorë mund ta bëjnë të vështirë t'u kushtojmë vëmendje gjërave që kemi nevojë.

Kujtesa
Kujtesa jonë ndjek shumë faza të ndryshme në mënyrë që të funksionojë në mënyrë efektive (vëmendja është një nga këto faza). Ne mund ta mendojmë atë si një kabinet dosjesh: kujtimet duhet të depozitohen saktë në mënyrë që t'i gjejmë ato në një datë të mëvonshme.

Shumë faktorë ndikojnë në këtë proces të regjistrimit dhe gjetjes së kujtimeve.

 

Funksioni ekzekutiv (aftësi planifikuese dhe organizative)
Funksioni ekzekutiv është një nga aspektet më komplekse të të menduarit tonë. Është si shefi ekzekutiv apo dirigjenti i trurit tonë. Ai planifikon, organizon, përshtat, drejton, peshon vendimet dhe vendos se cilat janë prioritetet.

Faktorët që ndikojnë në vëmendjen dhe kujtesën tonë gjithashtu mund të ndikojnë në funksionin tonë ekzekutiv.
Përjetimi i CRCC-ve mund të jetë zhgënjyese. Mund të ketë një ndikim në mënyrën se si ndiheni, punën tuaj dhe jetën tuaj në shtëpi.
Është e rëndësishme të mbani mend se këto ndryshime mund të vijnë dhe të shkojnë. Sa i vëreni ato mund të duket se varet nga ajo që po bëni në atë kohë.

Ju mund të luftoni me gjëra të tilla si:

 • duke kujtuar datat, numrat e telefonit ose emrat
 • duke u përqëndruar në detyra të thjeshta ose në
 • puna juaj
 • duke bërë lista blerjesh, duke bërë enigma ose
 • duke mbledhur numra në kokën tuaj
 • me shumë detyra
 • gjetja e fjalëve të duhura për gjërat
 • duke ndjekur fillin e një bisede
 • duke bërë plane
 • duke mësuar fakte të reja.

Ka ende shumë për të mësuar rreth CRCC-ve dhe është e vështirë të parashikohet nëse ose si do të ndikoheni prej tyre. Pra, është e rëndësishme të dini se çfarë të keni kujdes.

Raportoni çdo ndryshim që përjetoni në përqendrimin ose kujtesën tuaj tek ekipi juaj mjekësor. Kjo do t'u mundësojë atyre t'ju japin këshilla dhe mbështetje, si dhe të monitorojnë simptomat tuaja me kalimin e kohës.

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë rregullim të menjëhershëm për CRCC. Megjithatë, mund të ndiqen strategjitë e përballimit, të cilat përfshijnë bërjen e gjërave në një mënyrë tjetër për të ndihmuar në kompensimin, ose për të zgjidhur, çdo ndryshim në vëmendjen ose kujtesën tuaj.

Kjo shpesh quhet rehabilitim kognitiv. Mendoni se kjo është e ngjashme me ndjekjen e një devijimi në një rrugë: ajo ende ju çon në destinacionin tuaj dhe me kalimin e kohës kjo rrugë e re do të bëhet më e lehtë për t'u ndjekur.

Sugjerimet e mëposhtme bazohen në qasjen e rehabilitimit njohës, për të ndihmuar në përmirësimin e vëmendjes, kujtesës ose funksionit tuaj ekzekutiv (aftësitë e planifikimit dhe organizimit). Ata janë një udhëzues i përgjithshëm për t'ju ndihmuar të zbuloni se çfarë funksionon më mirë për ju.

Mos i provoni të gjitha strategjitë menjëherë – provoni ato një nga një dhe shikoni se çfarë funksionon për ju.

Kujdes:

 • Vendosni kushtet e duhura duke hequr shpërqendrimet.
 • Përqendrohuni në një gjë në një kohë.
 • Mos u përpiqni të merrni shumë informacion në të njëjtën kohë.
 • Aplikoni strukturën ose ndani detyrat në copa më të vogla.
 • Shkruani gjërat.

Kujtesa:

 • Mbani gjithmonë sende të rëndësishme në të njëjtin vend, si çelësat, portofolin, çantën etj. Kjo do ta ndihmojë trurin tuaj të krijojë zakone të reja në vend që të mbështetet në kujtesën tuaj.
 • Përdorni mjete të tilla si një dërrasë e bardhë, dërrasë e zezë ose tapë për t'i kujtuar vetes gjëra të rëndësishme. Shtoni takime, lista blerjesh ose gjëra për të bërë. Bëjeni zakon t'i hidhni një sy sa herë që hyni dhe dilni nga dhoma.
 • Përdorni një ditar ose fletore (qoftë letre ose elektronike) për të mbajtur të gjitha informacionet e rëndësishme në një vend.
 • Përsëritja ndihmon të mësuarit, ndaj përsëritni informacionin sa më shumë që të jetë e mundur. Rimat, rregullat ose tregimet mund të ndihmojnë kujtesën tonë.
 • Bërja e lidhjeve me diçka kuptimplote ose krijimi i imazheve vizuale ndihmon, si p.sh. lidhja e emrit të dikujt me një veçori vizuale si syzet ose mjekra.

Funksioni ekzekutiv (aftësitë e planifikimit dhe organizimit):

 • Përdorni një qasje hap pas hapi me kalendarët, organizatorët (letër dhe elektronikë) dhe aplikacionet për të ndihmuar me planifikimin.
 • Përdorni kompjuterë ose telefona me alarm për t'ju ndihmuar të mbani në rrugën e duhur.
 • Kërkoni udhëzime me shkrim me udhëzime të folura kur është e mundur.
 • Mbani një bllok shënimesh, p.sh. në çantën tuaj, në telefon ose në xhep.

Mund të duhet kohë për të parë një përmirësim të simptomave me CRCC. Ashtu si aspektet e tjera të rikuperimit të transplantit, kjo mund të nënkuptojë që ju duhet të përshtatni pjesë të jetës tuaj.

Edhe pse kjo mund të jetë zhgënjyese, përdorimi i këtyre strategjive në baza të rregullta mund t'ju ndihmojë të menaxhoni CRCC-të tuaja dhe të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj.

Terapistët specialistë të profesionit (OT) dhe psikologët mund të vlerësojnë se si ndryshimet njohëse ndikojnë në jetën tuaj të përditshme dhe t'ju ndihmojnë të planifikoni se si të menaxhoni simptomat. Jo të gjitha qendrat e transplantit kanë këto OT specialistë ose psikologë, kështu që diskutoni këtë me ekipin tuaj mjekësor. Nëse është një opsion, mund të bëhet një referim.

Përmirësimi i mirëqenies sonë të përgjithshme mund të ndihmojë të menduarit dhe përqendrimin tonë. Këtu janë disa fusha ku duhet të përqendroheni:

Emocionet
Efektet anësore të trajtimit dhe periudha e gjatë e rikuperimit nënkuptojnë se ndikimi psikologjik i transplantit të qelizave staminale mund të jetë i rëndësishëm për shumë pacientë. Humori i ulët dhe depresioni nuk janë të rralla dhe mund të përkeqësojnë vëmendjen dhe përqendrimin.

Përjetimi i CRCC-ve gjithashtu mund të ndihet i izoluar dhe shqetësues. Problemet me kujtesën dhe përqendrimin janë të vështira për t'u shpjeguar. Nuk është një efekt anësor i dukshëm, kështu që nuk është gjithmonë e qartë se jeni duke luftuar.

Pritshmëritë (nga të tjerët dhe nga ata që i vendosni vetes) mund të shkaktojnë ankth dhe ndjenjën e pamundësisë për të përballuar detyrat e përditshme. Kjo mund të ndikojë në disponimin dhe besimin tuaj, gjë që mund të ketë ndikim në marrëdhëniet tuaja, shoqërimin dhe cilësinë e jetës.

Është e rëndësishme që të gjeni mënyra për të ndihmuar në qetësimin e disa shqetësimeve tuaja përmes strategjive të përmendura më parë, si dhe duke folur me familjen dhe miqtë tuaj. Kjo do t'i ndihmojë ata t'ju kuptojnë dhe t'ju mbështesin.

Biseda me ekipin tuaj të transplantit ose mjekun e përgjithshëm është gjithashtu thelbësore pasi ata do të jenë në gjendje të diskutojnë metodat e ndryshme të mbështetjes në dispozicion. Ju gjithashtu mund të lexoni më shumë këshilla në Rimëkëmbjen: Mendje.

Lodhja
Lodhja është shumë e zakonshme pas transplantimit të qelizave staminale dhe është një nga efektet anësore që zgjat më shumë. Lodhja nuk është vetëm fizike, por mund të jetë edhe mendore, duke e bërë më të vështirë përqendrimin. Pra, menaxhimi i lodhjes do t'ju ndihmojë gjithashtu të menaxhoni përqendrimin tuaj.

Menaxhimi i lodhjes ka të bëjë me planifikimin e ditës tuaj dhe prioritizimin e asaj që duhet bërë dhe çfarë mund të presë.

 • Bëni gjërat në momentet e ditës kur keni më shumë energji.
 • Bëni pushime të rregullta.
 • Pranoni se do të keni ditë kur mund të bëni më shumë dhe ditë kur duhet t'i jepni vetes një pushim.

Ka këshilla të mëtejshme në seksionin tonë të lodhjes.

Flini
Mungesa e gjumit do të ndikojë në përqendrimin dhe kujtesën tuaj. Nëse kjo bëhet problem për ju:

 • Filloni të zhvilloni një rutinë para gjumit për të përgatitur trupin tuaj për gjumë, duke e bërë më të mundshme që të bëni një gjumë të mirë gjatë natës.
 • Përpiquni të mos dremitni shumë gjatë ditës pasi kjo mund të krijojë shpejt zakone të këqija të gjumit – në vend të kësaj kani një natë herët.
 • Kufizoni kafeinën nga pasditja e tutje.
 • Ulni marrjen e alkoolit.
 • Filloni të çlodheni një orë ose më shumë përpara se të shkoni në shtrat duke fikur ekranet dhe telefonat celularë.
 • Provoni teknikat e vëmendjes ose relaksimit.

Dietë dhe ushtrime
Është shumë e zakonshme të kesh një oreks të reduktuar pas një transplanti të qelizave staminale dhe kjo mund të marrë shumë kohë për t'u kthyer në normalitet. Ushqimi i dobët dhe dehidrimi mund të ndikojnë në vëmendjen dhe kujtesën tuaj, kështu që përmirësimi i dietës suaj mund të ketë gjithashtu një efekt pozitiv në njohjen tuaj.

 • Mos i bëni presion vetes për të ngrënë vakte të mëdha – provoni një qasje të 'kullosjes' ndaj ushqimit, duke ngrënë pak dhe shpesh.
 • Zgjidhni ushqime që kanë kalori më të larta në mënyrë që të merrni më shumë energji pa pasur nevojë të hani shumë. Provoni qumësht me yndyrë të plotë, krem të përzier në supë ose djathë mbi një patate të pjekur.
 • Nëse keni nevojë për një nxitje të energjisë, provoni ushqime me shumë proteina si vezët dhe djathin. Snacks të tilla si frutat e thata dhe arrat kanë gjithashtu shumë energji. Ushtrimi mund të ndihmojë me lodhjen, gjumin, humorin e ulët dhe ankthin, kështu që mund të ketë një efekt pozitiv edhe në kujtesën dhe përqendrimin tuaj.
 • Gjeni ushtrimet që ju pëlqejnë dhe bëni vetëm atë që mendoni se mund të menaxhoni.
 • Sigurohuni që të jetë i sigurt duke kontrolluar me ekipin tuaj të transplantit, veçanërisht gjatë rikuperimit tuaj të hershëm nga transplanti.

Mos harroni: çdo lloj ushtrimi është i mirë – kjo mund të jetë një shëtitje pesë-minutëshe nëpër kopsht ose një shëtitje më e gjatë nëpër park, një vrapim ose joga. Mund të përfshijë gjithashtu aktivitete të tilla si punët e shtëpisë ose kopshtarinë.

Nëse po mendoni të ktheheni në punë ose arsim, bisedoni me punëdhënësin ose mësuesin tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që t'i mbani ata të përditësuar se si ndiheni.

Kthimi në punë dhe arsimim pas një transplanti të qelizave staminale mund të jetë një lehtësim, ose pak i frikshëm, ose të dyja. Megjithëse shumica e punëdhënësve janë mbështetës për të bërë atë që munden për të mundësuar kthimin tuaj, mbështetja mund të ndryshojë. Kthimi në arsim pas një transplanti të qelizave staminale është një hap i mirë në rimëkëmbjen tuaj, por gjithashtu mund të jetë i frikshëm. Ndjenja se ju duhet të 'kapni hapin' mund të jetë dërrmuese.

Është e rëndësishme që të merrni kohën tuaj dhe të merrni mbështetjen e duhur. Flisni për çdo shqetësim që keni në lidhje me kujtesën ose përqendrimin tuaj me menaxherët e linjës ose tutorët. Kjo do t'ju mundësojë të dyve të vendosni për rrugën më të mirë përpara. Edhe me qëllimet më të mira, ndonjëherë është e vështirë për të tjerët të kuptojnë efektet anësore të një transplanti të qelizave burimore dhe kohëzgjatjen e rikuperimit.

Nëse tutori, punëdhënësi ose aplikimi juaj për përfitime financiare kërkon më shumë informacion, kërkoni nga një anëtar i ekipit tuaj të transplantit – si p.sh. specialisti juaj i infermieres klinike (CNS) – t'ju shkruajë një letër mbështetëse.

Imazh trupi

Në fazat më të hershme të rimëkëmbjes, shumë marrës të transplantit të qelizave staminale fokusohen vetëm në shëndetin e tyre dhe nëse transplanti ka qenë i suksesshëm. Gjatë kësaj kohe, mund të keni zbuluar se nuk kishit shumë besim në trupin tuaj dhe se çdo ndryshim i vogël, njollë ose njollë ishte një shenjë e diçkaje më serioze. 

Ndërsa rikuperimi juaj përparon, këto frika nga zhvillimi i diçkaje më serioze shpresojmë se janë pakësuar, por ju mund të keni shqetësime se si trupi juaj duket dhe si reagon ndaj aktivitetit fizik.

Ndryshimet në imazhin e trupit janë një pjesë e rëndësishme e rikuperimit pas transplantit dhe ato mund të nënkuptojnë gjëra të ndryshme për çdo person. Mund të mos jeni të kënaqur me disa pjesë të pamjes suaj fizike tani ose mund të shqetësoheni se si do të reagojnë njerëzit kur t'ju shohin përsëri për herë të parë.

Imazhi ynë i trupit është mënyra se si ne mendojmë për veten dhe si mendojmë se dukemi para të tjerëve kur shikohemi në pasqyrë.

Trupi juaj ndoshta ka pësuar shumë ndryshime gjatë trajtimit tuaj dhe tani në rikuperimin tuaj. Ju ndoshta prisnit disa prej tyre, pasi ato prekin shumicën e marrësve të transplantit, por të tjerët mund të kenë ardhur si befasi dhe mund të jenë më të vështira për t'u mësuar.
Ju mund të keni përjetuar tashmë:

Renia e flokeve – Shumica e pacientëve u bien flokët menjëherë pas fillimit të kimioterapisë.

Humbje peshe– Për një sërë arsyesh, ngrënia e ushqimit të mjaftueshëm për të mbajtur një peshë të shëndetshme mund të jetë e vështirë, veçanërisht në javët e para pas transplantimit.

Ndryshimet e lëkurës – GvHD mund të shkaktojë që lëkura të bëhet e thatë, me njolla ose të zhvillojë skuqje. Disa trajtime gjithashtu mund të shkaktojnë dhëmbëza.

Shtim në peshë – Përdorimi afatgjatë i steroideve (të përdorura për trajtimin e GvHD) mund të shkaktojë shtim në peshë.

Disa nga këto ndryshime janë vetëm të përkohshme dhe shumë pacientë fillojnë të ndihen më shumë si vetja e tyre normale ndërsa rikuperimi i tyre përparon. Megjithatë, disa ndryshime, të tilla si ato që përfshijnë fertilitetin dhe menopauzën e hershme, mund të jenë shumë shqetësuese dhe të kenë një ndikim të madh në planet tuaja të ardhshme. Nëse keni ndonjë shqetësim, është e rëndësishme t'i diskutoni ato me ekipin tuaj mjekësor në mënyrë që ata të mund të ofrojnë mbështetje praktike dhe emocionale. 

Kur kemi vetëbesim të ulët, është e lehtë të ndalemi te gjërat që mendojmë se janë të gabuara dhe të harrojmë gjërat që na pëlqejnë te vetja, ose që po shkojnë mirë.

Mund të jetë e vështirë të besohet, por ndoshta do të zbuloni se njerëzit që nuk ju njohin janë më pak të interesuar për pamjen tuaj sesa mund të mendoni.

Përgatitja për të qenë gati për mënyrën se si njerëzit mund të flasin me ju do t'ju bëjë të ndiheni më të sigurt dhe do t'ju ndihmojë të qëndroni në kontroll të situatës. Ju mund të gjeni të dobishme disa nga sugjerimet e mëposhtme:

 • Mos e shtyni vetenf – Do të duhet kohë që të ndiheni sikur po ktheheni në normalitet. Ndonjëherë mendimi për të parë njerëz dhe për të folur për atë që po kaloni mund të duket i frikshëm. Filloni duke parë disa miq të ngushtë në një vend ku ndiheni rehat, dhe më pas ndërtoni ngadalë në situata më të mëdha sociale kur të jeni gati.
 • Jini të sigurt – Merrni kontrollin e situatës dhe flisni vetëm për gjërat sipas kushteve tuaja. Nëse dikush ju pyet se si jeni, jini të hapur dhe tregojuni atyre se çfarë dëshironi të thoni. Mundohuni të keni besimin për të thënë se nuk jeni të kënaqur të flisni për gjëra të caktuara dhe ndryshoni temën në diçka tjetër. Ju jeni në krye.
 • Komedi - Nëse ndiheni rehat duke bërë shaka me situatën tuaj, kjo shpesh mund të ndihmojë në shpërndarjen e çdo bezdi që mund të ketë rreth temave të caktuara.
 • Pyetje të çuditshme - Dikush, veçanërisht një fëmijë i vogël, mund të bëjë lehtësisht një pyetje të papërshtatshme për pamjen tuaj në një moment. Mendoni se si do të dëshironit të përgjigjeshit tani, në mënyrë që të mos ju befasojë në atë kohë.

Nëse shqetësimet për imazhin e trupit tuaj po ju shkaktojnë stres dhe ankth, mund të përfitoni nga biseda me një terapist për këtë. Ata do të punojnë me ju për të ndërtuar besimin tuaj dhe do t'ju ndihmojnë të gjeni strategji të reja që ju mbështesin për të pasur një këndvështrim më pozitiv.

Marrëdhëniet tuaja me të tjerët

Transplantimi i qelizave staminale mund të jetë një kohë intensive dhe stresuese për të gjithë të përfshirë – duke përfshirë partnerin, familjen dhe miqtë tuaj. Edhe kur filloni shërimin tuaj, mund të zbuloni se njerëzit reagojnë ndaj jush ndryshe dhe dinamika e marrëdhënieve tuaja me njerëzit ndryshon. Është e zakonshme që rolet dhe përgjegjësitë brenda mjedisit tuaj familjar të ndryshojnë gjithashtu.

 

Ndoshta do të kaloni një periudhë kur duhet të mbështeteni në ndihmën dhe mbështetjen e të tjerëve. Përshtatja me këtë mungesë pavarësie mund të jetë sfiduese, veçanërisht nëse nuk mund të mbështesni të tjerët si dikur. Mund të jetë më e vështirë të merreni me problemet e njerëzve të tjerë gjatë kësaj kohe – por kjo është krejtësisht normale dhe e kuptueshme.

 

Ky seksion shikon marrëdhëniet që keni me familjen tuaj dhe se si ato mund të ndryshojnë gjatë rikuperimit tuaj. Kjo do t'ju bëjë të ndiheni më të sigurt me çdo situatë sfiduese që mund të lindë. 

Ndërkohë që po pajtoheni me ndryshimet në jetën tuaj, njerëzit më të afërt me ju do të kalojnë një proces të ngjashëm – edhe ata mund të kenë nevojë për mbështetjen e tyre. Ne kemi më shumë informacion dhe këshilla për kujdestarët në seksionin e prindërve, partnerëve dhe miqve tanë.

Mund të jetë e vështirë të kuptosh se përse marrëdhëniet kanë sukses ose vështirësi në kohën më të mirë, dhe transplantimi i qelizave burimore mund ta bëjë marrëdhënien tuaj më të komplikuar. Për disa çifte, një situatë si kjo i afron më shumë, pasi mbështesin njëri-tjetrin në vështirësitë e tyre. Por mund të ketë raste kur stresi dhe ankthi që rrethon një transplantim vendos një tendosje edhe në marrëdhënie.

Nëse jeni të shqetësuar për marrëdhënien tuaj dhe mendoni se keni nevojë për ndihmë për zgjidhjen e problemeve tuaja, bisedoni me ekipin tuaj mjekësor. Ata do të jenë në gjendje t'ju vënë në kontakt me një këshilltar me të cilin mund të flisni, qoftë me ose pa partnerin tuaj.

Seksioni ynë seksi dhe marrëdhëniet ka më shumë informacion dhe këshilla për këdo që ka shqetësime në lidhje me marrëdhënien ose jetën e tyre seksuale pas transplantimit.

Si një i ri, marrëdhënia juaj me prindërit mund të bëhet e tensionuar. Është krejtësisht e natyrshme sepse po filloni të fitoni një ndjenjë pavarësie dhe të mbështeteni më pak tek ata.

Fatkeqësisht, prindërit tuaj ndoshta po ndiejnë pikërisht të kundërtën tani për shkak të gjendjes tuaj mjekësore. Përgjigja e tyre natyrale është të mbrojnë fëmijën e tyre nga dëmtimi. Ata mund të shkojnë shumë larg dhe të bëhen tepër mbrojtës, ndoshta duke ju bezdisur që të merrni ilaçet ose t'ju ndalojnë të dilni jashtë në rast se e teproni.

Kjo mund të jetë një recetë për katastrofë dhe mund të gjeni se po debatoni më shpesh me ta. Rreshtat zakonisht shkaktohen nga prishjet në komunikim, kështu që është e rëndësishme të kuptoni se si të negocioni dhe bëni kompromis. Mos harroni se edhe pse ata mund të kenë një fytyrë të guximshme, ndonjëherë prindërit tuaj janë ndoshta shumë të stresuar dhe të shqetësuar për ju. Kjo mund ta bëjë më të vështirë dëgjimin dhe shikimin e këndvështrimit tuaj.

Prindërit tuaj nuk janë lexues të mendjes, ndaj tregojuni atyre se çfarë keni nevojë dhe çfarë dëshironi të ndodhë pa shkaktuar konfrontim. Megjithatë, kjo shkon në të dyja drejtimet – nëse ata insistojnë në diçka me të cilën nuk jeni dakord, përpiquni të shihni këndvështrimin e tyre dhe sugjeroni kompromise.

Pavarësisht nëse jeni vërtet afër motrës ose debatoni me vëllain tuaj të vogël, transplanti juaj do të ketë një efekt të madh te vëllezërit dhe motrat tuaja. Shpresojmë se do ta bëjë lidhjen mes jush edhe më të fortë – por mund të jetë një burim i disa fërkimeve.

Vëllai juaj mund të ketë dhuruar qelizat e tyre staminale për transplantin tuaj. Ata padyshim e bënë këtë sepse donin të ndihmonin, por mund të jetë një situatë stresuese edhe për ta. Të gjithë vëllezërit e motrat shqetësohen nëse transplantimi i vëllait ose motrës së tyre do të jetë i suksesshëm - por disa prej tyre ndihen fajtorë apo edhe përgjegjës nëse nuk është.

Edhe nëse nuk i keni marrë qelizat burimore nga vëllai ose motra juaj, është ende një kohë e vështirë për ta. Ata mund të jenë të zhgënjyer, të frustruar apo edhe të zemëruar që nuk ishin në gjendje të ishin donatori juaj. Ata gjithashtu mund të ndihen të parëndësishëm dhe pak të harruar, veçanërisht nëse janë të rinj dhe anëtarët e tjerë të familjes fokusohen tek ju dhe rikuperimi juaj shumicën e kohës.

Ka të ngjarë që ju të bëni miq të rinj në udhëtimin tuaj të transplantimit. Miqësitë si kjo ju mbështesin në mënyra që miqtë dhe familja e tjerë mund të luftojnë, sepse ata po përjetojnë të njëjtën gjë si ju. Për këtë arsye, shumë njerëz krijojnë miqësi të thella dhe të përjetshme gjatë kësaj kohe.

Ndërsa jeni duke u rikuperuar nga transplanti juaj, ndonjëherë mund të jetë e vështirë të mbani kontakte me miqtë tuaj afatgjatë. Në fazat e hershme të rimëkëmbjes, mund t'ju duhet të kufizoni sasinë e kohës që kaloni me miqtë për shkak të shqetësimeve për marrjen e një infeksioni, për shembull.

Disa miq do të vazhdojnë t'ju bëjnë të qeshni dhe do t'ju ndihmojnë për t'ju mbështetur, por të tjerë mund ta kenë më të vështirë. Mund të zbuloni se marrëdhëniet tuaja me disa miq ndryshojnë dhe bëhen pak të sikletshme. Kjo është shpesh për shkak se ata janë të pakëndshëm me situatën dhe shqetësohen për të thënë gjënë e gabuar. Nëse e vëreni këtë dhe ndiheni rehat duke e bërë atë, përpiquni t'i inkurajoni miqtë tuaj të jenë të hapur dhe të bëjnë pyetje për gjëra që nuk i kuptojnë.

Nëse keni fëmijë të vegjël ose nipër e mbesa, mund të jeni të pasigurt se si të flisni me ta për transplantimin e qelizave staminale dhe jetën më pas. Në përgjithësi është një ide e mirë që t'u tregoni fëmijëve se çfarë po ndodh, por në gjuhën që ata do ta kuptojnë.

Marrja e kontrollit të rikuperimit dhe të jetuarit mirë

Të qenit larg sigurisë së spitalit mund t'i bëjë disa njerëz në ankth. Ata mund të ndihen të pafuqishëm dhe të mos kontrollojnë situatën e tyre. Por nëse jeni në shtëpi, shërimi juaj ka filluar dhe jeni mirë. Tani është koha të filloni 'të zotëroni' shërimin tuaj. Është hapi i parë për të rifituar njëfarë pavarësie në jetën tuaj, duke ju ndihmuar të ktheheni në një normalitet të ri.

 

Shërimi nga një transplant i qelizave staminale ndoshta do të jetë gjëja më e vështirë që do të bëni ndonjëherë. Mos harroni se nuk duhet të bëni gjithçka vetë dhe ka shumë mënyra se si njerëzit e tjerë mund të ndihmojnë. Të jetosh një mënyrë jetese të shëndetshme që përfshin ushtrime të rregullta, gjumë të bollshëm dhe teknika relaksimi si joga do t'ju japë mundësinë më të mirë për t'u ndjerë më të fortë mendërisht dhe fizikisht.

Ju ndoshta ndiheni sikur tashmë keni shumë gjëra për të menduar kur bëhet fjalë për shërimin tuaj. 

 

Mos harroni t'i jepni vetes merita për gjërat që arrini. Është e lehtë të shikosh gjithmonë përpara për hapin tjetër, qëllimin tjetër. Kjo mund t'ju bëjë të ndiheni sikur jeni gjithmonë duke u përpjekur për diçka dhe jo aq sa dëshironi të jeni. Merrni kohë për të vënë re atë që keni bërë dhe përparimin që keni bërë.

Mos ngurroni të vendosni sa më shumë (ose sa më pak) qëllime që dëshironi dhe jeni të kënaqur t'i menaxhoni për momentin. Për të filluar, mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa të bësh dush dhe të vishesh.

 

Këtu janë disa sugjerime të tjera që ju bëjnë të mendoni:

 • Ushtrimi - Të qenit aktiv zvogëlon lodhjen dhe përmirëson forcën tuaj fizike. Ushtrimi dhe ajri i pastër përmirësojnë gjithashtu shëndetin tuaj mendor. Ushtrimi i rregullt është treguar se zvogëlon stresin, lehtëson ankthin dhe përmirëson vetëvlerësimin.
  Është e rëndësishme të mos e teproni pasi fitnesi juaj do të jetë zvogëluar gjatë trajtimit tuaj. Vendosini vetes qëllime të vogla dhe ndërto mbi to gradualisht me kalimin e kohës.
 • Flini - Vështirësitë e gjumit dhe problemet e shëndetit mendor shpesh shkojnë dorë për dore. Shumë njerëz e dinë se gjëra të tilla si stresi dhe ankthi mund ta bëjnë gjumin më të vështirë. Megjithatë, gjumi i dobët mund të kontribuojë gjithashtu në fillimin e një problemi të shëndetit mendor ose të përkeqësojë një ekzistues.
  Të gjithë ndihen më mirë pas një gjumë të mirë të natës dhe kjo ndihmon në rikuperimin tuaj. Nëse regjistroni gjumin tuaj, mund të shikoni pas kur kanë ndodhur problemet. Kjo do të ndihmojë ekipin tuaj mjekësor të dallojë modelet dhe të gjejë mënyra për të ndihmuar.
 • Dieta - Për shumë arsye, njerëzit shpesh humbin peshë pas transplantimit. Por ndërsa shëroheni, trupi juaj në fakt ka nevojë për më shumë lëndë ushqyese se zakonisht për të ndihmuar qelizat tuaja të rriten dhe riparohen. Ju mund të vendosni që dëshironi të hani një numër të caktuar kalorish në ditë, ose të synoni të hani pesë porcione frutash dhe perimesh. Ushqimi i shëndetshëm do t'ju ndihmojë të ndiheni më të fortë fizikisht dhe mendërisht.
 • Lëngjet - Është e rëndësishme të mbani veten të hidratuar për të ndihmuar në rikuperimin tuaj. Qelizat e trupit tuaj kanë nevojë për ujë për të punuar, dhe kjo përfshin qelizat e trurit tuaj. Mundohuni të keni gjithmonë me vete një shishe uji, në mënyrë që të mund të pini sasinë e rekomanduar. Mund të jetë më e lehtë për të pirë sasi më të vogla më shpesh.

Gjithmonë ka shumë gjëra për të mbajtur mend gjatë rikuperimit, kështu që është mirë të krijoni një strategji për t'ju ndihmuar të mbani gjërat në krye.

Emërimet - Pas transplantimit, do t'ju duhet të vizitoni rregullisht departamentin e pacientëve ambulatorë për të kontrolluar nëse gjithçka po shkon mirë dhe ndoshta të ndryshoni mjekimin tuaj. Ju gjithashtu do të bëni analiza të rregullta gjaku për të matur numërimin e gjakut, funksionin e mëlçisë dhe veshkave dhe për të kontrolluar për viruse.

Mjekimi - Përpjekja për të kujtuar se cilat ilaçe të merrni dhe kur nuk është gjithmonë e lehtë. Ndryshimet në mjekim do të ndodhin dhe përshtatja me një orar të ri mund të jetë e vështirë. Vendosja e kujtuesve në ditarin tuaj dhe ruajtja e detajeve do t'ju ndihmojë të siguroheni që të mos humbisni asnjë.

Ekipi mjekësor - Gjatë udhëtimit tuaj të transplantit do të jeni në qendër të një ekipi të madh mjekësor që është përgjegjës për t'ju dhënë kujdesin më të mirë të mundshëm. Ata do të jenë ekspertë në fushën e tyre dhe mund t'ju ndihmojnë me çdo gjë që ju nevojitet. Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të mbash gjurmët e emrit të secilit dhe atë që ata bëjnë, kështu që shkruani emrin dhe detajet e kontaktit të ekipit tuaj.

Mirëqenia mendore - Do të ketë ditë kur do të jeni të lodhur fizikisht dhe mendërisht, por do të ketë edhe ditë të mira kur ndiheni në krye të botës.

Ka përfitime të mëdha për të regjistruar mirëqenien tuaj emocionale. Ju fitoni një ndjenjë përparimi, por gjithashtu thekson kur keni nevojë për mbështetje shtesë nga miqtë, familja ose një profesionist.

Mirëqenia fizike - Të qenit në gjendje të kujtoni me saktësi kur keni pasur disa efekte anësore dhe sa të forta ishin ato, mund ta ndihmojë ekipin tuaj të përshtasë mjekimin tuaj në përputhje me rrethanat. Bëjeni zakon të regjistroni ndryshimet që përjetoni, kur ndodhi dhe sa keq ishte, ndoshta duke përdorur një shkallë 1-10.

Të dhënat mjekësore - Ekipi juaj mjekësor do të numërojë rregullisht llojet e ndryshme të qelizave që përbëjnë gjakun tuaj dhe faktorë të tjerë për të kontrolluar nëse sistemi juaj i ri imunitar po funksionon siç duhet. Këto rezultate regjistrohen sa herë që vizitoni spitalin. Ju do të jeni në gjendje të monitoroni përparimin tuaj duke parë:

 • numërimi i qelizave të bardha të gjakut – qelizat që përbëjnë sistemin tuaj imunitar dhe luftojnë infeksionet
 • hemoglobina, e cila mbart oksigjen rreth trupit tuaj dhe gjendet në qelizat e kuqe të gjakut
 • trombocitet, të cilat ndihmojnë në mpiksjen e gjakut pas një dëmtimi
 • kimerizmi - numri i qelizave të gjakut që vijnë nga dhuruesi juaj në krahasim me tuajin - ideali është dhuruesi 100%
 • temperatura, e cila mund të jetë një shenjë e hershme se mund të keni një infeksion
 • presionin e gjakut, pasi pacientët e transplantuar kanë një rrezik në rritje të presionit të lartë të gjakut.

Po sikur transplanti im të mos funksionojë?

Pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira dhe mbështetjes së ekipit tuaj mjekësor, familjes dhe miqve, transplanti juaj i qelizave staminale mund të mos funksionojë. Kjo mund të jetë për shkak se qelizat e dhuruesit tuaj nuk janë pranuar nga trupi juaj, se gjendja juaj origjinale është rikthyer ose komplikime të tjera si Sëmundja Graft vs Host (GvHD).

 

Ekipi juaj mjekësor do t'ju monitorojë gjithmonë nga afër, në mënyrë që ata të mund të adresojnë çdo problem sapo të fillojnë. Edhe nëse transplanti nuk ka funksionuar, ka ende trajtime të tjera në dispozicion që mund të ndihmojnë.

 

Kjo mund të jetë një kohë vërtet e vështirë për ju dhe familjen tuaj, por ekipi juaj mjekësor do t'ju flasë për opsionet tuaja në çdo hap. Gjatë kësaj kohe, ju mund të dëshironi të merrni parasysh disa nga sa vijon dhe ndikimin që ato mund të kenë tek ju dhe në familjen tuaj:

Pas transplantimit tuaj, qelizat tuaja imune mund të reagojnë ndaj qelizave të dhuruesit tuaj dhe të fillojnë t'i sulmojnë ato sepse i shohin ato si të ndryshme. Është gjithashtu e mundur që qelizat e dhuruesit tuaj të mos zhvillohen dhe të rriten siç duhet sepse ka pasur një problem me transplantimin (kur ato ngjiten në palcën e eshtrave dhe fillojnë të rriten).

Kur ndonjëra nga këto ndodh, ajo njihet si 'dështimi i shartimit' dhe do të ndalojë zhvillimin e sistemit tuaj të ri imunitar.

Ekipi juaj do të monitorojë nivelet tuaja të kimerizmit. Kjo mat se sa mirë janë transplantuar qelizat e dhuruesit tuaj, dmth sa prej qelizave tuaja të gjakut prodhohen nga qelizat burimore të dhuruesit tuaj.

Një rënie e madhe e nivelit të kimerizmit tuaj mund të jetë një shenjë e dështimit të transplantit dhe mund t'ju duhet të bëni një infuzion limfocitesh donatore (DLI).

Nëse kanceri juaj origjinal i gjakut ose çrregullimi i gjakut kthehet, ai njihet si rikthim. Rreziku i rikthimit është më i lartë në fazat e hershme, por zvogëlohet pas rreth dy vjetësh. Është shumë më e pazakontë që gjendja të kthehet pas pesë vitesh, por ndonjëherë mundet.

Ekipi juaj mjekësor do të kontrollojë për shenja të rikthimit në kontrollet tuaja. Kjo bëhet duke përdorur një test të palcës kockore, ku një mostër merret dhe analizohet, ose duke skanuar trupin tuaj me një skanim CT ose PET.
Është mirë të jeni të vetëdijshëm për çdo ndryshim në trupin tuaj ose simptoma të reja dhe të njoftoni ekipin tuaj mjekësor në mënyrë që ato të mund të kontrollohen.

Faza tjetër në trajtimin tuaj do të varet nga shumë faktorë duke përfshirë llojin e transplantit që keni pasur, gjendjen tuaj origjinale, moshën, shëndetin e përgjithshëm dhe sa mirë e keni përballuar transplantin tuaj të parë.
Ekipi juaj mjekësor ka të ngjarë të diskutojë disa nga opsionet e mëposhtme me ju:

Kimioterapia
Kimioterapia mund të jepet për të hequr qelizat që shkaktojnë kthimin e kancerit të gjakut ose çrregullimit të gjakut. Kimioterapia shpesh jepet së bashku me trajtime të tjera, të tilla si DLI, ose si terapi kondicionale përpara një transplanti të dytë.

Ju ndoshta do të jeni të njohur me rreziqet dhe efektet anësore të kimioterapisë, por ato ende duhet të merren parasysh përpara se të merrni një vendim për trajtimin.

Infuzion i limfociteve të donatorëve (DLI)
Ky mund të jetë një opsion nëse sëmundja juaj është rikthyer. Një DLI jepet në përpjekje për të arritur një efekt graft kundrejt leuçemisë (GvL), ku qelizat dhuruese sulmojnë qelizat kancerogjene. GvL ndodh shpesh me GvHD, dhe kështu do të ketë një rrezik më të madh të zhvillimit të GvHD pas një DLI.

Është si të kesh një DLI për një kimerizëm të përzier, por me dy dallime:

 • Nëse keni rikthyer, mund të keni një DLI në të njëjtën kohë me kimioterapinë. Kjo do t'i japë DLI një shans më të mirë për të qenë i suksesshëm.
 • Mund t'ju jepet një numër më i madh qelizash në DLI-në tuaj. Kjo do t'i japë atij një shans më të mirë për të pasur sukses, por gjithashtu rrit rrezikun e GvHD.

Ekipi juaj mjekësor do t'ju ndihmojë të vendosni nëse një DLI është një opsion i mirë për ju në këtë fazë.

Transplanti i dytë
Ky mund të jetë një opsion nëse keni pasur dështim ose refuzim të graftit, ose për disa njerëz që kanë rikthyer. Në disa raste, i njëjti dhurues mund të përdoret si transplanti juaj i parë, por transplanti do të bëhet me ilaçe të ndryshme kimioterapie. Fatkeqësisht, një transplant i dytë nuk është një opsion i përshtatshëm për të gjithë.

Provat klinike
Provat klinike janë një lloj studimi kërkimor mjekësor - një mënyrë për të testuar tërësisht lloje të reja trajtimesh. Çdo provë bazohet në një ose në disa spitale në të gjithë vendin dhe do të jetë në gjendje të përfshijë vetëm disa pacientë bazuar në gjendjen e tyre dhe trajtimet e mëparshme. Ekipi juaj mjekësor do të jetë në gjendje të flasë për prova të përshtatshme me ju, kur të vijë koha.

Disa njerëz mund të mos jenë në gjendje të kenë trajtim të mëtejshëm kurativ – rreziku është ose shumë i lartë, ose ata mund të vendosin të mos kenë më trajtim. Megjithatë, ka ende shumë gjëra që mund të bëhen për t'ju mbështetur në këtë fazë.

Pavarësisht nëse e bëni këtë zgjedhje ose është bërë për ju, mund të jetë vërtet e vështirë të përballeni. Është e rëndësishme që t'i dini të gjitha opsionet tuaja dhe të keni pasur kohë t'i mendoni ato dhe të flisni me ekipin tuaj mjekësor, familjen dhe miqtë.

Nëse nuk keni ndonjë trajtim të mëtejshëm, mund të dëgjoni të përdoret termi 'kujdes paliativ'. Kujdesi paliativ synon të lehtësojë dhimbjen dhe simptomat e tjera. Është gjithashtu një pjesë kyçe e kujdesit në fund të jetës që mund t'u sigurojë njerëzve mbështetje emocionale, fizike, praktike dhe shpirtërore për t'i ndihmuar ata të përballen me situatën e tyre.

Kujdesi paliativ mund të ofrohet në çdo fazë, nuk është vetëm për njerëzit në fazat e fundit të jetës. Ju mund të keni kujdes paliativ për shumë muaj ose vite.

Gjatë fazës paliative të kujdesit tuaj, ju mund të merrni ende transfuzione, antibiotikë dhe ilaçe për të ndihmuar në përballimin e çdo simptome.

Është e natyrshme të ndiheni të shqetësuar, të zemëruar ose të trishtuar për trajtimin e mëtejshëm. Të gjitha ndjenjat që keni pasur para transplantit tuaj të parë mund të kthehen, ndoshta edhe më të forta se më parë.

Është e rëndësishme të merrni mbështetje për veten dhe familjen tuaj gjatë kësaj kohe nëse keni nevojë për të. Por ndonjëherë mund të vendosni që dëshironi të flisni për një problem me dikë që nuk është mik i ngushtë ose anëtar i familjes.

Fatkeqësisht, transplantet e qelizave staminale nuk janë gjithmonë të suksesshme. Me kalimin e kohës mund t'ju duhet të pajtoheni me vdekjen e dikujt me të cilin keni qenë afër gjatë qëndrimit në spital ose shërimit. Kjo nuk është kurrë e lehtë për t'u përballuar dhe mund të jetë një kohë veçanërisht emocionale për ju, veçanërisht nëse jeni duke përjetuar komplikime me rimëkëmbjen tuaj.

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për t'u marrë me ndjenjat tuaja, por nuk është ide e mirë t'i injoroni ato me shpresën se ato do të largohen. Mundohuni të gjeni një mënyrë për të shprehur emocionet tuaja, sepse kjo do t'ju ndihmojë të pajtoheni me mënyrën se si ndiheni. Ndonjëherë shkrimi i gjërave mund të jetë një çlirim i dobishëm. Nëse dëshironi të flisni me dikë, ekipi juaj i transplantit mund të organizojë një këshilltar për ju.

Përballja me problemet e shëndetit mendor

Rimëkëmbja juaj nga transplantimi i qelizave staminale do të jetë një përvojë unike dhe shumë personale që ka të ngjarë të ketë shumë ulje-ngritje. Do të ketë momente sfiduese që mund ta keni të vështirë t'i përballoni. Kjo është një pjesë krejtësisht normale e rimëkëmbjes suaj që kalon çdo pacient. Përpjekja për ta pranuar këtë dhe për të gjetur mënyrën më të mirë për të menaxhuar këto ndjenja do t'i bëjë gjërat më të lehta. Kjo do t'ju bëjë më elastik dhe do t'ju japë një shans më të mirë për të përballuar një pengesë herën tjetër. 

 

Është e pamundur të thuash se çfarë do të funksionojë më mirë për ty dhe disa gjëra mund të funksionojnë më mirë se të tjerat në periudha të ndryshme. Mund të jetë një ide e mirë të mendoni për gjërat që keni bërë për t'ju ndihmuar të kapërceni pika të tjera të vështira në jetën tuaj. Ju mund të zbuloni se ato janë të dobishme përsëri gjatë rikuperimit tuaj. 

 

Në këtë pjesë ne kemi bërë disa sugjerime që mund t'ju ndihmojnë:

Trajtoje veten - Ajo që po kaloni nuk është e lehtë, ndaj shijoni gjërat e vogla në jetë. Blini atë fetë tortë kur ju tundon, dilni për një vakt të këndshëm ose bëni diçka që keni dashur gjithmonë të bëni, çfarëdo që ju pëlqen.

Qeshni - Të gjithë kanë diçka që i bën gjithmonë të qeshin, kështu që merrni vetes kutinë tuaj të preferuar të DVD-së ose kërkoni shërbimet e transmetimit në internet. Ju gjithashtu mund të pyesni miqtë tuaj për rekomandimet e tyre për komedinë.

Muzikë - Bëni një listë dëgjimi të këngëve tuaja të preferuara që ju ngrenë gjithmonë humor.

Udhëtim - A ka ndonjë vend në botë që keni dashur gjithmonë ta vizitoni? Tani mund të jetë koha e përsosur për të shkuar në atë udhëtim. Ju duhet të kontrolloni me ekipin tuaj mjekësor se është e sigurt për ju të udhëtoni përpara se të shkoni.

Zbulo me shume - Disa njerëz shqetësohen për të panjohurën dhe gjetja e më shumë informacioneve rreth sfiduesve të rimëkëmbjes mund ta bëjë më të lehtë pajtimin me të.

Përmbajuni burimeve të informacionit që dini se mund t'i besoni dhe përpiquni të shmangni thjesht mbështetjen në motorët e kërkimit në internet si Google. Nëse keni ndonjë shqetësim, gjithmonë mund të kërkoni këshilla edhe nga ekipi juaj mjekësor. Mos ngurroni të bëni shënime për atë që ata thonë ose kërkoni dikë që të vijë me ju për mbështetje.  

Organizohuni - Ka shumë gjëra për t'u mbajtur mend gjatë rikuperimit, ndaj përpiquni të përshtateni me një rutinë. Do të keni ditë kur t'i përmbaheni planit tuaj është më e vështirë, por nëse ndiheni sikur po bëni diçka pozitive dhe se jeni në kontroll, kjo do t'ju ndihmojë.

Flisni me dikë - Siç thotë shprehja e vjetër, 'një problem i përbashkët është një problem i përgjysmuar'. Ndonjëherë thjesht duke folur me dikë të afërt mund të bëjë një ndryshim të madh. Disa njerëz gjejnë ngushëllim edhe kur flasin me njerëz brenda komunitetit, siç janë udhëheqësit fetarë.

Frymemarrje e thelle… - Mund të tingëllojë e thjeshtë, por të marrësh frymë thellë mund të të ndihmojë vërtet të qetësosh nervat. Praktikimi i frymëmarrjes së kontrolluar do t'ju ndihmojë gjithashtu të relaksoheni.

Meditim - Ju mund të jeni tashmë të njohur me idenë e vëmendjes ose llojeve të tjera të meditimit si një teknikë relaksimi. Meditimi mund t'ju ndihmojë të bëheni më të vetëdijshëm për ndjenjat tuaja dhe t'i pranoni ato për atë që janë. Kjo ju lejon të mendoni më qartë dhe të reagoni në një mënyrë më të qetë kur gjërat fillojnë të bëhen të vështira. 

Ushtrime për promovimin e shëndetit - Teknika të tilla si tai-chi dhe yoga nidra kombinojnë lëvizjet e buta, ushtrimet e shtrirjes dhe frymëmarrjes me elementë të meditimit. Kjo ju ndihmon të përqendroni mendimet tuaja këtu dhe tani dhe të relaksoni mendjen tuaj.

Miqtë - Kaloni kohë me njerëz që ju bëjnë të qeshni për t'ju ndihmuar të largoni mendjen nga situata juaj aktuale. Ndonjëherë mund të jetë më e lehtë të jesh rreth njerëzve që nuk janë aq të përfshirë në rimëkëmbjen tënde sa familja jote e ngushtë. 

Mësoni një aftësi të re - Një gamë e gjerë kursesh mund të merren përmes shkollave të natës ose në internet, duke përfshirë gatimin, artin dhe gjuhët. Ju madje mund të vendosni të ritrajnoheni për një profesion të ri. Kurset e mësimit në distancë, të tilla si ato të drejtuara nga Universiteti i Hapur, mund të jenë një mënyrë e mirë për ta bërë këtë pa pasur nevojë të lëvizni ose të udhëtoni.  

Grupet sociale - Nëse keni një interes të veçantë, mund të krijohet një grup lokal që njerëzit të ndajnë hobin tuaj. Hidhni një sy në rrjetet sociale për të zbuluar se çfarë është e disponueshme në zonën tuaj.

Blog - Disa njerëz e shohin terapeutik të shkruajnë për përvojat e tyre, të mira dhe të këqija. Edhe nëse nuk doni t'i ndani mendimet tuaja me të tjerët, shkrimi i tyre mund t'ju ndihmojë t'i përpunoni ato. Ju gjithashtu mund të gjeni ngushëllim duke lexuar historitë e njerëzve të tjerë që po kalojnë një përvojë të ngjashme.

Art dhe hobi - Disa njerëz e kanë të vështirë të shprehin mendimet dhe ndjenjat e tyre me fjalë, por e kanë më të lehtë të përdorin mjete të tjera krijuese. Vizatimi, piktura, skulptura, poezia dhe shkrimi krijues mund të ndihmojnë në këtë proces.

Duke kënduar - Koret lokale dhe grupet e tjera muzikore mund të jenë një mënyrë e shkëlqyer për të bërë diçka që ju pëlqen dhe për të takuar njerëz të rinj. 

Terapitë e të folurit

Mund të ketë raste në rikuperimin tuaj kur ndiheni të dëshpëruar ose e keni të vështirë të përballeni me ndikimin që ka tek ju.

 

Shumë njerëz i drejtohen familjes dhe miqve për këshilla kur gjërat bëhen të vështira, por ju gjithashtu mund të përfitoni duke provuar një terapi të folur. Terapisti juaj do t'ju japë kohë dhe hapësirë për t'u dëgjuar dhe do t'ju ndihmojë të mendoni për situatën tuaj ndryshe. Mund të mos i largojë problemet tuaja, por duhet ta bëjë më të lehtë përballimin e tyre.

 

Ju nuk duhet të prisni derisa të ndiheni të mbingarkuar përpara se të kërkoni ndihmë. Terapitë e të folurit mund të ndihmojnë këdo në çdo kohë. Aftësia për të njohur ndjenjat tuaja dhe për t'i përpunuar ato në një mënyrë të kontrolluar mund t'ju ndihmojë të shmangni një krizë përpara se të fillojë.

 

Biseda me një terapist duhet të jetë pjesë e strategjisë tuaj më të madhe për t'u kujdesur për shëndetin tuaj mendor. Të jetosh një mënyrë jetese të shëndetshme që përfshin ushtrime të rregullta, gjumë të bollshëm dhe teknika relaksimi do t'ju japë shansin më të mirë për t'u ndjerë më të fortë mendërisht dhe fizikisht.

 

Ky seksion do të trajtojë pyetjet e mëposhtme:

Kur përjetojmë periudha të vështira në jetën tonë, mund të jetë më e lehtë të flasim me dikë që nuk e njohim, sesa me miqtë dhe familjen tonë. Kur flasim me një profesionist të trajnuar për ndjenjat tona dhe mënyrën se si reagojmë ndaj tyre, quhet 'terapia e të folurit'. Ju mund të dëgjoni këtë lloj mbështetjeje të referuar si 'këshillim' ose 'psikoterapi'. Ata nënkuptojnë afërsisht të njëjtën gjë, kur flasim për problemet tona me dikë. Megjithatë, ato mund të përdoren gjithashtu për të përshkruar lloje të caktuara të terapive të të folurit.

Këtu ne i përmbahemi termave të përgjithshëm terapitë e të folurit dhe terapistë.

Çdo seancë me terapistin tuaj do të jetë një bisedë një-për-një që zgjat rreth një orë. Ata do t'ju pyesin se si ndiheni dhe çfarë ju bën të ndiheni kështu. Ata do të diskutojnë se si reagoni ndaj këtyre ndjenjave, do t'ju ndihmojnë të pajtoheni me to dhe të ndryshoni sjelljen tuaj, në mënyrë që të ndiheni më të kontrolluar mbi emocionet tuaja.

Nëse dëshironi të provoni një terapi me të folur, ekipi juaj mjekësor ose mjeku i përgjithshëm mund t'ju referojë.

Shumë terapi të të folurit janë zhvilluar për të ndihmuar njerëzit në situata të ndryshme që mund të jenë ose stresuese ose shqetësuese.
Nuk ka përgjigje të drejtë ose të gabuar për të cilën do të jetë më e mira për ju, sepse të gjithë dhe situata e tyre personale është unike. Terapisti juaj mund të vendosë të përdorë aspekte të ndryshme të këtyre terapive në të njëjtën kohë - nëse mendojnë se kjo do të ndihmonte.
Mund të mos jeni as të vetëdijshëm se cilat teknika po përdoren sepse terapisti juaj do të ndryshojë qasjen e tij për t'iu përshtatur më mirë nevojave tuaja.

Terapia konjitive e sjelljes (CBT)
Në nivelin më të thjeshtë, CBT ka dy fokuse kryesore - atë që mendoni (kognitive) dhe si reagoni (sjellja).

Kur kemi mendime negative, ne priremi të reagojmë në një mënyrë të caktuar, gjë që mund të na bëjë të ndihemi më keq. CBT ka të bëjë me të mësuarit për të identifikuar dhe sfiduar mendimet dhe besimet e padobishme ose të pasakta dhe kështu mund të jetë shumë e dobishme për shumë marrës të transplantit të qelizave burimore gjatë rikuperimit.

CBT ju ndihmon të dalloni kur keni mendime negative dhe të zhvilloni strategji përballuese, në mënyrë që të mund të veproni në një mënyrë më të ekuilibruar. Në fillim këto strategji të reja mund të duken të panatyrshme dhe mund të duhet përpjekje dhe angazhim për të filluar përdorimin e tyre më rregullisht. Terapisti juaj do të punojë me ju për këtë dhe do t'ju vendosë synime për të punuar ndërmjet seancave.

Këshillim
Në një seancë këshillimi, terapisti juaj do të dëgjojë shqetësimet tuaja dhe se si ndiheni pa gjykim. Ata nuk do t'ju tregojnë se çfarë duhet të bëni për t'i përmirësuar gjërat, por ata do të punojnë me ju në mënyrë që të gjeni zgjidhjet tuaja për problemet tuaja.

Këshillimi mund t'ju ndihmojë të përballeni me një sërë situatash, duke përfshirë depresionin, ankthin ose komplikimet e vështira mjekësore që mund të përjetoni, të tilla si pjelloria ose imazhi i trupit.

Këshillimi nuk duhet të bëhet ballë për ballë, mund të bëhet përmes telefonit ose online nëse dëshironi.

Terapia në grup
Ndonjëherë thjesht të qenit rreth njerëzve të tjerë duke kaluar diçka të ngjashme është qetësuese. Kjo ju ndihmon të kuptoni se mënyra se si ndiheni është krejtësisht normale dhe mund t'i vendosë përvojat tuaja në kontekstin e njerëzve të tjerë. Ju gjithashtu mund të merrni disa këshilla për të përballuar gjendjen tuaj që nuk i kishit menduar më parë.

Grupet lokale mbështetëse shpesh krijohen nga spitali ose nëpërmjet bamirësive dhe organizatave.

Ashtu si situata juaj personale është unike, po ashtu është edhe marrëdhënia me terapistin tuaj. Do të zbuloni se po kaloni më mirë dhe keni më shumë të përbashkëta me disa terapistë sesa me të tjerët. Terapitë e të folurit janë më të dobishmet kur ekziston një lidhje midis jush dhe terapistit tuaj dhe ju jeni mjaft të qetë për t'u besuar dhe besuar atyre.

Hulumtimet kanë treguar se pacientët përfitojnë më shumë kur marrëdhënia e tyre me terapistin e tyre është më e fortë. Kjo do të thotë se është vërtet e rëndësishme që të keni besimin për të folur kur mendoni se nuk po funksionon. Nuk ka asgjë të keqe të kërkoni të shihni dikë të ri nëse do t'ju ndihmonte më shumë. Terapisti juaj mund ta sugjerojë edhe vetë nëse mendon se dikush tjetër do të ishte më i përshtatshëm për ju.

Megjithëse terapitë e të folurit ndihmojnë shumë marrës të transplantit të qelizave staminale gjatë rikuperimit të tyre, ato nuk janë për të gjithë. Disa njerëz i provojnë dhe nuk gjejnë asnjë përfitim të vërtetë. Nuk ka asgjë të keqe me këtë dhe sigurisht që nuk është faji juaj. Mund të kishte qenë thjesht që koha nuk ishte e duhura ose që një qasje tjetër do t'ju përshtatej më mirë.
Ka alternativa për terapitë e të folurit që mund të dëshironi të merrni në konsideratë, duke përfshirë:

Mjekimi - Ndonjëherë, disa ilaçe mund të ndihmojnë me simptomat e problemeve të shëndetit mendor, veçanërisht depresionin dhe/ose ankthin. Mjekimi zakonisht nuk 'shëron' një problem të shëndetit mendor, por mund t'ju ndihmojë të ndiheni se po i menaxhoni gjërat më mirë.

Shpesh, ato mund të funksionojnë mirë në kombinim me terapinë e të folurit. Ndonjëherë medikamentet do të kenë efekte anësore, prandaj sigurohuni që së pari të merrni të gjitha informacionet që ju nevojiten dhe bisedoni për opsionet tuaja me ekipin tuaj mjekësor dhe familjen e ngushtë përpara se të vendosni.

Vetëndihma - Nëse ju pëlqen ideja e terapisë së të folurit, por preferoni të mos flisni me një terapist për ndonjë arsye, është e mundur që ta bëni vetë. Një shumëllojshmëri librash për vetëndihmë dhe informacione në internet do t'ju udhëheqin gjatë procesit me një ritëm me të cilin jeni më të kënaqur.

Organizata bamirëse që ju mbështesin ju dhe shëndetin tuaj mendor

Askush nuk pret që ju të merreni me gjithçka vetë. Ka shumë bamirësi dhe organizata të tjera që ofrojnë mbështetje në mënyra të ndryshme për t'ju ndihmuar gjatë shërimit tuaj.

Ne kemi përshkruar disa nga shërbimet e ofruara nga ne dhe organizata të tjera bamirëse kombëtare, por ka shumë të tjera të organizuara në nivel lokal. 

 

Grupet mbështetëse lokale
Shumë pacientë shpesh ndihen të izoluar gjatë pjesëve të rikuperimit të tyre, sepse askush rreth tyre nuk e kupton me të vërtetë se çfarë po kalojnë. Edhe pse miqtë dhe familja juaj do të jenë aq mbështetës sa munden, nuk është njësoj si të flisni me dikë që po kalon të njëjtën gjë.