Posedimi I transplantit të qelizës amët

Pasi të jetë gjetur një dhurues i përshtatshëm dhe çdo gjë të jetë kontrolluar nga ekipi juaj mjekësor, transplantimi i qelizave staminale mund të vazhdojë.

 

Trajtimi juaj do të fillojë në spital me një kurs të terapisë kondicionale, e cila përgatit trupin tuaj për qelizat tuaja burimore të reja.

 

Pas transplantimit do t'ju duhet të kaloni disa javë në spital derisa të shëroheni. Është shumë e vështirë të thuash se sa kohë do të qëndrosh në spital pasi situata e të gjithëve është e ndryshme, por ndoshta do të jetë rreth gjashtë deri në tetë javë.  

 

Nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim në lidhje me atë që po ndodh në çdo fazë, mund të flisni me ekipin tuaj të transplantit. Ata do të jenë të lumtur të flasin gjatë procesit me ju dhe do t'ju ndihmojnë të qetësoni mendjen tuaj. Do të ketë shumë informacione komplekse për të marrë, kështu që mos u shqetësoni për të kërkuar që diçka të shpjegohet dy herë nëse nuk e keni kuptuar plotësisht.

 

Ky seksion fokusohet në kohën tuaj në spital dhe ka informacion të detajuar mbi fazat e ndryshme të trajtimit tuaj. Ka gjithashtu këshilla për t'u kujdesur për shëndetin tuaj mendor gjatë asaj që mund të jetë një kohë shumë sfiduese.

Terapia e kondicionimit

Përpara se të ndodhë transplantimi i qelizave burimore, do t'ju duhet të qëndroni në spital dhe të keni një kurs trajtimi të njohur si terapi kondicionale. Kjo do të zgjasë rreth një javë dhe do të përbëhet nga kimioterapi dhe ndoshta radioterapi.

Kimioterapia mund të jepet si tabletë, por ka më shumë të ngjarë të shpërndahet si lëng përmes kateterit tuaj venoz qendror (CVC), i njohur gjithashtu si linja juaj qendrore.
Nëse keni radioterapi, ajo do të jepet në spitalin tuaj nga një radiograf. Kjo do të heqë çdo qelizë jonormale që po shkakton gjendjen tuaj dhe do të përgatisë palcën tuaj të eshtrave në mënyrë që të mund të marrë qelizat tuaja burimore të reja.

Ekzistojnë dy lloje të ndryshme të terapisë kondicionale: me intensitet të plotë (ose mieloablative) dhe kondicionim me intensitet të reduktuar (RIC). Konsulenti juaj do të marrë parasysh shumë faktorë kur të vendosë opsionin më të mirë për ju, duke përfshirë moshën tuaj, shëndetin e përgjithshëm dhe llojin e kancerit të gjakut ose çrregullimin e gjakut që keni.  

Kjo do të përdoret nëse konsulenti juaj mendon se jeni në formë dhe mjaft mirë për të përballuar efektet anësore që mund të shkaktojë. Si rezultat, përdoret më shumë me pacientët më të rinj dhe patjetër do të përdoret nëse keni një transplant autolog. Është mjaft i fortë për të hequr të gjitha qelizat burimore ekzistuese të gjakut. Kjo është arsyeja pse qelizat burimore të dhuruesit tuaj duhet të shtohen në gjakun tuaj sapo të përfundojë trajtimi, në mënyrë që ato të mund të rindërtojnë sistemin tuaj imunitar sa më shpejt të jetë e mundur.

Ciklofosfamidi dhe busulfan janë dy nga barnat e kimioterapisë më të përdorura për kondicionimin me intensitet të plotë. Megjithatë, trajtime të reja po zhvillohen vazhdimisht, kështu që ju mund të dëgjoni ekipin tuaj mjekësor duke folur edhe për lloje të tjera barnash.

Ky lloj terapie kondicionimi është një alternativë për pacientët të cilët nuk janë mjaftueshëm të aftë për të pasur një trajtim kondicioner me intensitet të plotë.

RIC shpesh jepet së bashku me ilaçe që shtypin sistemin tuaj imunitar, sepse nuk është mjaftueshëm i fortë për të hequr plotësisht të gjitha qelizat burimore të gjakut. Kjo do të thotë që pas transplantimit tuaj, në gjakun tuaj do të ketë një përzierje të qelizave staminale tuajat dhe të donatorëve tuaj. Ne e quajmë këtë një kimerizëm, dhe sa më afër të jetë dhuruesi i 100%, aq më mirë. Kimerizmi juaj do të monitorohet rregullisht nga mjeku juaj për t'u siguruar që gjithçka është në rregull. Ju mund t'ju jepet një infuzion limfocitesh donatore (DLI) për të forcuar sistemin tuaj imunitar dhe 'mbushur' kimerizmin tuaj.     

Fatkeqësisht, ka një shans më të lartë për të zhvilluar komplikime ose rikthim pas transplantimit me RIC. Megjithatë, ajo u lejon shumë pacientëve të marrin një transplant të qelizave staminale potencialisht jetëshpëtuese (ose zgjatëse) që nuk do të ishte e mundur ndryshe. Shpesh përdoret kur pacientët e moshuar kanë nevojë për transplantim, veçanërisht për trajtimin e leuçemisë akute mieloide (AML) dhe sindromës mielodisplastike (MDS).

Dita e transplantit

Dita e transplantit zakonisht ndodh ditën pas përfundimit të terapisë suaj të kondicionimit. Njerëzit shpesh e quajnë atë "dita zero".

Si fillim, infermierja juaj do të kontrollojë pulsin, presionin e gjakut dhe temperaturën. Ata gjithashtu do t'ju japin një anti-histamine dhe një dozë të vogël steroidesh nëpërmjet linjës suaj qendrore. Kjo do të ndihmojë në ndalimin e çdo reaksioni alergjik gjatë infuzionit të qelizave tuaja burimore të reja.

Qelizat do të kalojnë si një lëng përmes vijës suaj qendrore në të njëjtën mënyrë si një transfuzion gjaku. Kjo mund të zgjasë nga 30 minuta deri në disa orë.

Transplanti nuk është i dhimbshëm dhe ju do të jeni zgjuar gjatë gjithë kohës. Kur infuzioni të ketë mbaruar, infermierja juaj do ta shpëlajë linjën tuaj me kripë për ta mbajtur atë të pastër. Do të kontrolloni sërish presionin e gjakut, pulsin dhe temperaturën dhe më pas transplantimi përfundon.

Njerëzit kanë përvoja të ndryshme të ditës së transplantit. Për disa është një festë e një fillimi të ri, një ditëlindje të dytë. Për të tjerët është paksa një anti-kulm sepse diçka kaq e rëndësishme përfundon kaq shpejt dhe thjesht.

Ju do të merrni një sërë ilaçesh të ndryshme për t'ju ndihmuar gjatë transplantimit dhe gjatë shërimit tuaj. Ato mund të vijnë në formë tablete, por disa do të dorëzohen edhe përmes linjës suaj qendrore.
Këto barna shpesh do të kenë emra të çuditshëm dhe mund të jetë e vështirë të kujtosh pse nevojitet secili, por, në përgjithësi, do të jetë për një nga pesë arsyet:

 • për të ndihmuar transplantimin, formimin e qelizave tuaja të reja të gjakut, të ndodhë më shpejt (të quajtur faktorë të rritjes)
 • për të ndihmuar në kontrollin e sistemit tuaj të ri imunitar dhe për të reduktuar efektet e GvHD
 • për të mbrojtur nga infeksionet bakteriale (e quajtur profilaksia antibakteriale)
 • për të parandaluar infeksionet virale
 • për të kontrolluar simptomat dhe efektet e tjera anësore.

Pas transplantimit, qelizat tuaja burimore të reja udhëtojnë në qarkullimin e gjakut drejt palcës së eshtrave. Pasi atje, ata bashkohen dhe fillojnë të prodhojnë qeliza të reja gjaku që do të formojnë sistemin tuaj të ri imunitar. Kjo quhet transplantim.

Transplantimi zakonisht zgjat rreth dy deri në tre javë, por ndonjëherë mund të zgjasë më shumë. Shenja e parë e transplantimit është shpesh një rritje në numrin e qelizave të bardha të gjakut. Ekipi juaj mjekësor do të testojë gjakun tuaj rregullisht në mënyrë që ata të dinë se kur ka filluar dhe se ato janë në rritje të vazhdueshme.

Gjatë kësaj kohe, mund të keni nevojë për transfuzion gjaku dhe trombocitesh disa herë në javë. Kjo është për të ndihmuar në 'mbushjen' e qelizave të kuqe të gjakut, të cilat gjithashtu mund të jenë të ulëta. Është një pjesë normale e rikuperimit dhe nuk do të thotë që transplanti juaj nuk po funksionon. Megjithatë, nëse keni shqetësime, duhet të flisni me ekipin tuaj mjekësor për këtë.

Qëndrimi juaj në izolim mbrojtës

Ju do të vendoseni në izolim mbrojtës në ditën e transplantit të qelizave burimore, nëse jo më parë. Nëse keni kancer gjaku, mund të keni përjetuar izolim mbrojtës pasi keni pasur kimioterapi. Megjithëse konfigurimi dhe rregullat mund të ndryshojnë në spitale, qëllimi i përgjithshëm është t'ju mbajë në një mjedis pa mikrobe ndërkohë që numri i qelizave të gjakut është i ulët.

Do të jeni në dhomën tuaj, ku do të kaloni pjesën më të madhe të kohës. Do të ketë një krevat, lavaman, dush dhe tualet, si dhe një buton emergjence në rast se keni nevojë për ndihmë të menjëhershme. Ndoshta do të ketë një sistem filtri për të mbajtur ajrin të pastër dhe steril, dhe dera dhe dritaret do të mbahen të mbyllura gjatë gjithë kohës.

Shtrati juaj do të ndërrohet dhe dhoma juaj do të pastrohet çdo ditë. Pasuritë tuaja personale gjithashtu do të duhet të fshihen rregullisht. Këto masa vrasin mikrobet dhe zvogëlojnë rrezikun e infektimit. I gjithë personeli mjekësor dhe vizitorët do të duhet të pastrojnë duart me larje me alkool kur hyjnë në dhomën tuaj. Ata gjithashtu mund të duhet të veshin veshje mbrojtëse.

Në javët e para do t'ju vihet në një dietë 'me pak baktere' që është e ngjashme me dietat e rekomanduara për gratë shtatzëna. Ai nuk do të përfshijë ushqime që janë të pasura me baktere (të tilla si djathërat e butë ose kos) që mund të shkaktojnë infeksion.

Rutinë
Shumë nga pacientët tanë rekomandojnë të futeni në një rutinë të përditshme gjatë qëndrimit tuaj. Nuk duhet të jetë diçka komplekse, por dhënia e strukturës dhe kuptimit të ditës suaj mund ta bëjë situatën të ndihet më normale. Përpjekja për t'u ngritur nga shtrati, për t'u bërë dush dhe për të veshur rroba të freskëta mund të bëjë një ndryshim të madh në mënyrën se si ndiheni. Megjithatë, në ditët kur kjo është e vështirë, duhet të përpiqeni të ngriheni nga shtrati të paktën gjatë vakteve. 
Argëtim
Çdo gjë që mund të sillni në spital për t'ju mbajtur të argëtuar do t'ju ndihmojë vërtet të kaloni kohën. Mund të humbisni veten në filmin tuaj të preferuar ose të konfiguroni anëtarësimin në një shërbim të transmetimit të medias. Dëgjimi i muzikës, podkasteve ose librave audio është një tjetër mundësi, veçanërisht nëse nuk jeni gati për të lexuar ende.
Internet
Telefoni juaj inteligjent ose një pajisje tjetër e ngjashme është mënyra më e thjeshtë për të mbajtur kontakt me botën e jashtme, pavarësisht nëse është duke u kapur me miqtë dhe familjen në mediat sociale ose duke lexuar për ngjarjet botërore. Zbuloni nëse spitali juaj ofron Wi-Fi falas dhe kontrolloni mbulimin/përdorimin e të dhënave 4G të kontratës së telefonit tuaj.
Bëhuni kreativ
Edhe pse mund të jetë e vështirë, përqendrimi në anën tuaj krijuese mund të jetë një përvojë shumë e këndshme gjatë izolimit. Mund t'ju lejojë të shprehni emocionet tuaja në mënyra që përndryshe mund të jenë të vështira për t'u shprehur me fjalë. Shpesh, mund të mos keni energji për t'u përqendruar, por nëse sjellni atë që ju nevojitet për hobin tuaj të preferuar, mund ta provoni nëse ndiheni të gatshëm.
Pritshmëritë
Do të ketë raste kur nuk do të keni energji për t'u përqendruar në disa nga gjërat që ju pëlqen të bëni. Mundohuni të mos shqetësoheni për këtë - disa ditë do të jenë më të vështira se të tjerat. Është mirë nëse gjithçka që ju pëlqen të bëni është të shikoni TV në një ditë të keqe – por duhet të përfitoni edhe nga ditët e mira dhe të bëni diçka që ju pëlqen vërtet.
Ushtrimi
Ju mund të mos keni dëshirë të bëni shumë, por edhe një sasi e vogël aktiviteti mund të ndihmojë në uljen e lodhjes dhe përmirësimin e forcës tuaj fizike. Lëvizja në dhomën tuaj gjithashtu do t'ju ndalojë të ndiheni të ngurtë. Kërkoni të flisni me një fizioterapist në mënyrë që ai t'ju japë disa këshilla specifike në lidhje me ushtrimet që mund të bëni në mënyrë të sigurt gjatë rikuperimit tuaj. Kjo ndoshta do të jetë një seri shtrirjesh me ndikim të ulët dhe poza yoga. Ju gjithashtu mund t'ju jepen disa teknika të thjeshta të frymëmarrjes për të bërë çdo ditë. Kjo do të zvogëlojë mundësinë që ju të zhvilloni një infeksion në gjoks.
Cikli dite/nate
Mund të jetë e vështirë të flini në një mjedis të panjohur dhe gjumi juaj do të ndërpritet nga ekipi juaj mjekësor që kontrollon përparimin tuaj çdo katër orë. Megjithatë, është ende një ide e mirë të mbani perdet tuaja të hapura dhe të lini dritën natyrale të hyjë gjatë ditës. Ai do ta mbajë të sinkronizuar ciklin tuaj të ditës/natës, në mënyrë që të jeni më zgjuar gjatë ditës dhe gati për të fjetur natën.
Mbajtja e kontakteve me të dashurit
Shumica e spitaleve do t'ju lejojnë të zgjidhni dy ose tre persona që mund të hyjnë në dhomën tuaj dhe të jenë me ju për shumicën e kohës tuaj në izolim.
Ata gjithashtu do të jenë në gjendje të sjellin gjëra nga shtëpia që ju mund t'i keni harruar, ose që vendosni se ju nevojiten gjatë qëndrimit tuaj. Miqtë e tjerë dhe familjarët do të mund të vijnë dhe t'ju shohin – ata mund të lejohen ose jo në dhomën tuaj, por mund të flasin me ju nëpërmjet një telefoni celular ose telefonit tuaj celular.
Megjithatë, është krejtësisht normale nëse ka raste kur nuk ju pëlqen të shihni vizitorë. Mundohuni të mos ndiheni fajtorë për të zhgënjyer dikë tjetër. Mirëqenia juaj është gjëja më e rëndësishme për ju dhe ata do të kuptojnë se ju duhet të vendosni shërimin tuaj në radhë të parë. 
Rreziku i infeksionit
Rreziku i mundshëm i infeksionit nga takimi me miqtë dhe familjen mund të jetë një burim shqetësimi dhe ankthi për shumë pacientë. Ky nuk duhet të jetë problem nëse ata janë të sinqertë për mënyrën se si ndihen dhe ndjekin rregullat që ka njësia për kontrollin e infeksionit. Megjithatë, nëse keni shqetësime, nuk duhet të keni frikë të jeni të kujdesshëm dhe t'i sfidoni ato nëse mendoni se duhet.
Duke qëndruar i lidhur
Duke shkruar një blog në internet ose duke përdorur mediat sociale, ju mund të lidheni me rrethin tuaj më të gjerë të miqve dhe familjes dhe të përditësoni të gjithë për përparimin tuaj lehtësisht me një lëvizje. Mund t'ju duket shumë terapeutike të shkruani për përvojat tuaja, të mira dhe të këqija. Përndryshe, mund t'u kërkoni disa njerëzve të afërt që të përditësojnë miqtë dhe familjen tuaj në emrin tuaj. Kjo ju lejon të mbani kontakte me të gjithë, por largon presionin e detyrimit për të ritreguar të njëjtën histori në mënyrë të përsëritur, gjë që mund të bëhet e lodhshme.
Fëmijët që vizitojnë
Fatkeqësisht, shumica e reparteve të izolimit nuk i lejojnë fëmijët të hyjnë në dhomat e pacientëve. Kjo për shkak të infeksioneve që fëmijët mund të mbartin nga përzierja me të tjerët në çerdhen ose shkollën e tyre. Megjithatë, ata mund të kenë mundësinë t'ju shohin dhe të flasin me ju përmes një telefoni celular. Telefonatat me video mund të jenë gjithashtu një alternativë e mirë, duke ju mundësuar të shihni fëmijët tuaj ballë për ballë çdo ditë.

Ballafaqimi me efektet anësore të hershme

Gjatë javëve të para të rimëkëmbjes, ndërsa jeni ende në spital, ka të ngjarë të përjetoni disa efekte anësore nga trajtimi juaj. Shumica e këtyre problemeve të hershme vijnë nga kimioterapia dhe/ose radioterapia që keni pasur përpara transplantit tuaj, por shqetësime të tjera, të tilla si GvHD, mund të zhvillohen gjithashtu. Ekipi juaj mjekësor do t'ju monitorojë çdo ditë dhe do të trajtojë ndonjë nga efektet anësore të mëposhtme që mund të keni:

Është e zakonshme të ndiheni të sëmurë dhe të sëmurë pas transplantimit tuaj për shkak të trajtimit, mjekimit, një infeksioni të mundshëm ose GvHD. Të përzierat zakonisht zgjat vetëm një ose dy javë për shumicën e njerëzve. Nëse luftoni me të përziera për më gjatë, bisedoni me ekipin tuaj të transplantit sepse mund të kenë nevojë të ndryshojnë mjekimin tuaj.

Trajtimet e mundshme – Ilaçet anti-emetike ju ndalojnë të ndiheni të përzier. Ato mund të jepen si tableta, përmes linjës suaj qendrore ose si një copëz në lëkurën tuaj.

Çfarë mund të ndihmojë – Është e rëndësishme të zëvendësoni lëngjet e humbura dhe të qëndroni të hidratuar. Pijet izotonike ose qeset me kripëra të rihidrimit oral zëvendësojnë kripërat dhe sheqernat e humbura (elektrolitet) që qelizat tuaja kanë nevojë për të qëndruar të shëndetshme.

Ashtu si me të përzierat, diarreja mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme (përfshirë GvHD). Nëse diarreja shfaqet për një kohë të gjatë, ajo mund të ndikojë në mënyrën se si thithni vitaminat dhe mineralet nga ushqimi, gjë që mund të çojë në humbje peshe. Është e rëndësishme t'i tregoni mjekut ose infermieres nëse keni diarre.

Trajtimet e mundshme – Mjekimi kundër diarresë mund të ndihmojë, por ekipi juaj mjekësor do të jetë i etur për të identifikuar shkakun e problemit. Ata mund të sugjerojnë ndryshime në dietën tuaj, zakonet e të ngrënit ose ilaçet.

Çfarë mund të ndihmojë – Ngrënia e ushqimeve të thjeshta që treten më lehtë dhe mbajtja e hidratimit me shumë lëngje.

Kimioterapia dëmton qelizat në mukozën e mukozës së gojës tuaj. Lëkura mund të prishet, gjë që mund të shkaktojë formimin e ulcerave të dhimbshme brenda gojës dhe fytit tuaj.
Ulcerat gjithashtu mund të formohen më tej në traktin tretës, gjë që mund të shkaktojë siklet dhe të vështirësojë ngrënien e disa ushqimeve. Kjo zakonisht ndodh rreth një javë pas trajtimit dhe do të pastrohet brenda një ose dy javësh.

Trajtimet e mundshme – Ilaçe kundër dhimbjeve dhe sprej ose xhel që e mbajnë gojën tuaj të lagësht. Nëse vëreni se qetësuesit e zakonshëm nuk funksionojnë mjaftueshëm mirë, mjeku juaj mund të rekomandojë një infuzion të vazhdueshëm të një qetësuesi të fortë, si morfina, të dhënë përmes një pompe të vogël në indin nën lëkurë. Ju gjithashtu do të inkurajoheni të praktikoni një higjienë të mirë orale dhe të përdorni gargarë. Një furçë dhëmbësh me qime më të buta mund të jetë më e përshtatshme nëse keni dhimbje të dhëmbëve.

Çfarë mund të ndihmojë – Ndoshta do të jetë më e lehtë të hani ushqime më të buta si pure patatesh dhe supë. Bimët e akullit mund të ndihmojnë për të mpirë dhimbjen e mishrave të dhëmbëve dhe janë një mënyrë e mirë për të marrë lëngje shtesë.

Ushqimi shpesh mund të shijojë ndryshe pas kimioterapisë dhe mund të zbuloni se nuk keni të njëjtin oreks për ushqim si më parë. Nëse keni gjithashtu sëmundje të zgjatur dhe diarre, kjo mund t'ju ndalojë të merrni lëndët ushqyese dhe energjinë e nevojshme për shërimin tuaj.

Trajtimet e mundshme – Pesha juaj do të monitorohet rregullisht nga ekipi juaj mjekësor. Ju mund të shihni një dietolog i cili mund të këshillojë se si të rrisni marrjen tuaj ushqyese dhe t'ju japë pije shtesë ose supa. Megjithatë, nëse problemet vazhdojnë, mund t'ju duhet të ushqeheni përmes një tubi ushqimi. Ka dy lloje të mundshme që ofrojnë ushqim në mënyra paksa të ndryshme.

– Ushqimi enteral – Kur ushqimi kalon përmes një tubi të vogël direkt në stomakun tuaj. Kjo ka shumë të ngjarë të jetë një tub nazogastrik, i futur përmes hundës dhe poshtë fytit tuaj. Ndoshta do të qëndrojë për disa javë ose derisa gjendja juaj të përmirësohet. Këto tuba ndihmojnë pacientët që kanë gojë të lënduar ose e kanë të vështirë gëlltitjen.  

– Ushqimi parenteral – Kur ushqimi shpërndahet drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut përmes linjës suaj qendrore. Ajo do të administrohet nga infermierja juaj dhe më pas linja juaj do të pastrohet për të zvogëluar rrezikun e infeksionit. Ky opsion përdoret shpesh nëse përjetoni GvHD të rëndë në traktin tuaj të tretjes ose nëse është shumë e vështirë të mbash ndonjë ushqim ose pije. 

Çfarë mund të ndihmojë – Provoni të ndryshoni zakonet tuaja të të ngrënit ose llojet e ushqimit që hani. Ngrënia e sasive më të vogla të ushqimeve të thjeshta më shpesh dhe pirja e ujit me aromë mund të jetë një alternativë më e lehtë.

Kur flasim për lodhjen, nuk nënkuptojmë vetëm ndjenjën e lodhjes pas punës së vështirë. Lodhja është kur e keni të vështirë të përqendroheni dhe nuk keni energji, edhe pas shumë pushimi dhe gjumit të mirë të natës.

Lodhja mund të jetë një efekt afatshkurtër i trajtimit tuaj që përmirësohet pas disa muajsh, por disa pacientë e përjetojnë atë më shumë se një vit pas transplantimit të tyre. Sado befasuese të tingëllojë, ushtrimet e buta janë treguar se ndihmojnë në reduktimin e lodhjes së lidhur me trajtimin dhe përmirësojnë fuqinë dhe nivelet tuaja të energjisë. Do të ndjeni vërtet përfitimin e të bërit diçka, sado e vogël qoftë.

Trajtimet e mundshme – Fizioterapisti i spitalit tuaj mund të krijojë një program ushtrimesh dhe streçesh të lehta për ju që të bëni çdo ditë.

Në disa javë pas transplantimit, sistemi juaj i ri imunitar është ende në zhvillim. Kjo do të thotë se ekziston një rrezik më i madh për të marrë një infeksion. Ekipi juaj mjekësor do të kujdeset për shenjat e hershme të një infeksioni, siç është temperatura e ngritur, në mënyrë që të trajtoheni sa më shpejt të jetë e mundur.  

Trajtimet e mundshme – Do t'ju jepet një kurs me antibiotikë, ilaçe antifungale ose antivirale në varësi të shkakut të infeksionit tuaj.

Çfarë mund të ndihmojë – Reparti mbrojtës i izolimit ku po qëndroni do të ketë masa për të reduktuar rrezikun e infeksionit. Kjo përfshin filtrat e ajrit, larjet e duarve me xhel me alkool, ndryshimet e përditshme të shtratit dhe pastrimin e rregullt. 

Disa pacientë zhvillojnë komplikime të tjera si problemet e mëlçisë dhe veshkave.

Kujdesi për shëndetin tuaj mendor gjatë transplantit tuaj

Gjatë qëndrimit tuaj në izolim mbrojtës do të keni shumë kohë të lirë në duar. Shumë nga pacientët tanë flasin për atë se sa një përvojë e mprehtë emocionale dhe e vetmuar mund të jetë.

 

Është e lehtë të kesh mendime negative për situatën tënde dhe të jesh në ankth për një të ardhme të pasigurt. Edhe pse është krejtësisht normale të kesh këto mendime, ato mund të kthehen në diçka më serioze, veçanërisht nëse nuk jeni në gjendje t'i shihni njerëzit që doni aq shpesh sa keni nevojë.

Me fjalë të thjeshta, një 'mekanizëm përballues' është çdo gjë që bëni për të ndier më pak stres. Ato mund të ndihmojnë në lehtësimin e stresit, t'ju ndihmojnë të relaksoheni ose të kontrolloni emocionet tuaja. Gjëra të ndryshme do të funksionojnë për njerëz të ndryshëm në situata të ndryshme, kështu që nuk mund të themi se çfarë do të funksionojë për ju, por këtu janë disa sugjerime:
– Merr frymë thellë – tingëllon e thjeshtë, por vërtet mund të qetësojë nervat tuaja.
– Mindfulness – kjo qasje e bazuar në meditim mund t'ju ndihmojë të qëndroni të qetë dhe të përqendroheni në të tashmen, në vend që të shqetësoheni për të ardhmen. Aplikacionet celulare si Headspace mund të shkarkohen në telefonin ose tabletin tuaj dhe të shërbejnë si një hyrje e mirë. Ata mund t'ju ofrojnë programe të përditshme meditimi që kërkojnë rreth 10 minuta për t'u përfunduar dhe për t'u fokusuar në një gamë të gjerë temash të ndryshme.
– Zbulimi – Jepini mendjes suaj një temë tjetër për t’u fokusuar, përveç shëndetit tuaj. Ju mund të dëshironi të mësoni për diçka të re që ju intereson, si për shembull një periudhë në histori ose një person të famshëm.
– Qeshni – të gjithë kanë diçka që i bën gjithmonë të qeshin, ndaj merrni me vete komeditë tuaja të preferuara ose pyesni miqtë tuaj për rekomandimet e tyre.
– Mësoni më shumë – nëse nuk jeni të sigurt për ndonjë gjë që ka të bëjë me transplantin ose rikuperimin tuaj, bisedoni me ekipin tuaj mjekësor, ata do të jenë në gjendje t'ju qetësojnë.

Mund të vijë një kohë kur ju mendoni se keni nevojë për mbështetje shtesë për t'ju ndihmuar të përballeni. Nuk është gjithmonë e lehtë të identifikosh se kur mund të të nevojitet kjo, veçanërisht nëse ndihesh i dobët. Nëse filloni të përjetoni disa nga të mëposhtmet, duhet të flisni me ekipin tuaj mjekësor për këtë:
ju jeni ndjerë shumë të dobët për dy javë ose më shumë
nuk mund të gjesh motivimin për të bërë asgjë, qoftë edhe për detyra të rëndësishme
ndiheni të paaftë për të kontrolluar mendimet tuaja
ndiheni shumë më të shqetësuar se zakonisht.

Nëse dëshironi të flisni me një këshilltar ose të provoni një terapi të folur, ekipi juaj i transplantit do të jetë në gjendje t'ju referojë. Nëse nuk e keni përdorur kurrë këtë lloj terapie më parë, mund të duket pak e çuditshme në fillim - por shpresojmë se do t'ju bëjë të ndiheni më pozitivë për situatën tuaj.

Ndarja e detajeve të transplantit tuaj

Shkrimi për përvojën tuaj mund të jetë i dobishëm në rimëkëmbjen tuaj. Qoftë nëse bëhet fjalë për blogje, cicërima apo postime të përditësimeve në Facebook, ju mund t'u tregoni njerëzve se si është të bësh një transplant dhe të rrisësh ndërgjegjësimin se sa i rëndësishëm është në të vërtetë dhurimi i qelizave staminale.

Nëse vendosni të ndani përvojën tuaj në internet, ndiqni udhëzuesin tonë të thjeshtë:

 

 • Duhet të siguroheni që donatori juaj të mbetet anonim. Ju lutemi, mos postoni asnjë informacion në lidhje me vendndodhjen, moshën ose gjininë e dhuruesit tuaj dhe sigurohuni që etiketa e informacionit në çantën tuaj të qelizave staminale të mos jetë e dukshme nëse postoni një foto.
 • Është gjithashtu e rëndësishme që të mos përpiqeni të kontaktoni donatorin tuaj drejtpërdrejt në mediat sociale, ose të ndani ndonjë korrespondencë me donatorin tuaj pa leje të shprehur, pasi kjo mund të rrezikojë anonimitetin e tyre. Kjo është për të mbrojtur privatësinë tuaj dhe të donatorit.
 • Ne do të donim të lexonim postimet tuaja, prandaj sigurohuni që të na etiketoni: @

Duke ardhur në shtëpi

 • Përgatitja për t'u kthyer në shtëpi
  Në kohën kur të jeni mjaftueshëm mirë për të shkuar në shtëpi, mund të ndiheni pak të mbingarkuar dhe të përjetoni shumë emocione të ndryshme menjëherë. Shumë pacientë janë të lehtësuar dhe të emocionuar për të shkuar në shtëpi, por të tjerë shqetësohen për përballimin pa mbështetjen që morën në spital.
  Mund të mos e keni kuptuar, por tashmë keni kaluar disa javë duke u mësuar të jeni marrës i transplantit dhe kontrollet e rregullta mjekësore që duhet të ndodhin. Ju ndoshta jeni më të vetëdijshëm për trupin tuaj tashmë dhe se si të dalloni shenjat e ndonjë efekti anësor, kështu që përpiquni të mos shqetësoheni. Ekipi juaj do të jetë i lumtur që ju të shkoni në shtëpi vetëm pasi të siguroheni që jeni të sigurt dhe gati.

 

 • Esencialet
  Është e rëndësishme që të ndiheni të përgatitur për të shkuar në shtëpi. Infermierja juaj do të vijë t'ju shohë përpara se të dilni nga spitali për një bisedë 'duke shkuar në shtëpi', kur ata do t'ju ofrojnë:
  – detajet e kontaktit për ekipin tuaj të transplantit, duke përfshirë një numër jashtë orarit
  – informacion mbi kujdesin për CVC (kateteri venoz qendror)
  – këshilla për ushqimin, dietën tuaj dhe disa ushtrime të buta fizike që mund të bëni në shtëpi
  – informacion se çfarë të bëni nëse ka një ndryshim të papritur në temperaturën tuaj
  – informacione se çfarë të bëni nëse shfaqni skuqje ose diarre
  – mjekimi juaj dhe informacioni se si ta merrni
  – oraret e takimeve tuaja të para në pacientët ambulatorë.

 

 • Jeta në shtëpi
  Mund të zbuloni se nuk jeni aq të pavarur sa para transplantimit dhe se duhet të mbështeteni në ndihmën e familjes dhe miqve tuaj më shumë sesa prisnit. Kjo nuk do të zgjasë përgjithmonë dhe, ndërsa rikuperoheni, do të filloni të rifitoni pavarësinë tuaj.
  Megjithëse të qenit mjaft mirë për t'u kthyer në shtëpi është një moment historik i rëndësishëm në rimëkëmbjen tuaj, realiteti i përditshëm i të qenit në shtëpi mund të jetë sfidues për disa njerëz. Shumë pacientë me të cilët bisedojmë u habitën se sa të izoluar ndiheshin gjatë kësaj kohe, sepse shpesh ishin vetëm në shtëpi.
  Kjo kohë do të kalojë shumë më shpejt nëse e ndani çdo ditë në pjesë të vogla, të menaxhueshme dhe i vendosni vetes synime për atë që dëshironi të arrini. Për shembull, mund të vendosni të bëni një shëtitje 30-minutëshe ose të bëni një zanat që ju pëlqen për një orë. Bërja e një sasie të vogël ushtrimesh çdo ditë do të ndihmojë gjithashtu në uljen e efekteve të lodhjes.