Çka ka në këtë faqe?

Për dikend me kancer të gjakut ose qrregullim të gjakut, një i huaj i mahnitshëm i cili ia dhuron qelizën amë do të ishte rasti mëiI mirë i mbijetesës.

Nëse regjistroheni në Fondacionin shkencorë Spiroski- regjistri I dhuruesve të palces, regjistri I dhuruesve të qelizes amë dhe një ditë ndodh që të kesh përputhshmëri gjenetike, ju mund të jeni Ai i huaji i mahnitshem. Pa ty nuk do të ket shërim.

A e keni ditur?

Nëse jeni mashkull dhe/ ose me prejardhje nga ndonje minoritet etnik, ateher ti mund të bësh ndryshim edhe më të madh, sepse këta dhurues janë më të nevojshëm.

Për të aplikuar që ti bashkoheni regjistrit të dhuruesve të qelizës amë, ju duhet të plotësoni një formular online, që të kërkoni një komplet të strishove të cilin do ta kompletoni dhe ta dërgoni prapa.

Çfar duhet të dij para se të aplikoj?

Shikoni animacionin më poshtë për tregimin e plotë.

IËshtë super me rëndësi që ta dini se duke iu bashkuar regjistrit të dhuruesve të qelizës amë përfshin.

Gjërat kyqe për t’i mbajt mend janë:

 • Ju do te mbeteni në regjistrin tonë deri në moshen 61 vjeqare, por ne do të ju kërkojmë që të dhuroni qelizën amë vetëm nëse
 • Janë dy mënyra që do tju kërkohet të dhuroni, dhe duhet të jeni në pajtimme të dyja ashtu si është më e mira për pacientin:
  • 90% e njerëzve dhurojnë përmes qarkullimit të gjakut- do të merrni një seri të gjilpërave disa ditë përpara, pastaj do të shkoni në spital në ditën kur do të mlidhen qelizat amë nga gjaku juaj për 4-5 orë dhe të filtrohen duke përdorur makina speciale.
  • 10% e njerëzve dhurojnë përmes palces kockore – qelizat amë merren nga kocka e kofshes perderisa jeni nën anestezion të përgjithshëm dhe nuk do të ndjeni asgjë – do të qëndroni në spital për dy net.

If you have a question that we haven’t answered here, please email our team at

ose na telefononi në telefonin tonë Falas:

A e keni ditur?

Duhet të jeni 18–55 vjeç për t'u bashkuar me regjistrin tonë të qelizave staminale. Hulumtimet kanë treguar se donatorët më të rinj rrisin mundësinë e pacientëve për të mbijetuar.

Çka ndodh kur I bashkoheni regjistrit të qelizës amë?

Mos harroni...

...të përditësoni detajt e të dhënave tuaja në sfsmdr.eu/mydetails kështu të mund të ju kontaktojmë në rast se jeni të përshtatshëm për ndonjë dhurim.

1. Plotëso formularin

Ne kemi një formular aplikimi online I cili I bën të gjitha pyetjet e duhura:

 • Detajet e juaja, duke përfshirë moshën, gjatësinë dhe peshën për të verifikuar përshtatjen, si dhe informacionet e kontaktit
 • Pyetësorin mjekësorë, që të sigurohemi që jeni në gjendje të mirë shëndetësore që të dhuroni. Që të ju mbajmë juve të sigurtë është përparësia jonë!
 • Një kontakt të dytë që të mund të ju kontaktojmë në rast se kemi vështirësi të ju kontaktojmë direkt në rast përshtatshmërie.

2. Dërgo prap strishot tuaja

Kur aprovohet aplikimi, ne do të ju dërgojmë një pako me strisho të cilat do ti kompletoni dhe të na ktheni sa më shpejtë që të jetë e mundur. Ne mund të ju shtojmë në regjistër vetëm pasi I marrim strishot prap në laboratorin tonë, të gatshëm të gjejmë tipin indor.

3. Ti je gati shpëtimtarë

Kur aplikimi të kompletohet, do të ju vije një imejll dhe kartë e dhuruesit me postë. Nëse ende nuk e keni bërë, tani është koha t’i tregoni botës se ju jeni # I gatshemPer të shpëtuar jetë!

Pasi që I keni dërguar cicërimat/ Whatsapp të afërmve dhe të dashurve, është koha të prisni dhe të shihni a do të përshtateni me dikënd.

1. Jeni i përshtatshëm!

Nëse identifikoheni si i përshtatshëm për një pacient, atëher do të kontaktoheni! Ne do të ju thërrasim në telefon, të ju dërgojmë imejl, dhe do t’ju shkruajmë porosi që të jemi të sigurtë që do t’ju kontaktojmë- ju lutem përgjigjuni ekipes tonë sa më parë të jetë e mundur.

Do të ju kërkohet të jepni disa mostra gjaku, dhe nese konfirmohet përputhshmëria atëher do t’i nënshtroheni ekzaminimit mjekësor, që ëe siguroheni që jeni plotësisht të shëndetshëm të dhuroni.

A e keni ditur?

Do të ju kërkohet të dhuroni në një nga qendrat e mbledhjes – të cilat janë në Shkup.

Gjat pandemise së coronavirusit, ne jemi duke bërë ekzaminime mjekesore shtese që të sigurohemi pë shëndetin e dhuruesit dhe pacientit.

2. Dhurimi yt

Kur dhurimi yt mund të vazhdoj, ne do ta rregullojmë një datë që ju përshtatet juve dhe do te organizojmë absolutisht gjithqka.

A e keni ditur?

Ne do të prenotojmë hotelin dhe udhëtimin për ju dhe shoqëruesin e juaj, dhe do të paguajmë disa shpenzime të arsyeshme, dhe humbjen e të ardhurave.

Juve do të ju kërkohet të dhuroni me njërën nga metodat, përmes qarkullimit të gjakut ose nga palca kockore. Të dyja procedurat bëhen mijëra herë brenda vitit dhe janë shumë të sigurta. Çdo gjë do të ju spjegohet para ditës së dhurimit duke përfshirë edhe efektet e mundshme anësore (mund të lexoni më poshtë për to) dhe si mund t’i menagjoni ato, si dhe do të keni mjaft kohë të bëni pyetje.

A e keni ditur?

9 nga 10 persona dhurojnë përmes qarkullimit të gjakut në një process të quajtur PBSC. 1 në 10 persona dhurojnë përmes palces së eshtrave nën anestezion të përgjithshëm.

Në cilëndo nga mënyrat që dhuroni ju do të pranoni një thirrje nga Scientific Foundation SPIROSKI – Marrow Donor Registry një vullnetar i cili do të ju falenderoj shumë nga të gjithë ne.

A e keni ditur?

Dhurimi yt do të jet komplet anonim dhe do të zë vend në Republiken e Maqedonise. Mahnitshëm, qelizat e dhuruara do të shkojnë të ndihmojnë gjithkund në botë.

3. Pasi të dhuroni

Pasi të keni dhuruar, ekipi ynë i përcjelljes së dhuruesit, do të ju kontrollojnë, që të jenë të sigurtë që jeni në rregull.

Shumica e dhuruesve i ndjejnë disa efekte anësore të cilat janë për shkak të dhurimit, por ato jan mesatare dhe lehtësohen duke pushuar.

 • Nëse dhuron përmes qarkullimit të gjakut, efektet anësore më të shumta janë dhimbja e kockave, pas gjilpërave para dhuruese sepse trupi është i zënë duke prodhuar ekstra qeliza amë. Gjithashtu mund të ndjeni lodhje, por me marrjen e paracetamolit dhe pushimit, do të ndihmon, dhe kjo do të ju kalon shpejt pas ditës së dhurimit.
 • Nëse dhuroi përmes palcës ashtrore, do te ndjeni dhimbje te regjioni I kofshëve, në shpinë në pjesen ku është marrë palca dhe do keni disa maviosje, si dhe do te ndiheni të lodhur nga anestezioni I përgjithshëm. Edhe një herë marrja e paracetamolit dhe pushimi ndihmojnë.

Ne do të kemi kontakte me dhuruesit tanë për 10 vitet e ardhme që të sigurohemi që jeni

Varësisht nga rregullat e shteteve të ndryshme, ekipi jonë I përcjelljes së dhuruesit mund të ju mundësoj njohjen e marrësit nëse ju dëshironi – kjo do të jetë anonime në dy vitet e para.

Çka thojnë dhuruesit si ndihesh kur dhuron?

A është e dhimbshme?
'Unë kam pritur që procedura të jetë e dhimbshme dhe e tensionuar e serioze, por unë përfundova faktikisht duke fjetur gjatë dhe duke I shikuar disa filma. Ishte shumë komod, posaqërisht me batanijet e nxehura që mundësonin qarkullimin më të mirë të gjakut. E gjitha ishte mjaft terapeutike.’'

'Asnjëherë më parë nuk kam pasur anestezion të përgjthshëm, por nuk ishte aq qështje e madhe si kam menduar. Isha I lodhur, por kur isha në rikuperim isha i shtrirë dhe nuk ndjeja se kam bërë ndërhyrje.’'

A duhet të marr pushim nga puna?
'‘procesi ishte i gjithi aq i lehëe sepse gjithqka mu përshtat mua. Ata e rregulluan kur kisha kohë të lirë, dhe kur unë mund të shkoja atje, dhe punëdhënësi im më tha që mund të marr ditë pushim nëse më duhet’'

A e keni ditur?

Nëse ju duhet ndonjë ditë pushim nga puna për dhurim dhe rikuperim- nëse punëdhënësi nuk ju jep pushim me pagesë, ne do t’i mbulojmë humbjet e të ardhurave.

Çka nëse nuk I dua gjilpërat?

"Nuk më pëlqejnë gjilpërat, nuk më pëlqejnë analizat e gjakut, nuk më pëlqejnë asnjë nga këto. Por ky process ishte bërë aq i lehtë nga secili pjesmarrës, ashtu që në qoftë se ndokush është në dyshim për të dhuruar , për shkak të frikëve të ngjashme, nuk ka nevojë të brengoset. Unë mendoj që të shpëtosh jetën e dikujt flet vet’"

Të gjitha pyetjet kan përgjigje?

Ju duhet të jeni mbi 18 vjet që ti bashkoheni regjistrit të qelizave amë në mënyrë që të jepni “pëlqimin”. Pasi dhurimi I qelizave amë është në mënyrë vullnetare dhe pa benefite direkte për dhuruesin, prindi/ kujdestari nuk mund të jap pëlqim për të miturin.

Mashkujt e ri kanë më shumë gjasë të zgjidhen që të dhurojnë nga qendrat e transplantit dhe përbëjnë më shumë se gjysmën e dhurimeve, por përbëjnë vetëm 18 % të regjistrit tonë.

Mund t’i bashkoheni regjistrit nëse jeni duke marrë PrEP. Por nëse ju kërkohet të dhuroni prej tani e deri në moshën 61 vjeqare ( ku në mesatare është shansa 1 në 800) atëher nuk do të mund të dhuroni nëse keni marrë PrEP në muajt e fundit. Kjo ndodh për shkak se PrEP interferon në procesin e testimit që i nënshtrohet dhurues potenciali.

Mund ti bashkoheni regjistrit nëse keni marrë vaksinën për Covid- 19. Por nëse ju kërkohet që të dhuroni( ku në mesatare është shansa 1 në 800) atëher mund të dhuroni nëse jeni vaksinuar 28 ditët e fundit.

Njerëzit me prejardhje nga minoritetet etnike kan mundësi të ken tipin indor më të rrallë, gjë që edhe pacientat me prejardhje të tillë e kan më të vështirë të gjejnë dhurues të përshtatshëm. Janë mijëra njerëz me prejardhje etnike nga minoritetet të cilet janë pjesë e regjistrit tone të qelizës amë, porn a duhet të sigurohemi që ata të jenë shumë më të përfaqësuar në regjistër, në mënyre që të kemi përshtatshmëri me të madhe.

Jo. Ju duhet të jeni në një regjistër, dhe gjithnjë kur një pacienti I duhet transplanti, spitali I tij do të kontaktoj SFS- regjistrin e dhuruesve të palcës dhe ne do t’i kërkojmë të gjith dhuruesit potencial në Republikën e Maqedonisë dhe në tërë botën që të gjejmë përshtatshmeri.

Mund të dërgoni emrin dhe datën e lindjes te ekipa jonë dhe ata do të shikojnë për ju. Email donor.support@sfsmdr.eu donor.support@sfsmdr.eu

Është ekskluzivitet i mjekut të pacientit që të vendosë që a i duhet pacientit qeliza amë nga qarkullimi I gjakut apo nga palca ashtrore, duke u bazuar në qëllimin se cila është më e mirë për pacientin. Për këtë ju duhet të kuptoni dhe të jeni të gatshëm të dhuroni perms dyja metodave. Nëse jeni të përshtatshëm dhe nuk doni të vazhdoni, mund të ketë pasoja serioze për pacientin nëse pacienti ka filluar procedurat përgatitore të trajtimit për transplantim. Për këtë arsye ne dëshirojmë që ju të jeni plotesisht të bindur para se të regjistroheni.

Shumica e njerëzve në regjistrin tonë kurrë nuk kan dhuruar. Kur veq jeni në regjistrin tonë ke shansë 1 në 800 që do të ju kërkohet që të dhuroni në pes vitet e ardhshme. Por gjasat që do të ju kërkohet të dhuroni varen nga mosha dhe gjinia. Një mashkull i moshës 18-30 vjeq i ka gjasat 1 në 200 që të zgjidhet që të dhuroj në 5 vitet e ardhshme. Ne do të ju kërkojmë të dhuroni vetëm nëse keni llojin indorë të ngjashëm me dikend I cili dëshpërimisht ka nevojë për transplant.

Mund të lexoni për të gjithë procesin në detaje në faqen e dhuruesve PBSC dhe bone marrow donor page. Mbaj mend të kthehesh prap te kjo faqe që të regjistrohesh kur të jesh gati!

Pranuesi do t’I nënshtrohet disa trajtimeve të cilat e përgatisin për ditën e translantimit. Qelizat tua do të ia mundësojnë trupit të tyre që të rris një sistem të ri imunitarë I cili do ti ndihmoj që ti ndaloj qelizat kanceroze apo qrregullimet e gjakut që të kthehen. Është e mahnitshme që të mund të ja jepni dikuj edhe një shansë për të jetuar, dhe krejt fillon me shtypjen e kesaj pulle!

Nëse keni ende pyetje të cilave nuk ju kemi përgjigjur këtu, ju lutem dërgoni email ekipes tone në donor.support@sfsmdr.eu info@sfsmdr.mk

Çka mund të bëj nëse nuk mund të bashkohem?

Nëse nuk jeni në gjendje t’i bashkohesh regjistrit ose s’mund të presësh të fillosh të shpëtosh jetë, atëher janë disa mënyra që mund të ndihmosh regjistrin e qelizave amë që të zhvillohet që tani: