Preparing for a stem cell transplant

Përmbajtja

Përmbajtja

Pasi të vendosni se do të keni një transplant të qelizave staminale, mund të fillojë procesi i përgatitjes për trajtim. Ndërsa SFS-MDR është duke kërkuar për donatorin tuaj dhe duke organizuar mbledhjen e qelizave tuaja staminale të reja, ju do të keni një numër kontrollesh mjekësore për të konfirmuar se transplanti mund të vazhdojë.  

Përveç këtyre kontrolleve, mund të jetë gjithashtu një ide e mirë të kaloni pak kohë duke u përgatitur fizikisht dhe mendërisht për çdo sfidë të mundshme përpara, në mënyrë që të jeni më të pajisur për t'i përballuar ato.

Ne kemi dhënë informacion këtu për disa nga çështjet që mund t'ju duhet të merrni parasysh dhe kemi theksuar organizatat që mund t'ju japin mbështetje shtesë.

Ne gjithashtu do t'ju ndihmojmë të përgatiteni për kohën që do të kaloni në izolim mbrojtës, ndërsa sistemi juaj i ri imunitar zhvillohet.  

Kjo do të jetë një kohë e vështirë edhe për miqtë dhe familjen tuaj. Ne kemi mbështetje dhe këshilla shtesë për ta në seksionin e prindërve, familjes dhe miqve tanë.

Në këtë seksion do të gjeni informacion më të detajuar mbi përgatitjen për një transplant të qelizave staminale.

Takimet mjekësore dhe planifikimi përpara

Terapia e kondicionimit dhe vetë transplanti janë ndërmarrje të mëdha për trupin tuaj. Ata ndoshta do të shkaktojnë disa efekte anësore afatshkurtra dhe afatgjata që mund të jenë të vështira për t'u përballuar. Kjo do të thotë se është e rëndësishme të kontrolloni nëse jeni në gjendje të mirë shëndetësore përpara se trajtimi të vazhdojë.

Ju do të keni mundësinë të diskutoni të gjitha efektet anësore të mundshme me konsulentin tuaj dhe ekipin e transplantit përpara se të jepni pëlqimin për trajtimin. Gjatë këtyre takimeve, ka të ngjarë të kryhen testet e mëposhtme: 

 • Një biopsi e palcës së eshtrave dhe/ose skanim CT-PET për të konfirmuar se jeni në remision.
 • Elektrokardiograma (EKG) për të kontrolluar ritmin dhe aktivitetin elektrik të zemrës suaj.
 • Ekokardiograma (ECHO) për të parë zemrën dhe enët e gjakut aty pranë.
 • Testet e funksionit të mushkërive për të përcaktuar kapacitetin e mushkërive tuaja.
 • Testet e gjakut për të kontrolluar sa qeliza gjaku janë të pranishme dhe për të testuar funksionin e mëlçisë tuaj.
 • Testi i gjakut EDTA për të vlerësuar se sa mirë funksionojnë veshkat tuaja.

Para, gjatë dhe pas transplantit tuaj do t'ju nevojiten shumë mjekime dhe terapi mbështetëse, si dhe trajtime të tjera si kimioterapia. Për ta bërë këtë sa më të thjeshtë që të jetë e mundur, do t'ju pajiset me një kateter venoz qendror (ndonjëherë i quajtur linjë Hickman) pak para fillimit të kimioterapisë. Ky është një tub i hollë që kalon nëpër lëkurë afër kockës së klavikulës dhe në venën e madhe që të çon në zemrën tuaj. Përndryshe, ju mund të keni një linjë të kateterit qendror të futur në mënyrë periferike (PICC) në pjesën e sipërme të krahut tuaj. Të dyja linjat u mundësojnë infermierëve dhe mjekëve të marrin mostra gjaku, të ofrojnë trajtime dhe vetë qelizat staminale pa përdorur gjilpërë çdo herë.
Pas transplantimit, CVC-ja juaj mund të jetë në rrezik për të shkaktuar infeksion, kështu që do të hiqet sapo të mos jetë më e nevojshme, por zakonisht zgjat për disa muaj. Heqja e tij zakonisht bëhet në klinikën ambulatore duke përdorur një anestezik lokal - mund t'ju duhet një ose dy qepje për të ndihmuar në shërimin e plagës. Shumë njerëz e shohin heqjen e tij si një hap pozitiv në rimëkëmbjen e tyre.

Shqetësimi për gjendjen e dhëmbëve tuaj mund të mos jetë i lartë në listën tuaj të prioriteteve tani, por është e rëndësishme që të bëni një kontroll dentar.
Nëse dini për ndonjë punë që duhet bërë, duhet bërë përpara se të filloni trajtimin, sepse do të ketë rrezik infeksioni sapo të fillojë. Ekipi juaj i spitalit zakonisht do ta organizojë këtë për ju.

Ushqyerja dhe stërvitja janë të dy faktorët kryesorë kur përgatiteni për transplantin tuaj. Nëse mund të mbani një mënyrë jetese të shëndetshme gjatë kësaj kohe, është pika më e mirë e mundshme fillestare për rimëkëmbjen tuaj. Edhe pse mund të ndiheni mjaft keq tani, bërja e disa ndryshimeve të vogla mund të ketë një përfitim të madh.
Dieta – nëse jeni duke luftuar për të ngrënë mjaft kalori dhe për të mbajtur një peshë të shëndetshme, mund të fillojë të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm. Gjëra të thjeshta, si të ngrënit pak dhe shpesh ose të forcuarit me proteina ose përbërës të pasur me kalori, mund të bëjnë një ndryshim të madh. 
Ushtrimi – nuk duhet të jetë ndonjë gjë e mundimshme, por ushtrimet e buta si ecja, noti ose çiklizmi mund të përmirësojnë qëndrueshmërinë dhe forcën tuaj. Ushtrimet si joga mund të forcojnë muskujt, t'ju bëjnë më fleksibël dhe t'ju ndihmojnë të relaksoheni, gjë që gjithashtu mund të jetë e mirë për shëndetin tuaj mendor.
Ekipi juaj i transplantit ose mjeku i përgjithshëm do të jetë në gjendje t'ju japë këshilla më specifike dhe të sugjerojë disa gjëra për të provuar që janë të përshtatura për situatën tuaj specifike.

Shumica e njerëzve do të humbasin flokët e tyre pas trajtimit me kimioterapi, por zakonisht ato rriten përsëri brenda pak muajsh.
Lëkura e kokës do të duhet të mbulohet ose me një kapele ose shall për të parandaluar humbjen e nxehtësisë në dimër dhe djegien nga dielli në verë.
Disa njerëz shfrytëzojnë rastin për të eksperimentuar me modele të reja flokësh që nuk kanë guxuar t'i provojnë më parë. Nëse keni flokë të gjatë, mund të dëshironi të provoni disa modele më të shkurtra përpara se të fillojë trajtimi.

Takimi me konsulentin tuaj

Konsulenti juaj është klinicisti i lartë në spitalin ose qendrën tuaj të transplantit. Ata kanë përgjegjësinë e përgjithshme për trajtimin tuaj. Profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor u raportojnë rregullisht, në mënyrë që ata të kenë pamjen më të mirë të përgjithshme të shëndetit tuaj.

Ata do të jenë në gjendje të flasin me ju në detaje për situatën tuaj, opsionet e mundshme të trajtimit dhe ndikimin që mund të kenë. Ju do të keni fjalën e fundit se cili trajtim është më i miri për ju, por ata do të sigurohen që të keni të gjithë informacionin që ju nevojitet për të marrë atë vendim. 

Nëse keni një pyetje në lidhje me ndonjë aspekt të transplantit tuaj, është më mirë të pyesni konsulentin tuaj (ose dikë nga ekipi juaj mjekësor), sepse ata mund të japin këshilla të personalizuara që janë specifike për ju. Të flasësh për trupin dhe ndjenjat e tua mund të jetë e vështirë dhe mund t'ju bëjë të ndiheni nervoz, por kjo është krejtësisht normale.

Këtu janë disa udhëzime që mund ta bëjnë më të lehtë një bisedë të ndërlikuar:

 • Shkruani pyetjet që dëshironi t'u përgjigjeni dhe merrni ato me vete.
 • Nuk ka gjë të tillë si një pyetje budallaqe, dhe nuk mund të keni kurrë shumë pyetje!
 • Nuk ka asgjë të keqe t'u kërkosh njerëzve të flasin më qartë, të përsërisin diçka ose të shpjegojnë diçka në një mënyrë tjetër.
 • Mos kini frikë të thoni se nuk kuptoni. I vetmi person që ka rëndësi jeni ju dhe ekipi juaj mjekësor është aty për t'ju ndihmuar.
 • Ju mund të dëshironi që partneri juaj, një anëtar i familjes ose një mik të shkojnë me ju. Ata mund t'ju ndihmojnë të mbani mend të gjithë informacionin që ju jepet dhe mund të jenë të shkëlqyera për një mbështetje emocionale.

Nëse nuk jeni të sigurt se për çfarë duhet të flisni me konsulentin tuaj, këtu janë disa pyetje që mund të dëshironi t'i konsideroni si pikënisje:

 • Pse më duhet një transplant për të trajtuar kancerin e gjakut/çrregullimin e gjakut?
 • Si do të gjeni një donator për mua? Sa kohë duhet për të organizuar transplantin?
 • Kush do të paguajë për trajtimin dhe transplantin tim?
 • A ka ndonjë gjë që mund të bëj vetë për t'u përgatitur për transplantin tim?
 • Sa janë gjasat që transplantimi im të jetë i suksesshëm?
 • A mund të bashkohem në një provë klinike?
 • Cilat janë shanset e mia për një shërim të plotë dhe sa kohë do të zgjasë?
 • Çfarë efektesh anësore ka të ngjarë të përjetoj nga trajtimi im?
 • Si do të jetë qëndrimi im në izolim mbrojtës?
 • Kur mund të kthehem në shtëpi dhe sa kohë do të kalojë para se të mund të kthehem në punë?
 • Si do të ndikojë trajtimi im në mundësinë time për të pasur fëmijë në të ardhmen?

Çështje më të mëdha

Fatkeqësisht, transplantimi i qelizave staminale mund të çojë në probleme që mund të kenë ndikim në jetën tuaj dhe planet e ardhshme. Edhe pse është e vështirë të mendosh për to në një kohë kaq stresuese, ato duhet të adresohen herët në mënyrë që të jesh i përgatitur. Këto çështje mund të mos ju prekin, por është e rëndësishme të merrni informacionin dhe mbështetjen që ju nevojitet për çdo rast. Flisni gjërat me partnerin, familjen dhe miqtë, veçanërisht nëse ndiheni në ankth.

Ju mund të diskutoni të gjitha opsionet tuaja me ekipin tuaj të transplantit përpara se të merrni ndonjë vendim të mundshëm. Ju gjithashtu mund të kërkoni të referoheni te një psikolog ose këshilltar nëse mendoni se keni nevojë për mbështetje shtesë emocionale ose mendore.

Çfarë ka të ngjarë të ndodhë: Kimioterapia e lidhur me transplantin tuaj do të thotë që shumica e njerëzve do ta kenë të vështirë të mbeten shtatzënë pa një mbështetje profesionale.
Çfarë duhet të ndodhë: Nëse dëshironi të ngrini vezët ose spermën tuaj për të ardhmen, mund të diskutoni opsionet tuaja me ekipin tuaj mjekësor. Ata do të jenë në gjendje t'ju referojnë në një klinikë fertiliteti nëse vendosni se kjo është diçka që dëshironi të bëni.
Çfarë mund të ndodhë: Në varësi të situatës suaj, ekipi juaj mjekësor mund të vendosë që trajtimi juaj duhet të fillojë menjëherë dhe se opsionet për të ruajtur fertilitetin tuaj nuk janë të mundshme.
Disa gra ende përjetojnë perioda të rregullta pas transplantimit të qelizave staminale dhe janë në gjendje të kenë fëmijë, kështu që një metodë kontracepsioni mund të duhet të merret parasysh në varësi të rrethanave tuaja.

Çfarë ka të ngjarë të ndodhë: Kimioterapia dhe radioterapia e dhënë gjatë trajtimit të kondicionimit gjithashtu shkaktojnë dëme në vezoret tuaja. Kjo mund të çojë në fillimin e menopauzës (kur cikli juaj menstrual ndalon) më herët se sa pritej. Mund të prekë gra të ndryshme në mënyra të ndryshme, por ju mund të përjetoni një kombinim të skuqjeve të nxehta dhe djersitjes, thatësi vaginale, probleme të fshikëzës, ndryshime të humorit, vështirësi në përqendrim ose dëshirë të ulët seksuale.
Çfarë duhet të ndodhë: Nëse keni simptoma që shkaktojnë shqetësim, ju do të referoheni te një gjinekolog nga mjeku juaj i përgjithshëm ose ekipi mjekësor.
Çfarë mund të ndodhë: Mund t'ju ofrohet terapi për zëvendësimin e hormoneve (HRT), ose trajtime të tjera që do të ndihmojnë në ruajtjen e dëshirës tuaj seksuale dhe lehtësimin e simptomave të tjera. 

Normat e suksesit të transplantit ndryshojnë shumë në varësi të disa faktorëve. Këto përfshijnë moshën e pacientit, kancerin e gjakut ose çrregullimin e gjakut që ata kanë, llojin e transplantit dhe shëndetin e tyre të përgjithshëm përpara transplantimit.
Megjithatë, për shkak të trajtimeve të përmirësuara dhe të kuptuarit më të mirë të asaj që e bën një ndeshje të mirë, pacientët në përgjithësi jetojnë më gjatë dhe janë në gjendje të përballojnë më mirë efektet anësore të tilla si GvHD.
Nëse dëshironi të dini më shumë se si kjo mund të ndikojë në rrethanat tuaja, ju lutemi flisni me ekipin tuaj mjekësor. Ata do të jenë në gjendje t'ju japin informacionin më të saktë për situatën tuaj.

Çfarë ka të ngjarë të ndodhë: Pacientët me transplantim të qelizave staminale kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar një kancer dytësor më vonë në jetë. Kjo është për shkak të kimioterapisë, radioterapisë dhe trajtimeve të tjera të mundshme që mund t'ju nevojiten.
Çfarë duhet të ndodhë: Nëse jeni grua, rekomandohet që të kontrolloheni për kancerin e gjirit më rregullisht sesa gratë e një moshe të ngjashme.
Pacientët e transplantuar kontrollohen po aq rregullisht sa njerëzit e së njëjtës moshë për kancere të tjera (qafës së mitrës dhe zorrës së trashë). Pra, është e rëndësishme që të merrni pjesë në të gjitha takimet e ekzaminimit.
Çfarë mund të ndodhë: Vetëm për shkak se ekziston një rrezik i shtuar i zhvillimit të një kanceri dytësor, nuk do të thotë se do të ndodhë. Ashtu si me të gjithë kanceret, trajtimi ka më shumë gjasa të jetë i suksesshëm nëse kanceri diagnostikohet herët. Pra, është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht trupin tuaj dhe të flisni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim.

Përgatitja për qëndrimin tuaj në spital

Përveç përgatitjes fizike dhe mendore për transplantin tuaj, ndoshta do t'ju duhet të vendosni edhe disa plane praktike. Shpresojmë që këto sugjerime do t'ju ndihmojnë të lehtësoni disa nga shqetësimet dhe shqetësimet tuaja, në mënyrë që të përqendroheni në gjërat më të rëndësishme.

Shumë njerëz shqetësohen se kush do të kujdeset për të gjithë të tjerët ndërsa ata janë në spital. Kërkojuni miqve dhe familjes për mbështetje me fëmijët tuaj, kafshët shtëpiake ose shtëpinë - njerëzit shpesh janë më se të lumtur t'ju ndihmojnë.
Ndonjëherë njerëzit duan t'ju ndihmojnë, por nuk janë të sigurt se si ta bëjnë këtë, kështu që kërkoni gjëra specifike - si për shembull t'ju çojnë në një takim, të merrni fëmijët tuaj nga shkolla ose të zgjidhni gjërat nëpër shtëpi. 

Zbuloni nëse është e mundur të vizitoni një nga njësitë e izolimit ku do të qëndroni paraprakisht. Do t'ju ndihmojë të imagjinoni se si do të jetë qëndrimi juaj dhe të largoni sa më shumë të papriturat. Kjo do të thotë që nuk do të ketë surpriza të panevojshme. Çdo spital dhe qendër transplantimi kanë rregulla dhe procedura paksa të ndryshme, ndaj kjo është një mundësi e mirë për të zbuluar disa detaje specifike.
Shumë prindër gjithashtu zbulojnë se përgatitja për qëndrimin në spital të fëmijës së tyre i ndihmon ata të përballojnë situatën. Mund të jetë një ide e mirë të merrni me vete edhe fëmijën tuaj, nëse mendoni se kjo mund t'i qetësojë nervat. Merrni kohë për të bërë pyetjet që janë të rëndësishme për ju. Zbuloni sa shpesh do të mund të vizitoni dhe aranzhimet për të qëndruar gjatë natës me fëmijën tuaj.

Çdo situatë mund të jetë e frikshme nëse nuk mendoni se e dini se çfarë po ndodh. Shqetësimet më të vogla rreth gjërave si Wi-Fi, parkimi i vizitorëve ose ushqimi në spital mund të krijohen shpejt, ndaj merrni kontrollin e situatës duke zbuluar gjërat.
Informacioni ynë mbi izolimin mbrojtës mund të jetë në gjendje të ndihmojë, por ekipi juaj i transplantit do të jetë gjithashtu i lumtur t'u përgjigjet çdo pyetjeje që mund të keni.

Ka shumë të ngjarë që do t'ju duhet të merrni një periudhë të gjatë pushimi nga puna për t'u rikuperuar nga transplanti i qelizave burimore. Shumica e njerëzve u duhen të paktën 6 muaj para se të jenë gati të kthehen. Nëse punëdhënësi juaj nuk është tashmë i vetëdijshëm për situatën tuaj, duhet ta njoftoni atë. Kjo do t'u japë atyre kohë për të organizuar mbështetjen e nevojshme që ju nevojitet kur të jeni gati të ktheheni
Nëse jeni duke u përgatitur për transplantin e fëmijës suaj, duhet të flisni me klasën ose mësuesin e tyre për situatën. Ata duhet të ndërgjegjësohen për kohën e pushimit që fëmija juaj ka të ngjarë të ketë dhe mbështetjen që shkolla do t'i duhet të ofrojë, si para dhe pas kthimit të tij.

Paketimi i çantës së spitalit

Në varësi të gjendjes suaj mjekësore, koha ndërmjet diagnostikimit dhe shtrimit në spital mund të jetë shumë e shkurtër. Kjo periudhë kohore mund të jetë shumë intensive dhe mund të keni shumë për të menduar, kështu që këtu është një listë e dobishme e gjërave që mund të dëshironi të paketoni për qëndrimin tuaj.

Gjithashtu, nëse ju jepet mundësia, tregoni një anëtari të familjes ose mikut se ku mbani rroba rezervë ose sende të tjera që mund të dëshironi të silleni në spital më vonë.

 • rroba të rehatshme – nuk do të keni nevojë për të gjithë garderobën tuaj dhe familja juaj ndoshta do të jetë në gjendje t'i lajë dhe t'i kthejë rrobat tuaja ndërmjet vizitave
 • Rrobat me zinxhir ose kopsa - mund të kaloni shumë kohë të lidhur me një linjë ilaçesh, kështu që rrobat e lirshme që mund t'i vishni dhe hiqni lehtësisht janë ideale
 • jelekë, bluza dhe pantallona të shkurtra – dhoma juaj mund të nxehet ndonjëherë
 • shumë rrobë gjumi, fustan të zhveshjes, pantofla dhe çorape
 • qese larje – hidratuesit, balsami i buzëve dhe kremi i duarve mund të ndihmojnë në lehtësimin e çdo lëkure të thatë që mund të keni pas transplantit tuaj
 • shampo e butë dhe xhel dushi nëse lëkura juaj bëhet e ndjeshme
 • rrotull dhe fasule rezerve
 • lente kontakti/syze
 • furça të buta dhe pastë dhëmbësh
 • ushqime të forta me aromë të fortë – trajtimet tuaja mund të lënë një shije të keqe në gojë, kështu që gjëra të tilla si mente mund të ndihmojnë
 • ushqim i thjeshtë – nëse jeni duke luftuar me të përzierat, ushqimet si buka e shkurtër ose krisurat mund të jenë më të lehta për t'u marrë në stomak
 • kordiale dhe ujë me gaz - do t'ju duhet të pini shumë lëngje, dhe uji i thjeshtë mund të bëhet paksa i mërzitshëm!
 • Akulloret/akulloret – një mënyrë tjetër e mirë për të marrë lëngje, dhe ato mund të ndihmojnë në qetësimin e dhimbjeve në gojë dhe mishrat e dhëmbëve (por mund të jetë më e lehtë nëse vizitorët i sjellin ato për ju)
 • maskë për sytë dhe tapa veshi – përpjekja për të fjetur në një mjedis të panjohur mund të prishë modelin tuaj normal të gjumit.
 • telefon celular – kontrolloni nëse spitali ka Wi-Fi për telefonin tuaj dhe pajisje të tjera, ose nëse kontrata juaj do të mbulojë përdorimin e të dhënave tuaja
 • laptop ose tablet elektronik
 • kufje, karikues dhe një kabllo ekstra të gjatë që do të arrijë në shtratin tuaj
 • një fletore, libra dhe revista
 • bashkim pjesësh figure, enigma, lojëra në tavolinë ose zanate dhe hobi të tjera
 • Komplete kuti DVD - humbni veten në shfaqjen tuaj të preferuar televizive ose regjistrohuni në një shërbim transmetimi për të ndihmuar në kalimin e kohës.