Трансплантација на матични клетки

Откако е пронајден соодветен дарител и сè е проверено од вашиот медицински тим, вашата трансплантација на матични клетки може да продолжи.

 

Вашиот третман ќе започне во болница со курс на условна терапија, што го подготвува вашето тело за вашите нови матични клетки.

 

По трансплантацијата ќе треба да поминете неколку недели во болница додека се опоравите. Многу е тешко да се каже колку долго ќе бидете во болница бидејќи состојбата на сите е различна, но веројатно ќе трае околу шест до осум недели.  

 

Ако имате какви било прашања или загриженост за тоа што се случува во која било фаза, можете да разговарате со вашиот тим за трансплантација. Тие ќе бидат среќни да разговараат низ целиот процес со вас и да ви помогнат да го смирите умот. Ќе има многу комплексни информации за преземање, затоа не грижете се да побарате нешто да се објасни двапати ако не сте разбрале целосно.

 

Овој дел се фокусира на вашето време во болница и има детални информации за различните фази на вашето лекување. Исто така, има совети за грижа за вашето ментално здравје за време на многу тежок период.

Условна терапија

Пред да се случи трансплантацијата на матични клетки, ќе треба да останете во болница и да поминете курс на третман познат како условна терапија. Ова ќе трае околу една недела и се состои од хемотерапија, а можеби и радиотерапија.

Хемотерапијата може да се даде како таблета, но најверојатно ќе биде испорачана како течност преку вашиот централен венски катетер (CVC), исто така позната како вашата централна линија.
Ако ви е потребна и радиотерапија, тоа ќе го направи радиографот во вашата болница. Ова ќе ги отстрани сите абнормални клетки што ја предизвикуваат вашата состојба и ќе ја подготви коскената срцевина да може да ги прими вашите нови матични клетки.

Постојат два различни вида на условна терапија: со полн интензитет(миелоаблатив) и условна терапија со намален интензитет (RIC). Вашиот консултант ќе разгледа многу фактори при одлучувањето за најдобрата опција за вас, вклучително и вашата возраст, општата здравствена состојба и видот на крвен канцер или крвно нарушување.  

Ова ќе се користи ако вашиот консултант смета дека сте фит и доволно добро за да се справите со несаканите ефекти што може да се предизвикаат. Се користи повеќе кај помлади пациенти и дефинитивно ќе се користи ако имате автологна трансплантација. Доволно е силен за да ги отстрани сите ваши постоечки матични клетки во крвта. Ова е причината зошто матичните клетки на вашиот дарител треба да се додадат во крвта веднаш штом ќе заврши третманот, за да можат да го обноват вашиот имунолошки систем што е можно поскоро.

Циклофосфамид и бусулфан се два од најчесто користените лекови за хемотерапија за климатизација со полн интензитет. Сепак, постојано се развиваат нови третмани, па може да го слушнете вашиот медицински тим како зборува и за други видови лекови.

Овој тип на условна терапија е алтернатива за пациенти кои не се доволно подготвени за да имаат третман со целосен интензитет со кондиционирање.

RIC често се дава заедно со лекови кои го потиснуваат вашиот имунолошки систем, бидејќи не е доволно силен за целосно да ги отстрани сите матични клетки во крвта. Ова значи дека по вашата трансплантација, во крвта ќе има мешавина од ваши и матични клетки на вашиот дарител. Ова го нарекуваме химеризам и колку е поблиску до 100% дарителот, толку подобро. Вашиот химеризам редовно ќе го следи вашиот лекар за да бидете сигурни дека сè е во ред. Можеби ќе ви биде дадена дарителна лимфоцитна инфузија (DLI) за да го зајакнете имунитетот и да го „надополните“ химеризмот.     

За жал, постои поголема шанса за развој на компликации или релапси по трансплантацијата со RIC. Сепак, им овозможува на многу пациенти потенцијално да се спасат (или продолжување на животот) со трансплантација на матични клетки што инаку не би било можно. Често се користи кога на постари пациенти им е потребна трансплантација, особено за лекување на акутна миелоидна леукемија (AML) и миелодиспластичен синдром (MDS).

Ден на трансплантација

Денот на трансплантација вообичаено се случува следниот ден откако ќе заврши вашата условна терапија. Луѓето често го нарекуваат ‘ден нула’.

За почеток, вашата медицинска сестра ќе ви го провери пулсот, крвниот притисок и температурата. Тие исто така ќе ви дадат антихистамин и мала доза на стероиди преку CVC. Ова ќе помогне да се запре секоја алергиска реакција за време на инфузијата на вашите нови матични клетки.

Клетките ќе се пренесат како течност низ вашата централна линија на ист начин како трансфузија на крв. Ова може да трае помеѓу 30 минути и неколку часа.

Трансплантацијата не е болна и ќе бидете будни цело време. Кога инфузијата ќе заврши, медицинската сестра ќе ја исплакне линијата со солен раствор за да ја одржува чиста. Повторно ќе ги проверите крвниот притисок, пулсот и температурата и потоа трансплантацијата е завршена.

Луѓето имаат различни искуства од денот на трансплантација. За некои тоа е прослава на нов почеток, втор роденден. За другите тоа е малку анти-климаксно бидејќи нешто толку важно заврши толку брзо и едноставно.

Ќе земете голем број на различни лекови кои ќе ви помогнат со трансплантацијата и за време на закрепнувањето. Тие можат да бидат во форма на таблети, но некои ќе бидат доставени и преку вашата централна линија.
Овие лекови често имаат чудни имиња и може да биде тешко да се запомни зошто е потребен секој од нив, но, општо, тоа ќе биде поради една од петте причини:

 • за да помогнете со пресадувањето, формирањето на вашите нови крвни клетки да се случи побрзо (наречени фактори на раст)
 • да ви помогне да го контролирате вашиот нов имун систем и да ги намалите ефектите на GvHD
 • за заштита од бактериски инфекции (наречена антибактериска профилакса)
 • за да се спречат вирусни инфекции
 • за контрола на други симптоми и несакани ефекти.

По трансплантацијата, вашите нови матични клетки патуваат од крвотокот до коскената срцевина. Откако ќе стигнат таму, тие се прицврстуваат и започнуваат да произведуваат нови крвни клетки кои ќе го формираат вашиот нов имун систем. Ова се нарекува всадување.

Всадувањето обично трае околу две до три недели, но понекогаш може да трае подолго. Првиот знак на пресадување е често зголемување на бројот на бели крвни зрнца. Вашиот медицински тим редовно ќе ја испитува вашата крв за да знае кога тоа започнало и дека тие стабилно се зголемуваат.

За тоа време, можеби ќе треба трансфузија на крв и тромбоцити неколку пати неделно. Ова е да ви помогне да ги „надополните“ црвените крвни зрнца, кои исто така може да бидат ниски. Тоа е нормален дел од закрепнувањето и не значи дека вашата трансплантација не функционира. Меѓутоа, ако сте загрижени, треба да разговарате со вашиот медицински тим за тоа.

Вашиот престој во изолација

Ќе бидете ставени во заштитна изолација на денот на трансплантацијата на матични клетки, ако не и порано. Ако имате крвен канцер, можеби сте биле во заштитна изолација откако сте направиле хемотерапија. Иако поставувањето и правилата можат да варираат помеѓу болниците, севкупната цел е да ве задржи во средина без микроби, додека бројот на крвни клетки е мал.

Ќе бидете во вашата соба, каде што ќе го поминете најголемиот дел од вашето време. Ќе има кревет, мијалник, туш и тоалет, како и копче за итни случаи во случај да ви треба помош. Веројатно ќе има систем за филтрирање за да го одржува воздухот чист и стерилен, а вратата и прозорците ќе бидат постојано затворени.

Вашата постелнина ќе се менува и вашата соба ќе се чисти секојдневно. Вашите лични предмети исто така ќе треба редовно да се чистат. Овие мерки убиваат микроби и го намалуваат ризикот од инфекција. Целиот медицински персонал и посетителите ќе мора да ги чистат рацете со алкохол кога ќе влезат во вашата соба. Можеби ќе треба да носат и заштитна облека.

Во првите неколку недели ќе ве стават на "ниско бактериска" диета, слична на диетите препорачани на бремени жени. Нема да вклучува храна богата со бактерии (како меки сирења или јогурти) што може да предизвикаат инфекција.

Рутина
Многу од нашите пациенти препорачуваат да се влегува во дневна рутина за време на вашиот престој. Не мора да биде ништо комплексно, но давањето структура и значење на вашиот ден може да ја направи состојбата да изгледа понормално. Да вложите напор да станете од кревет, да се истуширате и да ставите свежа облека, може да направи огромна разлика во тоа како се чувствувате. Сепак, во денови кога тоа е тешко, треба да се обидете да станете од кревет барем на оброци. 
Забава
Сè што може да донесете во болница за да ве забавува, навистина ќе помогне да помине времето. Може да се изгубите во вашиот омилен филм. Слушање музика, подкасти или аудио книги е друга опција, особено ако сè уште не сте расположени за читање.
Интернет
Вашиот телефон или друг сличен уред е наједноставниот начин да бидете во контакт со надворешниот свет, без разлика дали е во чекор со пријателите и семејството на социјалните мрежи или читање за светски настани. Откријте дали вашата болница нуди бесплатен Wi-Fi и проверете ја употребата на 4G покриеност.
Бидете креативни
Иако може да биде тешко, фокусирањето на вашата креативна страна може да биде многу пријатно искуство за време на изолацијата. Може да ви овозможи да ги искажете своите емоции на начини што инаку може да биде тешко да се кажат со зборови. Честопати, можеби немате енергија да се сконцентрирате, но ако го донесете она што ви треба за вашето омилено хоби, пробајте ако се чувствувате добро.
Очекувања
Ќе има моменти кога нема да имате енергија да се сконцентрирате на некои работи што уживате да ги правите. Обидете се да не се грижите за тоа - некои денови ќе бидат потешки од другите. Во ред е ако се што сакате да правите е да гледате телевизија на лош ден - но исто така треба да ги искористите добрите денови и да направите нешто во што навистина уживате.
Вежбање
Можеби воопшто не би сакале да правите многу работи, но дури и мала количина на активност може да помогне да се намали заморот и да се подобри физичката моќ. Движењето во вашата соба исто така ќе ве спречи да се чувствувате вкочането. Побарајте да разговарате со физиотерапевт за да ви дадат некои специфични совети за вежби што можете безбедно да ги правите за време на закрепнувањето. Ова веројатно ќе биде серија на вежби со низок импакт и јога. Можеби ќе ви бидат дадени и едноставни техники за дишење кои треба да ги правите секојдневно. Ова ќе ја намали можноста од развој на инфекција на градите.
Дневен / ноќен циклус
Може да биде тешко да спиете во непозната околина, а вашиот сон ќе биде нарушен од вашиот медицински тим кој ќе проверува дали напредува на секои четири часа. Сепак, добра идеја е да ги држите завесите отворени и да пуштите природна светлина во текот на денот. Тоа ќе го одржува вашиот дневен / ноќен циклус синхронизиран, така да сте повеќе будни во текот на денот и подготвени да спиете ноќе.
Одржување контакт со најблиските
Повеќето болници ќе ви дозволат да изберете две или три лица кои можат да влезат во вашата соба и да бидат со вас во поголемиот дел од вашата изолација.
Тие исто така ќе можат да внесат работи од дома што можеби сте ги заборавиле или сте одлучите дека ви требаат за време на вашиот престој. Другите пријатели и семејството ќе можат да дојдат и да ве видат – можеби ќе смеат, можеби и нема да смеат да влезат во вашата соба, но можат да разговараат со вас преку домофон или мобилен телефон.
Сепак, сосема е нормално ако има моменти кога не ви се допаѓа да гледате посетители. Обидете се да не се чувствувате виновни затоа што сте изневериле некој друг. Вашата благосостојба е најважната работа за вас и тие ќе разберат дека треба да го ставите своето закрепнување на прво место. 
Ризик од инфекции
Потенцијалниот ризик од инфекции од гледање со пријатели и семејство може да биде извор на грижи и анксиозност за многу пациенти. Ова не треба да биде проблем ако тие се искрени за тоа како се чувствуваат и ги следат правилата кои ги има установата за изолација. Но, ако сте загрижени не треба да се плашите да им се спротивставите.
Останете поврзани
Преку пишување на online блог или користење на социјални мрежи, можете да се поврзете со поширокиот круг на семејство и пријатели и да ги ажурирате за вашиот напредок. Можеби сметате дека е терапевтски да пишувате за вашите искуства, добри и лоши. Алтернативно, може да побарате неколку блиски луѓе да ги ажурираат вашите пријатели и семејство во ваше име. Ова ви овозможува да бидете во контакт со секого, но го отстранува притисокот да мора повторно да ја раскажувате истата приказна постојано, што може да стане исцрпувачко.
Деца во посета
За жал, повеќето оддели за изолација не дозволуваат деца во просториите на пациентите. Ова се должи на инфекциите што децата може да ги носат од мешање со други во нивната градинка или училиште. Сепак, тие можеби ќе имаат шанса да ве видат и да разговараат со вас преку видео-повик. Видео повикувањето исто така може да биде добра алтернатива, овозможувајќи ви да ги гледате вашите деца лице в лице секој ден.

Справување со рани несакани ефекти

За време на првите неколку недели од опоравувањето, додека сè уште сте во болница, веројатно ќе доживеете некои несакани ефекти од третманот. Повеќето од овие рани проблеми доаѓаат од хемотерапија и / или радиотерапија што сте ги имале пред трансплантацијата, но може да се појават и други проблеми, како што е GvHD. Вашиот медицински тим ќе ве следи секој ден и ќе третира некој од следниве несакани ефекти што може да ги имате:

Вообичаено е да се чувствувате болни и да бидете болни по трансплантацијата поради вашиот третман, лекови, можна инфекција или GvHD. Гадење обично трае само една недела или две за повеќето луѓе. Ако подолго се борите со гадење, разговарајте со вашиот тим за трансплантација бидејќи можеби ќе треба да ги променат вашите лекови.

Можни третмани - Анти-еметички лекови кои помагаат да се намали гадењето. Тие може да се даваат како таблети, преку вашата централна линија или како лепенка на вашата кожа.

Што може да помогне - Важно е да ги замените изгубените течности и да останете хидрирани. Изотоничните пијалоци или кесичките рехидрирачки соли ги заменуваат изгубените соли и шеќери (електролити) што им треба на вашите клетки за да останат здрави.

Како и при гадење, дијарејата може да има многу различни причинители (вклучително и GvHD). Ако се појави дијареа подолго време, тоа може да влијае на тоа како апсорбирате витамини и минерали од храната, што може да доведе до губење на тежината. Важно е да му кажете на вашиот лекар или медицинска сестра ако имате дијареја.

Можни третмани - Анти-дијареални лекови може да помогнат, но вашиот медицински тим ќе биде подготвен да ја идентификува причината за проблемот. Тие може да предложат промени во вашата исхрана, навики во исхраната или лекови.

Што може да помогне - Јадење обична храна што е полесна за варење и одржување на хидратација со многу течности.

Хемотерапијата ги оштетува клетките во слузницата на вашата уста. Кожата може да распукне, што може да предизвика формирање на болни чиреви во устата и грлото.
Улкуси исто така може да се формираат подолу во вашиот дигестивен тракт, што може да предизвика непријатност и да го отежне јадењето одредена храна. Ова обично се случува околу една недела по третманот и ќе се расчисти за една или две недели.

Можни третмани - Лекови против болки и спрејови или гелови кои ја одржуваат вашата уста влажна. Ако откриете дека редовните лекови против болки не работат доволно добро, вашиот лекар може да препорача континуирана инфузија на силен лек против болки, како што е морфиум, даден преку мала пумпа во ткивото веднаш под кожата. Исто така, ќе бидете охрабрени да практикувате добра хигиена на усната шуплина и да ја измивате на устата. Четка за заби со помеки влакна може да биде посоодветна ако имате болни непца.

Што може да помогне - Веројатно ќе биде полесно да се јаде помека храна како пире од компир и супа. Лижавките од мраз можат да помогнат да се вкочани секоја болка во непцата и се добар начин за примање дополнителна течност.

Храната често може да има поинаков вкус по хемотерапија и може да сфатите дека немате ист апетит за храна како и порано. Ако имате продолжена мачнина и дијареја, тоа може да ве спречи да ги добивате хранливите материи и енергија потребна за закрепнување.

Можни третмани - Вашата тежина редовно ќе ја следи вашиот медицински тим. Може да видите нутриционист кој може да ве советува како да го зголемите внесот на храна и да ви даде додатоци на пијалоци или супи. Меѓутоа, ако проблемите продолжат, можеби ќе треба да се хранат преку цевка за хранење. Постојат два можни типа кои обезбедуваат исхрана на малку различни начини.

Ентерална исхрана - Кога исхраната се пренесува преку мала цевка директно во вашиот стомак. Ова најверојатно ќе биде назогастрична цевка, вметната низ носот и низ грлото. Веројатно ќе остане неколку недели или додека не се подобри вашата состојба. Овие цевки им помагаат на пациентите кои имаат болки во устата или тешко голтање.  

Парентерална исхрана - Исхраната се доставува директно во вашиот крвоток преку вашата централна линија. Ќе го администрира вашата медицинска сестра, а потоа вашата линија ќе се исчисти за да се намали ризикот од инфекција. Оваа опција често се користи ако имате сериозен GvHD во дигестивниот тракт или ако е многу тешко да ја задржите храната или пијалокот. 

Што може да помогне - Обидете се да ги промените навиките во исхраната или видовите храна што ги јадете. Јадењето помали количини обична храна почесто и пиењето вода со вкус може да биде полесна опција.

Кога зборуваме за замор, не мислиме само на чувство на замор после напорна работа. Замор е кога ви е тешко да се сконцентрирате и да немате енергија, дури и по многу одмор и добар сон.

Заморот може да биде краткорочен ефект на вашиот третман кој се подобрува по неколку месеци, но некои пациенти го доживуваат повеќе од една година по нивната трансплантација. Колку и да звучи изненадувачки, докажано е дека лесно вежбање помага да се намали заморот поврзан со третманот и да се подобри вашата сила и нивоа на енергија. Вие навистина ќе ја почувствувате придобивката од правење нешто, без разлика колку е мало.

Можни третмани - физиотерапевтот на вашата болница може да постави програма за лесни вежби и истегнувања што треба да ги правите секојдневно.

За неколку недели по вашата трансплантација, вашиот нов имун систем сè уште се развива. Ова значи дека постои поголем ризик од инфекција. Вашиот медицински тим ќе внимава на раните знаци на инфекција, како што е покачена температура, така што ќе бидете третирани што е можно побрзо.  

Можни третмани - ќе ви дадат антибиотици, анти-габични или анти-вирусни лекови во зависност од причината за вашата инфекција.

Што може да помогне - Заштитното одделение за изолација во кое престојувате ќе има мерки за намалување на ризикот од инфекција. Ова вклучува филтри за воздух, алкохолен гел за миење раце, дневни промени во постелнина и редовно чистење. 

Кај некои пациенти се појавуваат други компликации како што се проблеми со црниот дроб и бубрезите.

Грижа за вашето ментално здравје за време на трансплантацијата

За време на вашиот престој во изолација, ќе имате многу слобоно време во ваши раце. Многу од нашите пациетни зборуваат за тоа колку емоционално исцрпувачки и осамено може да биде искуството во изолација.

 

Лесно е да имате негативни мисли за вашата состојба и да бидете вознемирени за неизвесна иднина. Иако е сосема нормално да ги имате овие мисли, тие може да се претворат во нешто посериозно, особено ако не сте во можност да ги гледате луѓето што ги сакате толку често колку што ви е потребно.

Во едноставни термини, „механизам за справување“ е сè што правите за да се чувствувате помалку под стрес. Тие механизми можат да помогнат во ослободување од стресот, да ви помогнат да се опуштите или да ги контролирате вашите емоции. Различни работи ќе функционираат за различни луѓе во различни ситуации, така што не можеме да кажеме што ќе ви одговара, но еве неколку предлози:
– Длабоко вдишете - звучи едноставно, но навистина може да ги смири нервите.
– Внимателност- овој пристап базиран на медитација може да ви помогне да бидете смирени и да се фокусирате на сегашноста, наместо да се грижите за иднината. Мобилните апликации како што се Headspace може да се преземат на вашиот телефон или таблет и да влијаат како добар вовед. Тие можат да ви обезбедат дневни програми за медитација кои траат 10 минути и да се фокусирате на широк спектар на различни теми.
– Откривање - Дајте му на вашиот ум друга тема на која треба да се фокусира, освен вашето здравје. Можеби сакате да дознаете за нешто ново што ве интересира, како што е период во историјата или позната личност.
– Смејте се - секој има нешто што секогаш ги тера да се смеат, затоа понесете ги омилените комедии со вас или побарајте препораки од пријателите.
– Откријте повеќе - ако не сте сигурни за било што во однос на вашата трансплантација или закрепнување, разговарајте со вашиот медицински тим, тие ќе можат да ви го смират умот.

Можеби ќе дојде време кога ќе ви биде потребна дополнителна поддршка за да можете да се справите. Не е секогаш лесно да се идентификува кога можеби ќе ви треба ова, особено ако се чувствувате лошо. Ако почнете да искусувате некои од следниве работи, треба да разговарате со вашиот медицински тим за тоа:
Се чувствувате лошо повеќе од две недели
Не можете да најдете мотивација за ништо, дури и за важни задачи
Се чувствувате неспособни да ги контролирате вашите мисли
Се чувствувате многу повознемирено од вообичаено

Ако сакате да разговарате со советник или да пробате терапија за разговарање, вашиот тим за трансплантација ќе може да ве упати. Ако никогаш порано не сте користеле ваков вид на терапија, тоа може да изгледа малку чудно на почетокот - но се надевам дека ќе ве натера да се чувствувате попозитивно во врска со вашата состојба.

Споделување детали за вашата трансплантација

Пишувањето за вашето искуство може да биде корисно за закрепнување. Без разлика дали станува збор за блог, твит или објавување на Фејсбук, можете да им покажете на луѓето како е да се направи трансплантација и да се подигне свеста за тоа колку е навистина важна донација на матични клетки.

Ако одлучите дека сакате да го споделите вашето искуство на Интернет, следете го нашиот едноставен водич:

 

 • Треба да бидете сигурни дека вашиот дарител останува анонимен. Ве молиме не постирајте информации за локацијата, возраста, полот на вашиот дарител и проверете дали етикетата со информации на вашата кеса со матични клетки не е видлива, доколку објавите фотографија.
 • Исто така, многу е битно да не пробувате да го исконтактирате вашиот дарител директно на социјални мрежи или да споделите било каква преписка со вашиот дарител без изречна дозвола бидејќи со ова може да се открие неговиот идентитет. Ова е за заштита и на дарителот и на вашата приватност
 • Ние би сакале да ги читаме вашите објави, затоа проверете дали не означувате @

Враќање дома

 • Подготовка за враќање дома
  Додека да бидете доволно добри за да одите дома, можеби ќе се чувствувате малку презаситени и ќе искусите многу различни емоции одеднаш. Многу пациенти се олеснети и возбудени за одењето дома, но други се грижат како ќе се справат без поддршката што ја добивале во болницата.
  Можеби не сте го сфатиле тоа, но веќе поминавте неколку недели навикнувајќи се да бидете реципиент на трансплантант и на редовните медицински контроли што треба да се случат. Веројатно сте веќе свесни за вашето тело и за тоа како да забележите знаци на несакани ефекти, затоа обидете се да не се грижите. Вашиот тим ќе биде среќен само затоа што ќе одите дома откако ќе бидат сигурни дека сте безбедни и подготвени.

 

 • Есенцијалните работи
  Важно е да се чувствувате подготвени да одите дома. Вашата медицинска сестра ќе дојде да ве види пред да ја напуштите болницата на разговор за „одење дома“, и ќе ви обезбедат:
  – Детали за контакт на вашиот тим за трансплантација и број на телефон кој е за надвор од работните часови
  – Информации за грижа за башиот CVC
  – Совети за исхрана и некои лесни физички вежби што можете да ги правите дома
  – Информации за што да направите ако има ненадејна промена на вашата температурата
  – Информации за тоа што да направите ако имате осип или дијареа
  – Вашиот лек и информации како да го земате
  – Времето за првите состаноци надвор од болница

 

 • Животот дома
  Можеби ќе откриете дека не сте толку независни како што сте биле пред трансплантацијата и дека треба да се потпрете на помошта на вашето семејство и пријатели повеќе отколку што сте очекувале. Ова нема да трае вечно и, како што закрепнувате, ќе започнете да ја враќате својата независност.
  Иако да сте доволно добри за да можете да се вратите дома е значаен чекор во вашето закрепнување, секојдневната реалност да бидете дома може да биде предизвик за многу луѓе. Многу пациенти со кои сме разговарале беа изненадени за тоа колу се чувствувале изолирани во овој период, бидејќи често пати биле сами во куќата.
  Овој период ќе помине многу брзо ако секој ден го расцепкате на мали парчиња и си поставите цели кои сакате да ги постигнете. На пример, можеби ќе одлучите да одите на 30 минутно пешачење или да правите нешто друго во кое што уживате 1 час. Правење по малку вежби секој ден ќе помогне да се намали заморот.