Нашите документи

Статут

Статутот на Научна фондација СПИРОСКИ е приложен во Централен регистар на датата на основање на фондацијата (03.02.2002 година) и на датата на менување на името (30.07.2018).

Видеа

НФСДРС: Стручен состанок "Дарителски регистри за срцевина во невладиниот сектор", сабота 22.01.2022

 

Снимка од виртуелниот стручен состанок во организација на Научната фондација СПИРОСКИ, на тема: "Дарителски регистри за срцевина во невладиниот сектор" (предавач: проф. д-р Мирко Спироски), кој се одржа преку ZOOM платформата во сабота на 22.01.2022, со пренос во живо преку YouTube и поддршка од: Здружението на граѓани Македонска медицинска студентска асоцијација – ММСА, Студентски организираната медицинска асоцијација СОМА и Здружението за помош и поддршка на пациенти со хематолошки заболувања и нивни негуватели ХЕМА.

НФСДРС: Комплет за земање примерок за генетско испитување за срцевина

 

Комплет за земање примерок за НФС -Дарителски регистар за срцевина или за ДНК испитување.

Пријавените добиваат комплет по пошта, земаат 4 примероци брис од образ и бесплатно ги испраќаат по пошта до НФС - Дарителски регистар за срцевина.

НФСДРС: Светски ден за дарители на срцевина - 2021 (конференција за медиуми)

 

Денес (18.09.2021) славиме Светски ден за дарители на срцевина. Овој празник е посветен на сите несродни дарители, фамилни дарители и дарители на крв од папочна врвца за да им се заблагодариме за спасените животи на болните со малигни заболувања на крвта. Светската асоцијација за дарители на срцевина (World Marrow Donor Association = WMDA) секоја година го организира прославувањето на овој ден преку координација, пригодни материјали и упатства за прослава на овој ден. Оваа година WMDA подготви 24 часовно прикажување во живо на платформата Јутјуб со обраќања на дарителските регистри од целиот свет. Од нашата земја годинава се вклучи Научна фондација СПИРОСКИ со видеото „ТИ БЛАГОДАРАМ ДАРИТЕЛУ“.

НФСДРС: Ти благодарам дарителу, 2021

 

Официјано обраќање на вработените во Научна фондација СПИРОСКИ - Дарителски регистар за срцевина, нашите партнери Македонска медицинска студентска асоцијација Скопје и Студентски организирана медоцинска организација Штип, како и амбасадорите на НФС - Дарителски регистар за срцевина.

НФСДРС: Како да се биде дарител на матични клетки

 

Ние преведовме, модифициравме и подготвивме македонска, англиска и албанска верзија од овој прекрасен филм оригинално подготвен од нашите пријатели во Антони Нолан, за да покажеме како функционира дарувањето срцевина и што треба да очекуваме.

МКДР - Македонски дарителски регистар

 

Македонски дарителски регистар е создаден со соработка помеѓу Институт за имунобиологија и хумана генетика (ИИБХГ) и фондацијата Македонски дарителски регистар (МКДР) во 2012 година. На ИИБХГ се земаа примероци од крв, се изолираше ДНК и се ганотипизираше ХЛА-ДНК, а во фондацијата МКДР се вршеа дарителски акции, меѓународно складирање на податоците и пребарување на потенцијални дарители.

Печатени материјали

Регистрација на дарител за срцевина