Политика на приватност

Оваа политика за приватност има за цел на јасен и транспарентен начин да Ве информира за собирањето, употребата, чувањето и обработката на личните податоци на посетителите и апликантите на нашата веб платформа.

Личен податок е секоја информација која што се однесува на Вас како физичко лице, на пример: име и презиме, единствен матичен број, телефонски број, податоци за локација, идентификатор преку интернет, односно личен податок е секоја информација преку која одредено физичко лице може да се идентификува директно или индиректно.

Научна Фондација СПИРОСКИ, Скопје со седиште на Ул. Рајко Жинзифов бр.48, како сопственик на домеинот, https://www.sfsmdr.mk/ е единствен контролор до кои може да бидат доставени Вашите лични податоци, се со цел да се реализира односот со Вас и да одговориме на Вашите барања.

 

Доставувањето на било каква информација или содржина од страна на Вас како субјект на личните податоци е доброволно и е предмет на Условите за користење кои се составен дел на оваа Политика за приватност.

 

Со Политиката се уредува правото на приватност и сигурност на личните податоци кои се предмет на обработка. Ве молиме прочитајте ја Политиката и повремено проверувајте ја истата бидејќи го задржуваме правото да ја менуваме согласно нашите активности и настанати промени.

 

Доколку имате прашања во врска со точките што се опфатени со оваа Политика, слободно можете да го контактирате нашиот Офицер за заштита на личните податоци, Мирко Спироски на следниот email: mspiroski@yahoo.com и/или на телефонскиот број +389 70 255155.

 

Со Вашата регистрација и најавување на нашата веб страна, изјавувате дека сте запознаени и согласни со содржината на нашата Политика на приватност.

 

Потенцијалниот донор што се има регистрирано за донирање коскена срцевина, може во било кој момент да поднесе барање за неговите податоци да бидат избришани од нашата датабаза. Тоа може да го направи преку следниот контактирање на info@sfsmdr.mk, на мобилниот број +389 71 212233, или на бесплатниот телефонски број 08000 8888.

Ние можеме да собираме податоци поврзани со следниве категории на лица:

 

Посетители на нашата интернет страница https://www.sfsmdr.mk/, потенцијални донори и лица кои веќе донирале матични клетки.

Податоци за идентификација: ЕМБГ, име, презиме, телефонски број, е-пошта, датум на раѓање, пол, адреса за доставување на брис кит и дополнителна документација.

 

Лични податоци за телесна состојба: висина, тежина (обезбедувањето на вашата висина и тежина е навистина важно за да бидеме сигурни дека е во ред да се вклучите во регистарот и да ни помогнете во потрагата на потенцијални донори), здравствена состојба и историја.

 

Податоци од посета на веб страницата: информации за веб-страници на веб-сајтот кои ги посетил Корисникот, веб-страници кои го пренасочиле Корисникот на веб-страницата, веб-страници кои Корисникот ги посетил преку линкови кои се презентирани на веб-страницата, датум и време на тие посети, IP адреса на корисникот/ IP адреса од уредот-компјутерот/таблет/телефон од каде се прави посетата, тип на интернет прелистувачот што го користи Корисникот, клучни зборови кои ги користи Корисникот при пребарување на директориумот.

 

Овие податоци исто така ќе бидат собрани и обработени од страна на нашите доверливи добавувачи како трети страни HistoGenetics, Steiner, World Marrow Donor Association, во согласност со условите и правилата на нивните политики за приватност и условите за користење.

 

Вашите лични податоци ние ги обработуваме во согласност со позитивните законски прописи во Република Северна Македонија.

Личните податоци се собираат директно од Вас, кога се регистрирате како потенцијален донор.

Откако ќе ги добиеме вашите информации, постојат различни начини на кои би можеле да ги користиме за да се осигураме дека ви ја даваме најдоброто можно искуство. Тие вклучуваат:

 

Обезбедување услуги и внатрешна обработка на информации

 • Внесување и управување со вашите податоци ако одлучите да се приклучите на Дартилскиот регистар на Научна Фондација СПИРОСКИ и нејзините партнери или како потенцијален донатор за истражување и развој на производи во клеточни и генски терапии
 • Ако сте одбрани како потенцијален донор, ве контактираме или ве следиме преку вашиот општ лекар, други лекари или компании кои нудат услуги за следење на податоци. Само минимална количина на детали за контакт се споделува со нашите компании за услуги за следење
 • Обезбедување на производот или услугата што сакате да ги користите или какви било информации за него (во конкретниот случај услугата е од ваша страна доколку станете потенцијален донор и сакате да донирате матични клетки)
 • Потврдување, ажурирање и подобрување на нашите записи за да се увериме дека ги имаме точните информации или ако ни требаат дополнителни информации во врска со тоа што сте потенцијален донатор на матични клетки или потенцијален донатор за истражување и развој на производи во терапија со клетки и гени (со претходна ваша согласност)
 • Обработка на продажни трансакции, донации или други плаќања и проверка на финансиски трансакции
 • Решавање и поправање проблеми со веб-локацијата, вклучително и случаи кога сакаме да го подобриме вашето корисничко искуство

 

Управување и подобрување на нашите односи со поддржувачите

 • Ве информираме за какви било нови производи или услуги, новости за Научна Фондација СПИРОСКИ и други начини на кои можете да ни помогнете во нашата спасувачка работа. Ќе ги користиме вашите податоци со цел да ги приспособиме и да ја подобриме нашите комуникација кон вас
 • Ве контактираме за сите настани за собирање средства на Научна Фондација СПИРОСКИ на кои сте се пријавиле, за да можеме да ви дадеме информации и поддршка
 • Да се осигураме дека нашите комуникации се навремени и релевантни, така што ги добивате само информациите што ги сакате. Ќе ги анализираме податоците од нашата база на податоци за да можеме подобро да ги разбереме нашите поддржувачи

 

Оваа активност ни помага да ја разбереме позадината на луѓето кои не поддржуваат и ни помага да поднесеме соодветни барања до поддржувачите кои можеби имаат средства и сакаат да дадат повеќе. Можете да се откажете од користењето на вашите податоци со контактирање на мобилиниот број +389 71 212233, на бесплатниот телефонски број 08000 8888 или испраќање е-пошта на info@sfsmdr.mk; • Ве прашуваме за поддршка на нашата спасувачка работа преку барање за собирање средства, под услов да имаме правна основа за тоа
 • Ве покануваме да се вклучите во доброволни анкети, кампањи или истражувања (или внатрешно или од друга компанија) за да дознаете повеќе за демографијата, интересите и однесувањата на нашите поддржувачи
 • • Онаму каде што сте се согласиле да добивате е-пошта или СМС маркетиншки комуникации од нас, може да ја обезбедиме вашата адреса за е-пошта или број на мобилен телефон во шифриран формат на компаниите за социјални медиуми, како што се Facebook, Instagram, LinkedIn или YouTube, или на мрежи за дигитално рекламирање кои се обезбедувајќи ни услуги преку прикажување на нашето рекламирање за вас на тие платформи за социјални медиуми и други веб-локации, како и идентификување на публика со интереси слични на вашите. Можете да се откажете од користењето на вашите податоци за прикажување реклами за вас со контактирање на мобилиниот број +389 71 212233, на бесплатниот телефонски број 08000 8888 или испраќање е-пошта на info@sfsmdr.mk
 • Сепак, ова нема да спречи нашите реклами да ви се прикажуваат на рандомизирана основа или врз основа на податоци од колачиња и може да значи дека ќе престанете да добивате маркетинг комуникации од нас поопшто.

 

Одговарање на какви било прашања или проблеми

 • Одговарајќи на какви било прашања или поплаки што ги поставувате.
 • Подобрување или прегледување на услугата што ви ја обезбедуваме и задоволување на потребите за обука
 • Спроведување статистичка анализа и истражување користејќи, каде што е можно, анонимизирани податоци.

 

Исполнување на нашите законски обврски

 • Користење на информации за ревизорски цели
 • Ако имаме законска обврска да користиме или откриваме информации за вас, на пример, кога ни е наложено од суд или регулаторно тело или законски сме обврзани да чуваме детали за трансакцијата на донаторот за помош за подароци или сметководствени/даночни цели.

 

Друго

 • Кога ве сметаме за потенцијален соработник или волонтер од кога ќе пополните апликација
 • Пренесување информации на кој било субјект кој може да ги стекне правата кај нас (на пример, како резултат на спојување со друга фондација)
 • За која било друга цел за која претходно сте дале согласност

Секогаш кога ги обработуваме Вашите лични податоци, ние за таа обработка имаме правен основ. Правниот основ за обработката на Вашите лични податоци може да биде:

Ваша согласност – Ова важи кога ги давате вашите лични податоци и се согласувате да ги обработуваме за да ви обезбедиме одредена услуга, на пример:

Вие може да добиете маркетинг комуникација од наша страна. Ние може да ги користиме Вашите податоци за идентификација, контакт, преференци и кориснички профил за да дознаеме кои продукти, услуги и маркетинг промоции би биле од Ваш интерес, единствено по дадена согласност од Ваша страна. Вие имате право во секое време да ја повлечете согласноста преку понудена опција секогаш кога добивате маркетинг понуди преку email. Дополнително, за повлекување на согласноста за маркетинг понуди, може да го контактирате нашиот Офицер за заштита на личните податоци, Мирко Спироски на следниот email: mspiroski@yahoo.com и/или на телефонски број +389 70 255155.

Може да складираме одредени колачиња на Вашиот уред. Колачиња се мали текстуални датотеки кои се сместуваат во Вашиот уред од страна на веб страните кои ги посетувате. Може да поставиме аналитички колачиња (овие се исто така познати како колачиња за изведба и ја мерат/снимаат Вашата интеракција со нашата страница за да можеме да направиме подобрувања) на Вашиот уред. Ве молиме погледнете ја нашата Политика за колачиња на нашата веб-страница за повеќе информации за различните видови колачиња што ги користиме и нивната намена.

Исполнување на договор – Ова се однесува кога Вие ни ги обезбедувате Вашите лични податоци за станување потенцијален донор или кога сакате да направите донација.

Нашите легитимни интереси – Ова се однесува кога Вие ни ги обезбедувате Вашите лични податоци и ние ги користиме за:

Може да ги користиме Вашите лични податоци за да се осигураме дека нашите веб-страници/апликации функционираат соодветно и се безбедни и сигурни.

Да одговориме на Вашите прашања и барања.

Остварување на било какви правни барања или за статистички цели.

За да почитуваме одредена законска обврска – Ова се однесува кога Вие ни ги давате Вашите лични податоци кои ние треба да ги чуваме поради наши правни причини (на пример, кога купувате одреден производ, ние треба да ги чуваме Вашите информации за трансакцијата за да се усогласат со нашите обврски за даночно и финансиско известување).

Прво сакаме да нагласиме и да бидеме јасни дека ние не ги продаваме Вашите лични податоци. Податоците што ќе бидат собрани се користени исклучиво од Научна Фондација СПИРОСКИ и доколку е потребно обработени од страна на нашите доверливи добавувачи како трети страни HistoGeneticsSteinerWorld Marrow Donor Association, во согласност со условите и правилата на нивните политики за приватност и условите за користење и доколку е потребно за исполнување на погоренаведените цели, а врз основа на склучен договор во кој се меѓусебно регулирани нашите законски обврски и одговорности во врска со заштитата на личните податоци.

 

Пристапот секогаш ќе се контролира врз основа на need-to-know basis, и ќе се обезбеди само таму каде што е неопходно за да Ви ги обезбедиме бараните услуги или за да ни дозволите да ги извршуваме сите неопходни или легитимни функции. Каде што е дозволено, ние исто така може да споделиме некои од Вашите лични податоци, вклучувајќи ги и податоците собрани преку колачиња, за да ги усогласиме и ажурираме информациите што ги споделувате со нас, да изведуваме статистика врз основа на Вашите карактеристики и да ги прилагодиме нашите комуникации за Вас.

 

Ние се потпираме на доверливи трети страни за извршување на низа деловни операции во наше име. Ние им ги доставуваме само потребните информации за извршување на услугата и бараме тие да не ги користат Вашите лични податоци за која било друга цел. Ние секогаш правиме најдобри напори за да се осигураме дека сите трети страни со кои работиме ќе ги чуваат Вашите лични податоци безбедни.

Личните податоци нема да се пренесуваат во трети држави надвор од Европската Унија или Европскиот економски простор.

 

Во случаите кога Научна Фондација СПИРОСКИ пренесува лични податоци во трети држави надвор од границите на Европската Унија или Европскиот економски простор преземаме соодветни мерки да осигураме дека при преносот се применува соодветно ниво на заштита на личните податоци, преку склучување на договори за обработка на личните податоци (стандардните договорни клаузули издадени од Европската Комисија или од Агенцијата за заштита на личните податоци, други договорни клаузули или заштитни механизми).

Ние ќе ги чуваме Вашите лични податоци, онолку колку што е потребно за да можеме да Ви ја обезбедиме побараната услуга/и или за да ги задоволиме комерцијалните и законските обврски. За да го определиме периодот на задржување на Вашите лични податоци, земаме во предвид неколку критериуми за да се осигураме дека не ги чуваме Вашите лични податоци подолго од потребното. Тие критериуми се следните:

 

Целта поради која ги држиме Вашите лични податоци;

Нашите законски и регулаторни обврски поврзани со тие лични податоци, на пример обврски кои произлегуваат од финансиското работење и поднесување финансиски извештаи;

Нашите легитимни деловни интереси во врска со управувањето со нашите сопствени права, на пример, одбрана на какви било правни побарувања или за статистички цели.

Ние особено задржуваме одредени лични податоци за следните периоди:

 

Кога купувате производи и услуги, ние ги чуваме Вашите лични податоци за времетраењето на нашата договорна врска;

Кога сте се согласиле да добивате маркетинг комуникација, ние ги чуваме Вашите лични податоци се додека Вие: (i) не побарате да ги избришеме Вашите лични податоци или се додека не ја повлечете согласноста за добивање на маркетинг комуникација; или (ii) по извесен период на неактивност (т.е кога не сте комуницирале со нас одреден временски период);

Кога колачињата се поставуваат на Вашиот компјутер, тие се чуваат онолку долго колку што е потребно за да ги постигнат своите цели (на пример, за времетраење на сесија за колачиња за кошничка или колачиња за идентификација на сесија).

Кога повеќе нема да имаме потреба да ги користиме Вашите лични податоци, истите ќе бидат отстранети од нашиот систем и евиденција, или ќе бидат анонимизирани за повеќе да не можете да бидете идентификувани преку нив.

Вие како субјекти на лични податоци ги имате следните права:

 

Право да бидете информирани за обработката на Вашите личните податоци;

Право на пристап до личните податоци и нивна копија;

Право на исправка и бришење на личните податоци ако се нецелосни и неточни, се обработуваат на незаконски начин и целта на нивната обработка е исполнета;

Право на ограничување на обработката на личните податоци, ако ја оспорувате нивната точност за времето кое е потребно да ја провериме нивната точност, обработката е незаконска, но се спротивставувате на нивно бришење и барате ограничување на нивната употреба, нема потреба да бидат повеќе зачувани од наша страна, но се потребни за остварување на Ваши правни барања, се спротивставувате на нивната обработка врз основа на наши легитимни интереси се додека не се потврди дека истите преовладуваат над Вашите интереси како субјект на лични податоци;

Право на приговор за обработката на личните податоци кога тие се обработуваат врз основа на наш легитимен интерес. Во секое време имате право на приговор за обработката за директен маркетинг и профилирање поврзано со директниот маркетинг;

Право на преносливост на податоците, односно да ги добиете Вашите лични податоци во структуиран машински читлив формат или да бидат пренесени на друга компанија, а кои се обезбедени на автоматизиран начин, врз основа на договор или Ваша согласност.

За дополнителни информации и/или остварување на Вашите права за заштита на лични податоци, можете да го контактирате нашиот Офицер за заштита на личните податоци, Мирко Спироски на следниот email: mspiroski@yahoo.com и/или на телефонскиот број +389 70 255155.

Податоците кои се неопходни за реализација на донации и платежните операции се задолжителни, во спротивно нема да може да се изврши донацијата.

Ние може да употребуваме автоматизиран процес на донесување на одлуки, вклучувајќи и профилирање во процесот на обработка на Вашите лични податоци врз основа на претходно дадена согласност за маркетинг активности. Ние може да ги анализираме Вашите лични податоци врз основа на демографски податоци, податоци од пребарување, историја на купувањe. Врз основа на оваа анализа, ние можеме да Ви дадеме одредена понуда за одредени производи.

 

Доколку имате било какви прашања во врска со автоматското донесување на одлуки, можете слободно да не контактирате преку податоците за контакт на Офицерот за заштита на личните податоци наведени погоре.

Вие имате право да поднесете приговор до Агенцијата за заштита на личните податоци (АЗЛП) против обработката на Вашите лични податоци доколку сметате дека Ви е повредено правото на заштита на личните податоци. Ова право можете да го остварите преку поднесување на Барање до АЗЛП, преку следниот контакт email: info@privacy.mk или со посета на нивната веб страна: https://dzlp.mk/prizlnlp.

Политиката за приватност редовно ќе се менува и дополнува соодветно на настанатите промени и нашите активности.