Волонтирај со нас

Содржина

Содржина

Без тебе, нема лек

Тоа е она што им го кажуваме на неверојатните доброволци кои ја напојуваат нашата животоспасувачка работа. Навистина го мислиме тоа. Бидејќи без наши волонтери, не би можеле да им помогнеме на луѓето со крвен канцер да ги пронајдат соодветните дарители на матични клетки што им се потребни за да преживеат.

 

Со само малку слободни часови секоја недела, можете да направите огромна разлика. Станувајќи еден од неверојатните волонтери на НФСДРС, можете да дадете надеж за спасување со трансплантација на матични клетки на луѓе со крвен канцер и крвни нарушувања.

Пронајдете ја улогата

Не сте сигурни каков вид на волонтирање е најдобро за вас? Вие сте на вистинското место. Ние ќе ви помогнеме да ја пронајдете сопствената спасувачка улога, која функционира околу вашите обврски, достапност и вештини. Еве неколку опции за истражување:

Наши поддржувачи – амбасадори на НФСДРС

Доколку сте јавна личност и сакате да помогнете во подигнување на свеста за дарување на матични клетки (срцевина) приклучете се на групата „Наши поддржувачи – амабасадори на НФСДРС“. Со вашето вклучување и афирмирање на потребата од поголем број дарители на срцевина ќе помогнете да се зголеми бројот на потенцијални дарители на срцевина и со тоа ќе ја зголемите шансата за спасување на животи.

Студентско волонтирање

Малку притиснати со време, но сакате да се вклучите во нашата спасувачка работа?

Можеби работите со полно работно време или сте студент со преполн распоред, но имате малку флексибилност? Или можеби само сакате да видите дали волонтирањето е за вас.

Ако ова звучи како вас, погледнете ги ставките подолу. Може да присуствувате на настани за прибирање средства и настани за регрутирање на дарители, да седите на панел за пациенти и семејства или да навивате за #ТимНФСДРС на настани како маратон. Постојат многу можности да го искористите вашето драгоцено слободно време за да помогнете во спасување животи.

Биди повеќе вклучен

Вклучете се во нашите дарителски акции и помогнете ни да спасиме животи.

 

Можете да помогнете на повеќе начини:

  1. организирање на дарителски акции во кои ќе се регрутираат нови дарители за нашиот регистар;
  2. организирање онлајн или настани во живо за едукација на општеството и подигање на свеста за дарување матични клетки како и нејзината важност;
  3. ширење на свеста за нашата дејност преку социјални мрежи;
  4. можете да споделувате линкови, фотографии и дејности од нашата животоспасувачка работа на вашите социјални мрежи. Споделете со пријателите, колегите на работа и вашето семејство.

Нешто порегуларно

Имате многу време во ваши раце и сакате да го искористите за да им помогнете на луѓето да им дадете втора шанса за живот? Може да бидете во пензија или помеѓу работни места.

Вашето слободно време може да спаси живот и ние сме сигурни дека можеме да ве поставиме во вистинската улога.

Станете херој

О, здраво! Одлично е што се гледаме овде. Сигурно сакате да дознаете повеќе за поддршка на животоспасувачката работа на НФСДРС. Па, дојдовте на вистинското место.

 

Постојат толку многу начини да го започнете своето херојско спасувачко патување. Од каде ќе започнете?

 

Регистрирајте се како потенцијален дарител

Секако, пишувањето есеи, ревидирање и сите други училишни работи се важни… но дали знаете што е попродуктивно? Спасување животи! Не грижи се, нема да им кажеме на твоите наставници.

Ако сте на возраст од 18-50 години и имате добро здравје, би можеле да бидете херој и да го спасите животот на некој со крвен канцер со тоа што ќе се зачлените на регистарот за матични клетки НФСДРС.

За некој со крвен канцер, неверојатен странец кој ги донира своите матични клетки може да биде нивната најдобра шанса за преживување.

Но, прво им треба компатибилен дарител. И тој дарител можеш да бидеш ти.

 

Еве ги фактите

Можете да се придружите преку Интернет! Ќе добиете комплет со стерилни стапчиња за земање примерок (брис) од образ и ќе ни го вратите назад по пошта (на наша сметка). Ние ќе го обработиме вашиот примерок и ќе ги додадеме вашите информации во регистарот на матични клетки.

Ќе останете на регистарот сè додека не наполните 61 година. Ако некогаш се погодите како компатибилен дарител за некој со крвен канцер, ќе бидеме во контакт.

Ние ќе ја организираме целата работа. Ние ве поддржуваме во секоја фаза од вашата донација и организираме сè, од патување до сместување. Имаме се покриено!

Постојат два начина на кои можете да донирате матични клетки

Околу 90% од луѓето даруваат матични клетки преку крвотокот во директен процес, наречен колекција на матични клетки од периферна крв (PBSC).

На 10% матичните клетки ќе им се соберат од коскена срцевина (карличните коски) додека се под општ анестетик.