Kanceri I gjakut dhe çrreullimet e gjakut

Përmbajtja

Përmbajtja

Duke u diagnostikuar me kanceri i gjakut ose a çrregullim gjaku mund të jetë një kohë stresuese dhe shqetësuese si për ju ashtu edhe për të dashurit tuaj. Shumë njerëz bëhen të shqetësuar për një të ardhme të pasigurt, por të tjerë mund të ndjejnë një ndjenjë lehtësimi që problemet e tyre të fundit shëndetësore janë njohur dhe trajtimi mund të fillojë. Të gjithë reagojnë ndaj lajmeve të tilla në mënyrën e tyre dhe disa njerëzve mund t'u duhet më shumë kohë se të tjerëve që të pajtohen me situatën e tyre.

 

Ju mund të keni pasur një diagnozë të kohëve të fundit dhe tani po kërkoni informacione për të ndryshme trajtimet. Ju mund të jeni të shqetësuar partner, anëtar i familjes ose mik i cili po përpiqet të planifikojë përpara për të ardhmen. Pavarësisht nga situata juaj, ne jemi këtu për t'ju ndihmuar dhe për t'iu përgjigjur pyetjeve tuaja transplantet e qelizave staminale ose të palcës kockore.

 

Ky seksion fokusohet në disa nga llojet më të zakonshme të kancerit të gjakut dhe çrregullimeve të gjakut. Do t'ju japë një kuptim më të mirë të situatës suaj dhe shpresojmë t'u përgjigjet disa prej pyetjeve tuaja më të rëndësishme, duke përfshirë:

Çfarë është kanceri i gjakut?

Gjaku juaj përbëhet nga lloje të ndryshme qelizash, duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut për transportimin e oksigjenit, trombocitet për të ndihmuar në mpiksjen e gjakut dhe qelizat e bardha të gjakut që luftojnë infeksionet. Të gjitha ato vijnë fillimisht nga qelizat burimore, të cilat kanë potencialin të zhvillohen në çdo lloj qelize gjaku ndërsa ndahen dhe maturohen. Problemet në këtë proces, të njohur si 'diferencim', janë në rrënjë të të gjitha kancereve të gjakut. Llojet e ndryshme të kancerit të gjakut varen nga koha dhe si shfaqen këto probleme.

Këto probleme shpesh çojnë që trupi juaj të prodhojë një numër të madh të qelizave të papjekura të gjakut që nuk mund ta kryejnë punën e tyre siç duhet. Ato gjithashtu mund të 'mbytin' palcën tuaj të eshtrave, gjë që pengon llojet e tjera të qelizave të gjakut të bëjnë gjithashtu punën e tyre.

 

Llojet e kancerit të gjakut

 

 • Leuçemia
  Leuçemitë janë kancere që prekin qelizat tuaja të gjakut, kryesisht qelizat e bardha të gjakut dhe palcën e eshtrave. Këto qeliza shpesh ndahen shumë shpejt dhe nuk zhvillohen siç duhet, gjë që komprometon sistemin tuaj imunitar dhe aftësinë për të luftuar infeksionet.
  Shumë lloje të leukemisë janë ose 'akute' ose 'kronike' bazuar në mënyrën se si sillen. Në përgjithësi, kushtet akute zhvillohen shumë shpejt dhe kanë nevojë për trajtim agresiv menjëherë. Kushtet kronike zakonisht përparojnë më ngadalë dhe trajtimi intensiv mund të mos jetë i nevojshëm menjëherë.
  Ekzistojnë katër lloje kryesore të leuçemisë:

 

Leuçemia akute mieloide (AML) shfaqet në palcën e eshtrave, kur një lloj qelize gjaku e quajtur qelizë mieloide fillon të rritet në mënyrë jonormale dhe në mënyrë të pakontrolluar. Normalisht qelizat burimore të gjakut zhvillohen në qeliza mieloide, të cilat më pas bëhen qeliza të kuqe të gjakut, trombocitet dhe disa qeliza të bardha të gjakut (të quajtura neutrofile).
Nëse keni AML, qelizat tuaja mieloide nuk mund të piqen plotësisht dhe ato mbeten si qeliza të reja, të papjekura të quajtura mieloblaste. Këto qeliza ndahen shumë shpejt, gjë që mund të 'bllosë' palcën e eshtrave dhe të ndalojë qelizat e tjera të gjakut të bëjnë punën e tyre siç duhet gjithashtu.
AML është 'akute' sepse zakonisht zhvillohet shpejt, ndonjëherë brenda disa ditësh ose javësh. Ka lloje të ndryshme të AML - simptomat tuaja do të varen nga lloji që keni, numri i qelizave të leuçemisë në trupin tuaj dhe nga ku janë.
AML mund të klasifikohet në rrezik 'të lartë', 'standard' dhe 'të ulët' – por kjo lidhet vetëm me llojin e trajtimit që do t'ju jepet, jo me mundësinë që ai të funksionojë.

Faktet e LPP
Emri: Leuçemia akute mieloide (AML)
Lloji i qelizës: Qelizat mieloide
Rreziku: Më e zakonshme tek njerëzit mbi 70 vjeç
Trajtimi: Kimioterapia dhe nganjëherë transplantimi i qelizave staminale
Informacioni tjetër: Simptomat e AML zhvillohen shpejt; trajtimi shpesh fillon menjëherë

AML dhe transplantet e qelizave staminale
Nëse keni AML, ka të ngjarë që do t'ju duhet të filloni trajtimin shpejt pasi të jeni diagnostikuar. Normalisht do t'ju ofrohet kimioterapia si opsioni juaj kryesor i trajtimit, megjithëse kjo mund të ndryshojë sepse disa lloje të AML trajtohen ndryshe.
Normalisht, pas kimioterapisë, mjekët tuaj do të konsiderojnë trajtim të mëtejshëm për të ndaluar rikthimin e leucemisë. Këtu hyn një transplant i qelizave staminale ose i palcës kockore. Një dozë e lartë kimioterapie, e ndjekur nga një transplant i qelizave staminale, mund të jetë mënyra më e mirë për të ndaluar rikthimin e kancerit.
Shumica e transplanteve për AML janë transplante alografti - kur qelizat staminale ju dhurohen nga dikush tjetër. Është shumë më e rrallë që AML të trajtohet me një transplant autolog – kur mjekët përdorin qelizat tuaja staminale. Kjo zakonisht merret parasysh vetëm nëse nuk mund të gjendet një dhurues i qelizave staminale dhe ekipi juaj mjekësor vendos se është një opsion më i mirë se trajtimet e tjera jo kurative.

Leuçemia akute limfoblastike (ALL) është një kancer gjaku që ndalon rritjen e duhur të qelizave të bardha të gjakut të sistemit tuaj imunitar. Ai përfshin qelizat e gjakut të quajtura limfocite që zhvillohen nga qelizat burimore në palcën e eshtrave.
Përpara se këto qeliza të formohen plotësisht, ato quhen limfoblaste (limfocite të papjekura). Trupi juaj ka nevojë të prodhojë limfocite të reja – por kur keni ALL, ky proces nuk funksionon siç duhet. Në vend të kësaj, limfoblastet rriten shumë shpejt dhe nuk mund të funksionojnë siç duhet. Këto qeliza gjithashtu mund të 'mbytin' palcën tuaj të eshtrave dhe ta pengojnë atë të prodhojë qeliza të tjera të gjakut.
Ju ndoshta do të dëgjoni ALL të referuara si 'qeliza B' ose 'qeliza T' ALL. Kjo lidhet me llojin e limfocitit që preket dhe mund të ndihmojë mjekun tuaj të vendosë për kursin më të mirë të trajtimit.
Disa lloje të ALL karakterizohen nga 'kromozomi i Philadelphia', i cili gjithashtu gjendet në leuçeminë kronike mieloide (CML). Prania e këtij ndryshimi gjenetik u mundëson mjekëve të japin frenuesit e tirozinës kinazës (TKI), një trajtim i synuar që duhet të jetë efektiv.
Çdokush mund të marrë të gjitha, por është lloji më i zakonshëm i kancerit të fëmijërisë. Është një gjendje akute, që do të thotë se simptomat mund të zhvillohen shpejt – prandaj është shumë e rëndësishme që trajtimi të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

TË GJITHA faktet
Emri: Leuçemia akute limfoblastike (ALL)
Lloji i qelizës: Limfocitet, një lloj i qelizave të bardha të gjakut
Rreziku:  Gati gjysma e të gjithë pacientëve me ALL janë nën 10 vjeç
Trajtimi: Një kombinim i barnave të kimioterapisë dhe ndoshta një transplantim të qelizave staminale
Informacioni tjetër: ALL është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat

ALL dhe transplantet e qelizave staminale
Në disa raste, ALL mund të trajtohet vetëm me kimioterapi - megjithatë, në varësi të llojit të ALL-së që keni, si i përgjigjet trajtimit dhe shëndetit tuaj të përgjithshëm, mund t'ju ofrohet një transplant i qelizave staminale. Mjeku juaj do t'ju flasë nëse një transplant është alternativa më e mirë për ju ose fëmijën tuaj.
Nëse jeni një prind që po mbështet një fëmijë përmes një transplanti, ne kemi më shumë këshilla këtu.
Shumica e transplanteve për ALL janë transplante alografti – kur qelizat staminale ju dhurohen nga dikush tjetër. Është shumë e rrallë që ALL të trajtohet me një transplant autolog – kur mjekët përdorin qelizat tuaja staminale. Kjo zakonisht merret parasysh vetëm nëse nuk mund të gjendet një dhurues i qelizave staminale dhe ekipi juaj mjekësor vendos se është një opsion më i mirë se trajtimet e tjera jo kurative.

Leuçemia kronike mieloide (CML) prek një lloj qelize të bardhë të gjakut të quajtur qelizë mieloide. Këto qeliza janë një hap i mesëm midis qelizave burimore dhe qelizave të bardha të gjakut të formuara plotësisht.
Njerëzit me CML prodhojnë shumë granulocite, një lloj specifik i qelizave mieloide, që nuk janë formuar plotësisht. Kjo është arsyeja pse ju mund të dëgjoni CML të referuar si 'leuçemi granulocitare kronike' (CGL). Me kalimin e kohës, këto qeliza jonormale mbushin palcën e eshtrave, gjë që redukton numrin e qelizave normale në gjak.
CML nuk klasifikohet në faza të ndryshme, por ka tre faza të njohura: 'kronike', 'e përshpejtuar' dhe 'kriza e shpërthimit'. Shumë pak pacientë përparojnë përtej fazës kronike sot për shkak të efektivitetit të trajtimit modern.
CML përcaktohet nga prania e një 'kromozomi Philadelphia' i cili formohet kur pjesë të ADN-së tuaj shkëmbehen midis dy kromozomeve. Kjo bën që dy gjene të ndryshëm (të quajtur 'ABL' dhe 'BCR') që normalisht janë krejtësisht të ndara, të bashkohen së bashku dhe të nxisin rritjen e pakontrolluar të qelizave.

Faktet e CML
Emri: Leuçemia kronike mieloide (CML)
Lloji i qelizës: Qelizat mieloide, në veçanti granulocitet
Rreziku: Më e zakonshme tek njerëzit mbi 65 vjeç
Trajtimi: Inhibitorët e tirozinës kinazës (TKI) dhe ndoshta një transplantim i qelizave staminale
Informacioni tjetër: TKI-të lejojnë shumicën e pacientëve me CML të jetojnë jetë të gjatë dhe të shëndetshme

CML dhe transplantet e qelizave staminale
Shumica e pacientëve me CML diagnostikohen gjatë fazës kronike, kur trajtimi me një lloj medikamenti të quajtur Inhibitorët e Tyrosine Kinase (TKIs) është i mundur. Disa TKI janë krijuar për të ndaluar rritjen e qelizave kancerogjene duke synuar kromozomin e Filadelfias.
Transplantet e qelizave staminale rekomandohen vetëm:
– nëse keni CML që nuk i është përgjigjur TKI-ve, ose
– nëse jeni diagnostikuar me CML 'krizë shpërthimi' dhe trajtimi ju kthen në fazën 'kronike' të CML.
Nëse keni nevojë për një transplant, ai do të jetë një transplant alografti - kur qelizat staminale ju dhurohen nga dikush tjetër.

Leuçemia kronike limfoblastike (CLL) është një kancer gjaku që ndalon rritjen e duhur të qelizave të bardha të gjakut të sistemit tuaj imunitar. Ai përfshin qelizat e gjakut të quajtura limfocitet B që zhvillohen nga qelizat burimore në palcën e eshtrave.
Përpara se këto qeliza të maturohen në limfocite, ato quhen limfoblaste (limfocite të papjekura). Trupi juaj ka nevojë të prodhojë limfocite të reja – por kur keni CLL, ky proces nuk funksionon siç duhet. Në vend të kësaj, qelizat e papjekura rriten shumë shpejt dhe nuk mund të funksionojnë siç duhet. Me kalimin e kohës, ato grumbullohen në sistemin limfatik dhe mund të shkaktojnë nyje limfatike të mëdha dhe të fryra. Ata gjithashtu mbushin palcën e eshtrave, duke reduktuar numrin e qelizave normale të bardha të gjakut, qelizave të kuqe të gjakut dhe trombociteve që mund të krijohen.
CLL është një gjendje kronike që zakonisht zhvillohet shumë ngadalë – shumë njerëz nuk kanë nevojë për trajtim për muaj apo vite. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë nevojë të marrin trajtim menjëherë.

Faktet e CLL
Emri: Leuçemia kronike limfoblastike
Lloji i qelizës: Limfocitet B, një lloj i qelizave të bardha të gjakut
Rreziku: Më e zakonshme tek njerëzit mbi 70 vjeç
Trajtimi: Mund të jetë e nevojshme kimioterapia ose imunoterapia (kur ilaçet stimulojnë sistemin imunitar), por jo gjithmonë menjëherë
Informacioni tjetër: CLL përparon shumë ngadalë dhe shumë pak njerëz do të kenë nevojë për transplantim të qelizave staminale

CLL dhe transplantet e qelizave staminale
Normalisht do t'ju ofrohet vetëm një transplant i palcës së eshtrave ose qelizave staminale nëse CLL juaj nuk i është përgjigjur trajtimit fillestar ose nëse mjekët tuaj mendojnë se nuk ka gjasa t'i përgjigjet.
Shumica e transplanteve për CLL janë transplante alografti – kur qelizat staminale ju dhurohen nga dikush tjetër.
Ndodh shumë rrallë, por disa njerëz me CLL kanë një transplant autolog - kur mjekët përdorin qelizat tuaja staminale.
Llojet e tjera të leucemisë përfshijnë:

 • Leuçemia akute promielocitike (APL)
 • Leuçemia limfocitare e madhe granulare (LGL)
 • Leuçemia limfoblastike akute me qeliza t (T-ALL)
 • leuçemia kronike mielomonocitare (CMML)
 • Limfoma
  Limfoma është një lloj kanceri i gjakut që prek sistemin tuaj limfatik, një pjesë e rëndësishme e sistemit tuaj imunitar që prodhon dhe transporton qelizat e bardha të gjakut rreth trupit tuaj. Ai gjithashtu largon produktet e mbeturinave nga gjaku juaj.
  Limfoma mund të zhvillohet në shumë pjesë të trupit tuaj, duke përfshirë nyjet limfatike, palcën e eshtrave, gjakun, shpretkën dhe organet e tjera.
  Ekzistojnë dy lloje kryesore të limfomës, bazuar në mënyrën se si sillen dhe trajtimin e tyre:

Nëse keni limfomë, kjo do të thotë se trupi juaj po prodhon shumë limfocite, që është një lloj qelizash të bardha të gjakut. Limfocitet tuaja gjithashtu jetojnë më gjatë se sa duhet. Kjo mbingarkesë komprometon sistemin tuaj imunitar dhe ndalon qelizat e tjera në gjakun tuaj të bëjnë punën e tyre. Ekzistojnë dy lloje të limfociteve, qelizat B dhe qelizat T. Limfoma jo-Hodgkin mund të zhvillohet nga qelizat T, por origjina e qelizave B është më e zakonshme.

Limfomat grupohen në faza në bazë të asaj se sa janë përhapur në trup. Kjo u mundëson mjekëve të japin trajtimin më efektiv, sepse limfomat e fazave të ndryshme do të përgjigjen ndryshe. Në përgjithësi, stadifikimi zbatohet për të gjitha llojet e limfomave; megjithatë sisteme të ndryshme përdoren për limfomat e lëkurës dhe limfomat jo-Hodgkin te fëmijët.

Limfoma jo-Hodgkin i referohet çdo limfome që nuk ka qeliza jonormale të quajtura qeliza "Reed-Sternberg". Këto qeliza të dallueshme, të mëdha shihen vetëm në mostrat e gjakut të pacientëve me limfomë Hodgkin.

 

Emri: Limfoma jo-Hodgkin

Lloji i qelizës: Limfocitet, qeliza të bardha të gjakut që luftojnë infeksionet

Rreziku: Më e zakonshme tek të moshuarit – 50% raste janë te personat mbi 70 vjeç

Trajtimi: Kimioterapia, radioterapia dhe transplantimi i qelizave staminale

Informacioni tjetër: Klasifikohen në nota 'të larta' dhe 'të ulëta' bazuar në shpejtësinë e zhvillimit të tyre

 

Limfoma jo-Hodgkin dhe transplantet e qelizave staminale

Mjekët normalisht do t'ju ofrojnë një transplant vetëm nëse keni pasur trajtim tjetër dhe limfoma është rikthyer. Ju keni më shumë gjasa të keni një transplant autolog – kur mjekët përdorin qelizat tuaja burimore. Kjo ofron mundësinë më të mirë për ta mbajtur limfomën tuaj në remision për më gjatë dhe shkakton më pak komplikime, sepse nuk nevojitet një donator i qelizave staminale.

Më pas mund të keni një transplant të dytë nëse relapsi. Ky do të jetë një transplant alografti – kur qelizat staminale dhurohen nga dikush tjetër.

Ekipi juaj mjekësor mund të konsiderojë t'ju ofrojë menjëherë transplantin analografit nëse:

 • Ju keni pasur tashmë trajtim, por nuk funksionoi
 • Limfoma juaj është kthyer shpejt
 • Ju keni një lloj limfome që mjekët mendojnë se nuk ka të ngjarë t'i përgjigjet mirë kimioterapisë normale.

Nëse keni limfomë, kjo do të thotë se trupi juaj po prodhon shumë limfocite, një lloj qelize të bardhë të gjakut. Limfocitet tuaja gjithashtu jetojnë më gjatë se sa duhet. Kjo mbingarkesë komprometon sistemin tuaj imunitar dhe ndalon qelizat e tjera në gjakun tuaj të bëjnë punën e tyre gjithashtu. Ekzistojnë dy lloje të limfociteve, qelizat B dhe qelizat T; Limfoma Hodgkin (ndonjëherë e quajtur sëmundja Hodgkin) zhvillohet nga qelizat B.
Limfomat grupohen në faza në bazë të asaj se sa janë përhapur në trup. Kjo u mundëson mjekëve të japin trajtimin më efektiv sepse limfomat e fazave të ndryshme do të përgjigjen ndryshe. Në përgjithësi, stadifikimi zbatohet për të gjitha llojet e limfomës - megjithatë, ka disa përjashtime. Një sistem i ndryshëm përdoret për limfomat e lëkurës.
Limfoma Hodgkin mund të identifikohet nga prania e qelizave anormale të quajtura qeliza 'Reed-Sternberg'. Këto qeliza kanë një formë të veçantë të madhe kur shikohen nën një mikroskop.

Emri: Limfoma Hodgkin
Lloji i qelizës: Qelizat B, një lloj i qelizave të bardha të gjakut
Rreziku: Më e zakonshme tek njerëzit e moshës 15-25 dhe mbi 50 vjeç
Trajtimi: Kimioterapia, radioterapia dhe transplantimi i qelizave staminale
Informacioni tjetër: Përcaktohet nga prania e qelizave Reed-Sternberg

Limfoma Hodgkin dhe transplantet e qelizave staminale
Mjekët normalisht do t'ju ofrojnë një transplant vetëm nëse fillimisht keni pasur trajtim tjetër dhe limfoma është rikthyer. Ju keni më shumë gjasa të keni një transplant autolog – kur mjekët përdorin qelizat tuaja burimore. Kjo ofron mundësinë më të mirë për ta mbajtur limfomën tuaj në remision për më gjatë dhe shkakton më pak komplikime, sepse nuk nevojitet një donator i qelizave staminale.
Më pas mund të keni një transplant të dytë nëse relapsi. Ky do të jetë një transplant alografti – kur qelizat staminale dhurohen nga dikush tjetër.
Ekipi juaj mjekësor mund të konsiderojë t'ju ofrojë një transplant alografti menjëherë nëse:

 • Ju keni pasur tashmë trajtim, por nuk funksionoi
 • Limfoma juaj është kthyer shpejt

Ju keni një lloj limfome që mjekët mendojnë se nuk ka të ngjarë t'i përgjigjet mirë kimioterapisë normale

 • Mieloma
  Mieloma (e njohur edhe si mieloma e shumëfishtë) është një kancer gjaku që prek një lloj të caktuar të qelizave të bardha të gjakut të quajtur qelizë plazmatike. Këto qeliza prodhohen në palcën e eshtrave dhe prodhojnë antitrupa që ndihmojnë në luftimin e infeksionit.
  Mieloma prek qelizat plazmatike, një lloj i qelizave të bardha të gjakut të pjekur në gjakun tuaj që prodhon antitrupa për të ndihmuar në luftimin e infeksioneve.
  Në mielomë, limfocitet B nuk maturohen siç duhet në qelizat plazmatike, por vazhdojnë të riprodhohen me shpejtësi. Këto qeliza të papjekura grumbullohen në palcën e eshtrave dhe e pengojnë atë të prodhojë lloje të tjera të qelizave të gjakut. Ai gjithashtu rrit kimikatet që shpërbëjnë dhe rimodelojnë kockën, duke çuar në dhimbje dhe fraktura në disa raste. Mieloma shpesh quhet mieloma e shumëfishtë, sepse ky rrallim i kockave mund të ndodhë kudo në trupin tuaj ku ka palcë kockore.
  Mielomat mund të grupohen në tre faza bazuar në nivelin e dy proteinave (të quajtura mikroglobina beta2 dhe albumina) në gjakun tuaj. Secili grup përgjigjet ndryshe, kështu që kjo i ndihmon mjekët të planifikojnë trajtimin më efektiv për ju

  Emri: Mieloma
  Lloji i qelizës: Qelizat plazmatike që prodhojnë antitrupa për të luftuar infeksionet
  Rreziku: Më e zakonshme tek njerëzit mbi 75 vjeç
  Trajtimi: Kimioterapia, radioterapia dhe transplantimi i qelizave staminale
  Informacioni tjetër: Pacientët me sfond afro-karaibe kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë mielomë

  Transplantet e mielomës dhe qelizave staminale
  Ju do të keni një kurs fillestar trajtimi që synon të mbajë mielomën nën kontroll dhe t'ju vërë në remision – që do të thotë se nuk ka shenja kanceri në trupin tuaj. Kjo mund të pasohet nga një transplant i palcës së eshtrave ose qelizave staminale. Njerëzit me mieloma kanë më shumë gjasa të kenë një transplant autolog - kur mjekët përdorin qelizat tuaja burimore.
  Edhe pse është e rrallë, herë pas here disa pacientë që janë më të rinj dhe më në formë, por me një lloj mielome veçanërisht agresive, kanë një transplant alografti - kur qelizat e reja staminale dhurohen nga dikush tjetër.
  Për disa njerëz, pas transplantit të parë autolog, nuk do të planifikohen më transplantime nëse sëmundja e tyre nuk kthehet dhe ata reagojnë mirë ndaj transplantit të parë. Është e mundur që të bëhen deri në dy transplante autologe për mielomë.
  Ju lutemi flisni me ekipin tuaj mjekësor për më shumë informacion në lidhje me situatën tuaj, pasi ata do të jenë në gjendje t'ju japin këshilla të personalizuara dhe specifike.
  cilat janë opsionet e mia të trajtimit? seksioni shqyrton mënyra të tjera të mundshme që ekipi juaj mjekësor mund të vendosë për të trajtuar kancerin tuaj - ose para ose në vend të një transplanti të qelizave staminale.

Çfarë është një çrregullim gjaku?

Qelizat staminale ndahen dhe piqen në lloje të ndryshme qelizash që përbëjnë gjakun tonë. Këtu përfshihen qelizat e kuqe të gjakut (për transportimin e oksigjenit), trombocitet (për të ndihmuar në mpiksjen e gjakut) dhe qelizat e bardha të gjakut (për të luftuar infeksionet). Nëse keni një çrregullim gjaku, ka të ngjarë që të ketë një problem me një fazë në këtë proces. Kjo do të thotë që disa nga qelizat në gjakun tuaj nuk mund të kryejnë siç duhet punën për të cilën janë krijuar.

 

Shumë nga këto probleme ndodhin për shkak të një gjeni të gabuar që është trashëguar në lindje. Megjithatë, të tjerat, si sindromat mielodisplastike dhe sëmundjet autoimune, nuk janë të trashëguara dhe mund të ndodhin pa një arsye të dukshme.

Ka shumë çrregullime të ndryshme të gjakut dhe ato trajtohen në mënyra të ndryshme në varësi të llojit dhe ashpërsisë së tyre. Disa prej tyre mund të zhvillohen në kancer të gjakut me kalimin e kohës. Vetëm disa njerëz me çrregullime të gjakut do të kenë nevojë për transplantim të qelizave staminale – zakonisht vetëm nëse trajtimet e tjera kanë qenë të pasuksesshme.

 

Llojet e çrregullimeve të gjakut

Sindromat mielodisplastike (MDS) janë një grup i çrregullimeve të gjakut që bëjnë që palca e eshtrave të prodhojë shumë qeliza gjaku. Këto qeliza janë shpesh të pashëndetshme (displazike) dhe shkatërrohen menjëherë pasi largohen nga palca e eshtrave. Njerëzit me MDS ndihen shumë të lodhur, të dobët dhe gjakderdhje ose mavijosje më lehtë sepse nuk mund të prodhojnë mjaftueshëm qeliza të shëndetshme të gjakut.

Megjithëse MDS nuk janë vetë kancere, ato ndonjëherë mund të zhvillohen në leuçemi mieloide akute (AML). Të gjitha llojet e MDS vendosen në grupe me rrezik të ulët dhe të lartë bazuar në sa gjasa ka të ndodhë kjo. Ai gjithashtu ndihmon mjekun tuaj të zgjedhë opsionin më efektiv të trajtimit për ju.

Faktet e MDS
Emri:
Sindromat Mielodisplastike (MDS)
Lloji i qelizës: Palca e eshtrave dhe prodhimi i saj i qelizave të gjakut
Rreziku: Më e zakonshme tek njerëzit mbi 70 vjeç
Trajtimi: Transfuzionet e gjakut dhe ndoshta transplantimi i qelizave staminale në raste agresive
Informacioni tjetër: Nuk klasifikohet si kancer gjaku, por mund të zhvillohet në leuçemi mieloide akute (AML)

Transplantet e qelizave staminale dhe MDS

Nëse keni MDS me rrezik të ulët, mund të mos keni nevojë për trajtim menjëherë, por transfuzionet e rregullta të gjakut dhe mjekimi mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave tuaja. Disa njerëz me MDS më të rëndë kanë kimioterapi dhe një numër i vogël njerëzish mund të kenë nevojë për transplantim të qelizave staminale. Ky do të jetë një transplant alografti - kur qelizat tuaja staminale të reja dhurohen nga dikush tjetër.

Nëse keni anemi aplastike, palca juaj e eshtrave nuk prodhon mjaftueshëm qeliza gjaku, duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut që transportojnë oksigjen në pjesën tjetër të trupit tuaj. Kjo çon në anemi, e cila mund të shkaktojë lodhje, dhimbje koke dhe probleme të përqendrimit – krahas çështjeve më serioze.

Shumica e rasteve të anemisë aplastike janë fituar, që do të thotë se ajo zhvillohet pas një ngjarje të tillë si infeksioni viral ose marrja e medikamenteve të caktuara. Shkaku kryesor i zhvillimit të anemisë aplastike është pas një reaksioni autoimun, ku sistemi juaj imunitar synon qelizat tuaja. Anemia aplastike gjithashtu mund të trashëgohet në lindje, përmes gjeneve të gabuara të transmetuara nga prindërit tuaj, megjithëse kjo është shumë më e rrallë.    

Faktet e anemisë aplastike

Emri: Anemia aplastike

Lloji i qelizës: qelizat e kuqe te gjakut

Rreziku: Më e zakonshme tek moshat 10-20 vjeç dhe tek njerëzit mbi 60 vjeç

Trajtimi: Transfuzionet e gjakut dhe imunosupresioni; atëherë mund të nevojitet një transplant i qelizave staminale

Transplantet e qelizave staminale dhe anemia aplastike

Nëse keni anemi aplastike të rëndë, mjekët tuaj mund të vendosin që keni nevojë për transplantim të qelizave staminale, veçanërisht nëse trajtimet e tjera nuk kanë ndihmuar. Ky do të jetë një transplant alografti - kur qelizat tuaja staminale të reja dhurohen nga dikush tjetër.

Fëmijët me anemi aplastike kanë më shumë gjasa të kenë nevojë për transplantim të qelizave staminale. Nëse jeni një prind që po mbështet një fëmijë përmes një transplanti, ju lutemi lexoni faqen tonë për prindërit.

Nëse keni një sëmundje të qelizave drapër, gjaku juaj nuk është në gjendje të transportojë oksigjen në trupin tuaj në mënyrë efektive. Kjo është për shkak se qelizat e kuqe të gjakut kanë një formë jonormale (në formë drapëri ose gjysmëhëne) në vend të formës së diskut - kështu që ato nuk mund të lidhin aq oksigjen sa një qelizë normale. Kjo shpesh do t'ju bëjë të ndiheni të lodhur, të gulçuar dhe të prirur ndaj infeksioneve.

Sëmundjet e qelizave drapër janë gjenetike. Për t'u prekur, të dy prindërit tuaj duhet të kenë gjenin e qelizave drapër. Nëse e merrni gjenin nga njëri prind, do të jeni bartës (i njohur edhe si tipar i qelizave drapër), por nuk do të keni asnjë simptomë. Sëmundjet janë më të zakonshme tek njerëzit me origjinë afrikane dhe mesdhetare.

Fakte për sëmundjet e qelizave drapër

Emri: Sëmundja e qelizave drapër (SCD)

Lloji i qelizës: qelizat e kuqe te gjakut

Rreziku: E trashëguar nga prindërit tuaj

Trajtimi: Transfuzionet e gjakut dhe, rrallë, transplantet e qelizave staminale

Informacioni tjetër: Grave shtatzëna u ofrohet në mënyrë rutinore ekzaminimi për të parë nëse ato janë bartëse

Sëmundja e qelizave drapër dhe transplantet e qelizave staminale

Një transplant i qelizave staminale do të konsiderohet vetëm nëse trajtimet e tjera nuk kanë qenë të suksesshme.

Është e rrallë që të rriturit me sëmundje drapërocitare të konsiderohen për transplantim të qelizave staminale. Zakonisht do të merret në konsideratë vetëm nëse keni sëmundje të rëndë të qelizave drapër dhe nëse është e mundur që ju të bëni një transplantim të vëllait ose motrës (ku qelizat tuaja burimore të reja dhurohen nga vëllai ose motra).

Fëmijët me sëmundje të qelizave drapërore konsiderohen për transplantim të qelizave staminale më shpesh sesa të rriturit. Me shumë mundësi, ky do të ishte një transplant i motrës ose vëllait, por mund të jetë gjithashtu një transplant haploidentik (ku qelizat burimore dhurohen nga njëri prej prindërve tuaj) ose një transplant alograft (ku qelizat tuaja burimore të reja dhurohen nga një dhurues i palidhur).

Të gjitha sëmundjet autoimune shkaktohen nga një sistem imunitar tepër aktiv që synon qelizat tuaja në vend të trupave të huaj si bakteret ose viruset. Janë mbi 80 sëmundje të njohura autoimune duke përfshirë diabetin e tipit I, artritin reumatoid dhe lupusin. Jo të gjitha sëmundjet autoimune mund të trajtohen me një transplant të qelizave staminale, por ato mund të ndihmojnë njerëzit me sklerozë sistemike dhe sklerozë të shumëfishtë, ndër të tjera.

Megjithëse sëmundjet autoimune janë më të zakonshme në disa familje, ato nuk trashëgohen drejtpërdrejt (si sëmundjet primare të mungesës së imunitetit). Ato gjithashtu mund të shkaktohen nga faktorë mjedisorë dhe ndonjëherë mund të zhvillohen pas një infeksioni.

Sëmundjet autoimune dhe transplantet e qelizave staminale

Një transplant i qelizave staminale do të ofrohet vetëm si një trajtim alternativ nëse opsionet e tjera kanë qenë të pasuksesshme ose nëse simptomat tuaja po bëhen të pakontrollueshme.

Ka të ngjarë të jetë një transplant autolog – kur mjekët përdorin qelizat tuaja burimore. Disa kushte mund të trajtohen me një transplant alografti - ku qelizat burimore të reja dhurohen nga një donator i palidhur, por kjo është e rrallë.

Ju lutemi flisni me ekipin tuaj të transplantit për më shumë informacion rreth situatës suaj, pasi ata do të jenë në gjendje t'ju japin këshilla të personalizuara dhe specifike.

Nëse keni talasemi, keni një lloj hemoglobine jonormale - proteina në qelizat e kuqe të gjakut që mbart oksigjen. Kjo shkatërron më shumë nga qelizat e kuqe të gjakut sesa normalisht, duke çuar në anemi, e cila mund të shkaktojë lodhje, dhimbje koke dhe probleme të përqendrimit. Ndonjëherë mund të shkaktojë simptoma më serioze si gulçim.

Talasemia është e trashëgueshme, që do të thotë se gjenet që e shkaktojnë kalojnë nga prindërit tuaj. Përafërsisht 71 TP2T e njerëzve janë bartës të talasemisë (i njohur edhe si tipar i talasemisë), por kjo u transmetohet fëmijëve vetëm nëse të dy prindërit janë bartës.

Faktet e talasemisë

Emri: Talasemia

Lloji i qelizës: qelizat e kuqe te gjakut

Rreziku: E trashëguar nga prindërit tuaj

Trajtimi: Transfuzionet e gjakut dhe terapia me kelacion; Transplantet e qelizave staminale konsiderohen në situata shumë të rralla

Informacioni tjetër: Grave shtatzëna u ofrohet në mënyrë rutinore ekzaminimi për të parë nëse ato janë bartëse

Talasemia dhe transplantet e qelizave staminale

Një transplant i qelizave staminale mund të ndihmojë në trajtimin e disa njerëzve me talasemi, veçanërisht fëmijët, megjithëse ato kryhen shumë rrallë.

Nëse jeni një prind që po mbështet një fëmijë përmes një transplanti, ju lutemi lexoni faqen tonë për prindërit për më shumë këshilla.

Nëse një transplant i qelizave staminale është një opsion për ju, ka të ngjarë të jetë një transplant alografti - ku qelizat tuaja të reja burimore dhurohen nga një donator i palidhur.

Ka shumë kushte të trashëguara (të njohura edhe si çrregullime gjenetike) që mund të ndikojnë në gjakun dhe palcën e eshtrave.

Njerëzit i trashëgojnë këto kushte nëpërmjet gjeneve që marrin nga prindërit e tyre. Ato janë shpesh shumë të rralla dhe ndonjëherë mund të identifikohen nga mostra e gjakut të prindit ose të porsalindurit. Megjithatë, disa kushte mbeten të pazbuluara në lindje dhe nuk zhvillohen vetëm pak më vonë në jetë. Ato përfshijnë mukopolisakaridet dhe sëmundjet e lidhura me to (MPS), sindromën Wiskott-Aldrich dhe sëmundjen kronike granulomatoze.

Ekzistojnë dy grupe kryesore të kushteve të trashëguara: Sëmundjet primare të mungesës së imunitetit (PID) dhe gabimet e lindura të metabolizmit (IEM).

Sëmundja primare e mungesës së imunitetit (PID)

Ka shumë lloje të ndryshme të PID, me simptoma të ndryshme, por të gjitha kanë një ngjashmëri - ato shkaktojnë probleme me zhvillimin e sistemit imunitar. Sistemi juaj imunitar ju mbron nga infeksioni, kështu që nëse keni një PID, jeni më të prirur ndaj infeksioneve.

Trajtimi për PID-të synon të kontrollojë simptomat tuaja dhe të minimizojë efektin që ato kanë në cilësinë e jetës tuaj. Një transplant i qelizave staminale mund të konsiderohet si një trajtim kurues nëse simptomat tuaja bëhen të pakontrollueshme.

Gabimet e lindura të metabolizmit (IEM)

Ky është një grup shumë i rrallë sëmundjesh të trashëguara që shkaktojnë probleme me metabolizmin tuaj (reaksionet kimike që ndodhin në qelizat e trupit tuaj, të cilat lejojnë trupin tuaj të shpërbëjë lëndët ushqyese dhe të krijojë energji). Nëse keni një IEM, metabolizmi juaj nuk funksionon aq mirë sa mundet, gjë që mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

Kushtet e trashëguara dhe transplantet e qelizave staminale

Një transplant i qelizave staminale ndoshta do të ofrohet si një trajtim alternativ nëse opsionet e tjera janë të pasuksesshme. Shumë kushte të trashëguara zbulohen në lindje, që do të thotë se transplantet e qelizave staminale mund t'u duhet t'u jepen fëmijëve të vegjël.

Nëse jeni një prind që po mbështet një fëmijë përmes një transplanti, ju lutemi lexoni faqen tonë për prindërit për më shumë këshilla.

Transplanti i qelizave staminale ka të ngjarë të jetë një transplant alografti - ku qelizat burimore të reja dhurohen nga një dhurues i palidhur. Një numër i vogël kushtesh mund të trajtohen me një transplant autolog – kur mjekët përdorin qelizat staminale të një pacienti.

Ju lutemi flisni me ekipin tuaj të transplantit për më shumë informacion rreth situatës suaj, pasi ata do të jenë në gjendje t'ju japin këshilla të personalizuara dhe specifike.

Cilat janë opsionet e mia të trajtimit? seksioni shqyrton mënyra të tjera të mundshme që ekipi juaj mjekësor mund të vendosë për të trajtuar çrregullimin tuaj të gjakut – ose para ose në vend të një transplanti të qelizave staminale.

Opsionet e trajtimit për kanceret dhe çrregullimet e gjakut

Një transplant i qelizave staminale është një nga shumë opsionet e mundshme të trajtimit për kancerin e gjakut dhe çrregullimet e gjakut. Disa nga këto trajtime mund të ofrojnë një kurë për gjendjen tuaj, ndërsa të tjerat do të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave tuaja në baza ditore.

Ka shumë pyetje të zakonshme rreth trajtimeve. Këtu ne ofrojmë disa nga përgjigjet dhe lidhjet me faqet e internetit ku mund të gjeni më shumë informacion.

Kur bëhet fjalë për të vendosur për trajtimin më të mirë, ka shumë faktorë që duhet të merren parasysh, duke përfshirë:

 • gjendjen që keni
 • sa herët është diagnostikuar
 • simptomat tuaja dhe sa ka gjasa që ato t'i përgjigjen trajtimit
 • gjenetikë – mund të jetë i disponueshëm një ilaç që synon në mënyrë specifike shkakun e gjendjes tuaj
 • moshën tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm.

Disa kushte mund të menaxhohen përmes trajtimeve jo kurative si transfuzionet e rregullta të gjakut – veçanërisht nëse keni një çrregullim gjaku. Nëse keni kancer në gjak, mund t'ju jepet kimioterapia ose radioterapi në radhë të parë për të çuar trupin tuaj në remision.

Një transplant i qelizave staminale do të konsiderohet nëse trajtimet kanë qenë të pasuksesshme, simptomat tuaja po bëhen të vështira për t'u menaxhuar ose nëse ekziston një rrezik i lartë i rikthimit.

Ekipi juaj mjekësor do të jetë në gjendje t'ju japë këshilla specifike dhe të personalizuara për situatën tuaj.

Të gjitha barnat e kimioterapisë janë krijuar për të synuar dhe shkatërruar qelizat që ndahen. Qelizat kancerogjene ose jonormale ndahen më shpejt se qelizat normale dhe kështu kimioterapia është më efektive kundër tyre. Fatkeqësisht, këto barna sulmojnë edhe qelizat e shëndetshme, kjo është arsyeja pse shumë pacientë përjetojnë efekte anësore si nauze, lodhje dhe rënie të flokëve gjatë trajtimit.   

Kimioterapia synon ta çojë gjendjen tuaj në remision, ku qelizat anormale nuk po rriten më dhe nuk ndahen. Mjekët shpesh kombinojnë medikamente të shumta, si dhe radioterapi, për të dhënë mundësinë më të mirë të faljes.

Kimioterapia jepet gjithashtu në përgatitje për transplantin e qelizave staminale. Ai heq qelizat e sistemit tuaj imunitar dhe krijon hapësirë për qelizat e reja burimore që merrni nga donatori juaj. Ky trajtim njihet si terapi kondicionuese.

Radioterapia funksionon duke përdorur rreze X me energji të lartë për të vrarë qelizat e kancerit. Është një linjë e parë efektive e trajtimit për disa leuçemi dhe limfoma. Radioterapia ofrohet nga specialistë të cilët mund të synojnë dozën e duhur në një zonë të saktë të trupit. 

Fatkeqësisht, radioterapia dëmton edhe qelizat normale, të cilat mund të shkaktojnë efekte anësore. Këto ndryshojnë shumë për çdo person; disa njerëz përjetojnë simptoma të lehta, si lodhje, ndërsa për të tjerët mund të jetë më dobësuese. Këto efekte anësore zakonisht kalojnë brenda disa javësh.

Ashtu si me kimioterapinë, radioterapia përdoret për të përgatitur një pacient për një transplant të qelizave staminale si pjesë e terapisë së kondicionimit. Zakonisht do t'i jepet të gjithë trupit tuaj, kur njihet si rrezatimi total i trupit (TBI).