Крвен канцер и крвни нарушувања

Содржина

Содржина

Дијагностицирањето на крвен канцер или крвни нарушувања може да биде загрижувачко и стресно за вас и вашите најблиски. Многу луѓе стануваат нервозни поради неизвесната иднина, но други имаат чувство на олеснување бидејќи здравствените проблеми се откриени рано и лекувањето може да започне. Секој реагира различно на вакви вести. На некои луѓе можеби им е потребно подолго време да се соочат и да ја прифатат состојбата во која се наоѓаат.

 

Можеби неодамна сте биле дијагностицирани и сега барате информации за различни третмани. Можеби сте загрижен партнер, член од семејството или пријател кој пробува да планира однапред за иднината. Без разлика каква е вашата состојба, ние сме тука да ви помогнеме и да одговориме на вашите прашања за трансплантација со матични клетки или коскена срцевина.

 

Овој дел се фокусира на некои од најчестите видови на крвен канцер и крвни нарушувања. Ќе ви помогне подобро да ја разберете вашата состојба и да најдете одговор на вашите најважни прашања, како:

Што е крвен канцер?

Крвта е составена од различни видови на клетки, вклучувајќи црвени крвни клетки за транспорт на кислород, тромбоцити за згрутчување на крвта и бели крвни клетки кои се борат против инфекции. Сите овие клетки потекнуваат од матични клетки кои имаат потенцијал да се развијат во било кој вид на крвна клетка со делба и созревање. Проблемите кои може да настанат во тек на овој процес, познат како диференцијација, се во основата на сите крвни канцери. Различни видови на крвен канцер зависат од тоа кога и како се појавуваат овие проблеми.

Овие проблеми најчесто водат кон создавање на голем број незрели клетки кои не ја извршуваат својата функција. Тие исто така можат да ја преоптоварат (запушат) коскената срцевина со што се попречува нормалното функционирање и на другите крвни клетки.

 

Видови на крвен канцер

 

 • Леукемија
  Леукемиите се канцери кои ги афектираат главно белите крвни клетки и коскената срцевина. Овие клетки често се делат пребрзо и не се развиваат до крај, а тоа делува загрозувачки на вашиот имун систем и неговата способност да се бори против инфекции.
  Многу видови на леукемија се акутни или хронични врз основа на тоа како се однесуваат. Генерално, акутните состојби се развиваат многу брзо и треба веднаш, агресивно да се третира. Хроничните состојби вообичаено напредуваат бавно и можеби нема да биде потребен веднаш интензивен третман.
  Постојат четири главни вида на леукемија:

 

Акутна миелоидна леукемија (АML) се јавува во коскената срцевина, кога еден вид крвни клетки наречени миелоидни клетки започнуваат да растат абнормално и на неконтролиран начин. Нормално, вашите матични клетки во крвта се развиваат во миелоидни клетки, кои потоа стануваат црвени крвни клетки, тромбоцити и одредени бели крвни клетки (наречени неутрофили).
Ако имате АМL, вашите миелоидни клетки не можат целосно да созреат и тие остануваат како млади, незрели клетки наречени миелобласти. Овие клетки се делат пребрзо што може да ја „запушат“ вашата коскена срцевина и да спречат и другите крвни клетки да ја вршат својата работа на правилен начин.
АМL е „акутна“ затоа што обично се развива брзо, понекогаш во рок од неколку дена или недели. Постојат различни видови на АМL - вашите симптоми ќе зависат од видот што го имате, бројот на леукемични клетки во вашето тело и од кадe се наоѓаат.
АМL може да се класифицира како „висок“, „стандарден“ и „низок“ ризик - но ова се однесува само на видот на третманот што ќе ви биде даден, а не на неговата можност за функционирање.

AML факти
Име: Aкутна миелоидна леукемија
Клеточен тип: миелоидни клетки
Ризик: најчесто кај луѓе над 70 години
Лекување: хемотерапија и некогаш трансплантација на матични клетки
Дополнителни информации: AML симптомите напредуваат брзо; третманите започнуваат веднаш

AML и трансплантација на матични клетки
Доколку имате АМL, веројатно е дека ќе треба брзо да започнете со третман откако ќе бидете дијагностицирани. Ќе ви биде понудена хемотерапија како ваша главна опција за третман, иако ова може да варира бидејќи одредени видови на АМЛ се третираат поинаку.
По хемотерапија, вашите лекари ќе размислат за понатамошен третман за да престане да се враќа леукемијата. Тука стапува трансплантацијата на матични клетки или коскена срцевина. Голема доза на хемотерапија, проследена со трансплантација на матични клетки, може да биде најдобриот начин да се запре враќањето на канцерот.
Повеќето трансплантации за АМL се од алоген тип- кога матични клетки ќе ви бидат донирани од некој друг. Многу поретко е АМL да се лекува со автологна трансплантација - кога лекарите користат ваши матични клетки. Ова обично се разгледува само ако не може да се најде дарител на матични клетки и вашиот медицински тим одлучи дека е подобра опција од другите неуспешни третмани.

Акутната лимфобластна леукемија (ALL) е крвен канцер што ги запира белите крвни клетки на вашиот имун систем правилно да растат. Тоа вклучува крвни клетки наречени лимфоцити кои се развиваат од матични клетки во вашата коскена срцевина.
Пред овие клетки да бидат целосно формирани, тие се нарекуваат лимфобласти (незрели лимфоцити). Вашето тело треба да направи нови лимфоцити - но кога имате ALL, овој процес не функционира правилно. Наместо тоа, лимфобластите растат премногу брзо и не можат да функционираат правилно. Овие клетки исто така можат да ја „запушат“ вашата коскена срцевина и да спречат да создава други крвни клетки.
Веројатно Акутната лимфобластна леукемија ќе ја слушнете како Б-клеточна или Т-клеточна ALL. Ова се однесува на видот на лимфоцитот кој е засегнат и може да му помогне на вашиот лекар да одлучи за најдобриот начин на лекување.
Некои видови на ALL се карактеризираат со Филаделфија хромозомот кој е исто така пронајден кај хроничната миелоидна леукемија. Присуството на оваа генетска промена им дава можност на докторите да дадат насочен третман со тирозин киназни инхибитори кој ќе биде ефикасен.
Секој може да добие ALL, меѓутоа е најчест вид канцер кај деца. Тоа е акутна болест што значи дека симптомите можат да се развијат брзо- затоа е многу битно третманот да започне што поскоро.

АLL факти
Име: акутна лимфобластна леукемија
Клеточен тип: лимфоцити, тип на бели крвни клетки
Ризик:  речиси половина од пациентите имаат под 10 години
Лекување: комбинација од хемотерапевтски лекови и можеби трансплантација на матични клетки.
Дополнителни информации: АLL почесто се наоѓа во жени отколку мажи

ALL и трансплантација на матични клетки
Во некои случаи ALL може да се третира само со хемотерапија - сепак, во зависност од видот на ALL, како реагира на третманот и вашето општо здравје, може да ви биде понудена трансплантација на матични клетки. Вашиот лекар ќе разговара со вас дали трансплантацијата е најдобра опција за вас или за вашето дете.
Ако сте родител кој има дете кое поминува низ процесот на трансплантација, овде имате повеќе информации.
Повеќето трансплантации за ALL се алогени трансплантации - кога матичните клетки се донирани од некој друг. Многу е ретко ALL да се лекуваат со автологна трансплантација - кога лекарите користат ваши сопствени матични клетки. Ова обично се разгледува само ако не може да се најде дарител на матични клетки и вашиот медицински тим одлучи дека е подобра опција од другите третмани.

Хронична миелоидна леукемија (CML) влијае на еден вид бели крвни клетки наречени миелоидни клетки. Овие клетки се преодна форма помеѓу матичните клетки и целосно формираните бели крвни клетки.
Луѓето со CML продуцираат премногу гранулоцити, специфичен вид на миелоидни клетки, кои не се целосно формирани. Ова е причината зошто може да слушнете како CML се нарекува „хронична гранулоцитна леукемија“ (CGL). Со текот на времето, овие абнормални клетки ја исполнуваат коскената срцевина, што го намалува бројот на нормални клетки во крвта.
HML не е класифицирана во различни фази, но има три препознавачки фази: „хронична“, „забрзана“ и акутна или „експлозивна криза“. Денес, многу малку пациенти напредуваат над хроничната фаза поради ефективноста на современиот третман.
CML се дефинира со присуство на „Филаделфија хромозомот “ кој се формира кога делови од вашата ДНК се разменуваат помеѓу два хромозома. Ова предизвикува два различни гени (наречени „ABL“ и „BCR“) кои се нормално целосно одделени, да се спојат заедно и да промовираат неконтролиран раст на клетките.

CML факти
Име: Хронична миелоидна леукемија
Клеточен тип: миелоидни клетки
Ризик: најчесто кај луѓе над 65 години
Лекување: Тирозин Киназа инхибитори (TKI) и можеби трансплантација на матични клетки
Дополнителни информации: тирозин киназа инхибиторите овозможуваат луѓето со CML да живеат долг и здрав живот.

CML и трансплантација на матични клетки
Повеќето пациенти со CML се дијагностицираат во текот на хроничната фаза, кога е можно лекување со еден вид на лек наречен инхибитор на тирозин киназа. Некои TKI се дизајнирани да го запрат растот на канцер клетките преку таргетирање на Филаделфија хромозомот.
Трансплантациите на матични клетки се препорачуваат ако:
– Имате CML на која не делувале инхибиторите
– Сте дијагностицирани во фазата на “експлозивна криза” а третманот ќе ве врати во хроничната фаза
Ако ви е потребна трансплантација, тоа ќе биде алогена трансплантација- каде што матичните клетки се донирани од некого.

Хронична лимфобластна леукемија (КЛЛ) е крвен канцер што ги спречува белите крвни клетки од вашиот имун систем правилно да растат. Вклучува крвни клетки наречени Б лимфоцити кои се развиваат од матични клетки во вашата коскена срцевина.
Пред овие клетки да созреат во лимфоцити, тие се нарекуваат лимфобласти (незрели лимфоцити). Вашето тело треба да прави нови лимфоцити - но кога имате CLL, овој процес не функционира правилно. Наместо тоа, незрелите клетки растат премногу брзо и не можат да функционираат правилно. Со текот на времето, тие се акумулираат во лимфниот систем и може да предизвикаат големи, отечени лимфни јазли. Тие исто така ја исполнуваат коскената срцевина, намалувајќи го бројот на нормални бели крвни клетки, црвени крвни клетки и тромбоцити што може да се продуцираат.
CLL е хронична состојба која обично се развива многу бавно - на многу луѓе не им е потребен третман со месеци или години. Сепак, некои луѓе можеби ќе треба веднаш да добијат третман.

CLL факти
Име: Хронична лимфобластна леукемија (CLL)
Клеточен тип: Б лимфоцити, вид на бели крвни клетки
Ризик: најчесто кај луѓе над 70 години
Лекување: Хемотерапија или имунотерапија(кога со лекови се стимулира имуниот систем) можеми се потребни уште на почетокот.
Дополнителни информации: CLL има бавен прогрес и на мал број на луѓе им е потребна трансплантација на матични клетки

CLL и трансплантација на матични клетки
Ќе ви биде понудена трансплантација на коскена срцевина или матични клетки само доколку вашиот CLL не одговорил на првичниот третман или ако докторите сметаат дека тоа е малку веројатно.
Повеќето трансплантации за CLL се алогени трансплантации- кога матични клетки ќе ви бидат донирани од некој друг.
Тоа се случува многу ретко, но некои луѓе со CLL прават автологна трансплантација - кога докторите користат ваши сопствени матични клетки.
Други видови на леукемија вклучуваат:

 • акутна промиелоцитна леукемија
 • лимфоцитна леукемија на големи гранули
 • Т-клеточна акутна лимфобластна леукемија
 • хронична миеломоноцитна леукемија
 • Лимфом
  Лимфомот е вид на крвен канцер кој го засека лимфниот систем, важен дел од имуниот систем кој продуцира и врши транспорт на белите крвни клетки низ телото. Исто така ги отстранува отпадните материи од крвта.
  Лимфомот може да се појави на различни делови од телото како на лимфни јазли, коскена срцевина, слезина.
  Има два главни вида на лимфом во однос на тоа како се однесуваат и нивниот третман:

Доколку имате лимфом, тоа значи дека вашето тело продуцира премногу лимфоцити, кои се ден вид на бели крвни клетки. Вашите лимфоцити исто така живеат подолго отколку што треба. Ова преоптеретување го изложува на ризик вашиот имун систем и ги спречува другите крвни клетки да ја вршат својата функција. Постојат два вида на лимфоцити, Б и Т клетки. Не-Хочкиновиот лимфом може да се развие од Т-клетките, но потеклото од Б-клетките е почесто.

Лимфомите се групираат во фази врз основа на тоа колку се шират во телото. Ова им овозможува на лекарите да дадат најефикасен третман, бидејќи лимфомите од различни фази ќе реагираат поинаку. Генерално, ова се применува на сите видови лиамфоми. Сепак, различни системи се користат за лимфоми на кожа и Не-Хочкинова лимфома кај деца.

Не-Хочкиновиот лимфом се однесува на секој лимфом што нема абнормални клетки наречени „Рид-Стернберг“ клетки. Овие различни, големи клетки се гледаат само во примероци од крв на пациенти со Хочкин лимфом.

 

Име: Не-Хочкинова лимфома

Клеточен тип: Лимфоцити, бели крвни клетки кои се борат против инфекции

Ризик: повеќе кај постари лица- 50 % од случаите кај луѓе над 70 години

Лекување: хемотерапија, радиотерапија и трансплантација со матични клетки

Дополнителни информации: класифицирани во “високи” и “ниски” категории врз основа на тоа колку брзо се развиваат.

 

Не-Хочкинова лимфома и трансплантација со матични клетки

Докторите ќе ви понудат трансплантација доколку со другите третмани лимфомата ви се вратила. Поверојатно е да се направи автологна трансплантација- користење на вашите матични клетки. Ова нуди најдобра шанса за задржување на лимфомата во ремисија подолго време и предизвикува помалку компликации бидејќи не е потребен дарител на матични клетки.

Потоа може да се направи и втора трансплантација доколку се случи релапс односно враќање на лимфомата. Оваа трансплантација би била алогена-користење на матични клетки од дарител.

Вашиот медицински тим можеби веднаш ќе ви понуди алогена трансплантација доколку:

 • Веќе сте подлежеле на третман кој не успеал
 • Лимфомата брзо се вратила
 • Имате тип на лимфома која докторите мислат дека нема да реагира добро на хемотерпијата.

Доколку имате лимфом, тоа значи дека вашето тело продуцира премногу лимфоцити, кои се ден вид на бели крвни клетки. Вашите лимфоцити исто така живеат подолго отколку што треба. Ова преоптеретување го изложува на ризик вашиот имун систем и и ги спречува другите крвни клетки да ја вршат својата функција. Има два вида на лимфоцити, Б и Т-клетки. Хочкиновиот лимфом се развива од Б-клетките.
Лимфомите се групираат во фази врз основа на тоа колку се шират во телото. Ова им овозможува на лекарите да дадат најефикасен третман, бидејќи лимфомите од различни фази ќе реагираат поинаку. Генерално, ова се применува на сите видови лимфом, но има исклучоци. Различен систем се користи за кожни лимфоми.
Хочкиновиот лимфом може да се идентификува со присуството на абнормални клетки наречени „Рид-Стернберг“ клетки. Овие клетки имаат изразена голема форма кога се гледаат под микроскоп.

Име: Хочкинова лимфома
Клеточен тип: Б-клетки, вид на бели крвни клетки
Ризик: најчесто кај луѓе од 15-25 години и над 50
Лекување: хемотерапија, радиотерапија и трансплантација со матични клетки
Дополнителни информации: дефинирани по присуството на „Рид-Стернберг“ клетки.

Хочкинова лимфома и трансплантација на матични клетки
Докторите ќе ви понудат трансплантација доколку со другите третмани лимфомата ви се вратила. Поверојатно е да се направи автологна трансплантација- користење на вашите матични клетки. Ова нуди најдобра шанса за задржување на лимфомата во ремисија подолго време и предизвикува помалку компликации бидејќи не е потребен дарител на матични клетки.
Потоа може да се направи и втора трансплантација доколку се случи релапс односно враќање на лимфомата. Оваа трансплантација би била алогена-користење на матични клетки од дарител.
Вашиот медицински тим може да размисли да ви понуди веднаш трансплантација на алографт ако:

 • Веќе сте подлежеле на третман кој не успеал
 • Лимфомата брзо се вратила

Имате тип на лимфома која докторите мислат дека нема да реагира добро на хемотерпијата

 • Миелом
  Миеломот (исто позната како мултипен миелом) е вид на крвен канцер кој зафаќа одреден дел од белите крвни клетки наречени плазма клетки.
  Овие клетки се создаваат во коскената срцевина и продуциаат антитела кои помагаат во борбата против инфекции.
  Кај миеломот, Б-лимфоцитите не созреваат правилно во плазма клетките, но продолжуваат да се размножуваат брзо. Овие незрели клетки се акумулираат во вашата коскена срцевина и спречуваат да произведува други видови крвни клетки. Исто така, се зголемуваат хемикалиите кои се разложуваат и ја реконструираат коски, што доведува до болка и фрактури во некои случаи. Миеломот често се нарекува мултипен миелом, бидејќи ова истенчување на коските може да се случи каде било во вашето тело каде што има коскена срцевина.
  Миеломите може да се групираат во три групи врз основа на нивото на два протеини (наречени бета2 микроглобин и албумин) во крвта. Секоја група реагира различно, така што ова им помага на лекарите да го одберат најефективениот третман за вас.

  Име: Миелом
  Клеточен тип: плазма клетки кои продуцираат антитела за борба против инфекции
  Ризик: најчесто кај луѓе над 75 години
  Лекување: хемотерапија, радиотерапија и трансплантација со матични клетки
  Дополнителни информации: пациенти со потекло од Африка и Карибите имаат два пати поголема шанса да развијат миелома.

  Миелом и трансплантација на матични клетки
  Ќе имате имате почетен сесија на лекување која има за цел да го одржи миеломот под контрола и да ве стави во ремисија - што значи дека нема знаци на канцер во вашето тело. Ова може да биде проследено со трансплантација на коскена срцевина или матични клетки. Луѓето со миелом најчесто прво ќе извршат автологна трансплантација - кога лекарите користат ваши матични клетки.
  Иако е ретко, повремено некои пациенти кои се помлади и подобри, но со особено агресивен тип на миелом, прават алогена трансплантација - кога новите матични клетки ги донира некој друг.
  За некои луѓе, по првата автологна трансплантација, нема да се планираат повеќе трансплантации освен ако нивната болест не се врати и тие реагираат добро на првата трансплантација. Можно е да имате до две автологни трансплантации на миелом.
  Ве молиме, разговарајте со вашиот медицински тим за повеќе информации за вашата состојба, бидејќи тие ќе можат да ви дадат персонализиран и специфичен совет.
  Кои се моите опции за лекување? ” делот разгледува други можни начини на кои вашиот медицински тим може да одлучи да го лекува вашиот канцер - или пред или наместо трансплантација на матични клетки.

Што е крвно нарушување?

Матичните клетки се делат и созреваат во различни крвни клетки. Тука се вклучени црвените крвни клетки, тромбоцитите и белите крвни клетки. Ако имате крвно нарушување, веројатно е дека има проблем во некоја фаза од овој процес. Ова значи дека некои од вашите крвни клетки не ја извршуваат својата функција на правилен начин.

 

Многу од овие проблеми настануваат поради мутиран ген, наследен при раѓање. Но, други , како што се миелодипластични синдроми и автоимуни заболувања, не се наследуваат и можат да се појават без никаква причина.

Постојат многу различни видови на крвни нарушувања кои се третираат на различен начин во зависност од видот и сериозноста.

 

Видови на крвни нарушувања

Миелодиспластични синдроми(MDS) се група на крвни нарушувања кои предизвикуваат коскената срцевина да продуцира премногу крвни клетки. Овие клетки најчесто не се здрави(дипластични) и се уништуваат набрзо по напуштањето на коскената срцевина. Луѓето со MDS се чувствуваат многу заморено, слабо, крварат и многу полесно им излегуваат модринки бидејќи не можат да продуцираат доволно здрави крвни клетки.

Иако MDS не се канцери, од нив понатаму може да се развие акутна миелоидна леукемија. Сите видови на MDS припаѓаат на ниско или високо ризична група, во зависност од колку е веројатно да се појави. Исто така им помага и на докторите да го одберат најефикасниот третман за вас.

MDS факти
Име:
Миелодиспластични синдроми (MDS)
Клеточен тип: коскена срцевина и продукција на крвни клетки
Ризик: најчесто кај луѓе над 70 години
Лекување: трансфузија на крв и можеби трансплантација со матични клетки во агресивни случаи.
Дополнителни информации: не припаѓаат во крвни канцери но може да се развие акутна миелоидна леукемија.

Трансплантација на матични клетки и MDS

Ако имате ниско ризична MDS, најверојатно нема да биде потребна трансплантација веднаш туку регуларна крвна трансфузија и лекарствата ќе помогнат со симптомите. Луѓето со посериозна MDS примаат хемотерапија а на мал дел од луѓето ќе им биде потребна трансплантација со матични клетки. Ова е алоген тип на трансплантација, кога матичните клетки се донирани од некој друг.

Ако имате апластична анемија, вашата коскена срцевина не продуцира доволно крвни клетки, вклучувајќи ги црвените крвни зрнца кои вршат транспорт на кислород до сите делови од телото. Ова води до анемија која може да предизвика замор, вртоглавица и проблеми со концентрацијата, пропратено и со други посериозни проблеми.

Повеќето случаи на апластична анемија се стекнати, што значи дека се развива по некој настан како вирална инфекција или земање на некои лекови. Главната причина за појава на апластична анемија е по автоимуна реакција, кога имуниот систем ги таргетира вашите клетки (односно своите). Апластичната анемија може да биде и наследна, преку наследување на мутиран ген пренесен од вашите родители, но ова е многу ретко.    

Апластична анемија факти

Име: Апластична анемија

Клеточен тип: црвени крвни клетки

Ризик: почест помеѓу 10-20 годишна возраст и над 60

Лекување: крвни трансфузии и имуносупресија; потоа можеби трансплантација на матични клетки.

Трансплантација на матични клетки и Апластична анемија

Ако имате сериозна апластична анемија, вашиот доктор можеби ќе одлучи дека ви е потребна трансплантација на матични клетки, особено ако други третмани биле неуспешни. Ова би била алогена трансплантација кога вашите нови крвни клетки се донирани од некој друг.

Децата со апластична анемија е поверојатно дека ќе имаат потреба од трансплантација. Ако сте родител кој има дете со апластична анемија и поминува процес на трансплантација, Ве молиме прочитајте го делот “страна за родители”.

Доколку имате српеста анемија вашата крв не е во можност ефикасно да пренесува кислород до сите делови од телото. Ова е така поради тоа што црвените крвни клетки се со неправилна форма (српести) наместо дисковидна, плочеста форма, и тие не можат да се врзуваат со кислородот колку што можат нормалните клетки. Оваа состојба ќе направи да се чувствувате уморно, со недостиг на воздух и да сте склони кон инфекции.

Српестите анемии се генетски. За вие да имате српеста анемија, треба двата ваши родители да имаат ген за српести клетки. Ако го земете наследите генот од едниот родител, ќе бидете носител но нема да имате никакви симптоми. Оваа болест е позастапена кај луѓето од Африка и Медитеранот.

Српеста анемија факти

Име: Српеста анемија

Клеточен тип: црвени крвни клетки

Ризик: наследено од родителите

Лекување: крвни трансфузии и ретко трансплантација на матични клетки

Дополнителни информации: на трудниците рутински им се прави скрининг за да видат дали се носители.

Српеста анемија и трансплантација на матични клетки

Трансплантацијата се зема како опција само доколку другите третмани биле неуспешни.

Ретко е возразни луѓе со српеста анемија да бидат земени во предвид за трансплантација. Единствено се зема во предвид доколку имате сериозен вид на српеста анемија и доколку имате браќа или сестри кои можат да бидат дарители.

Децата со српеста анемија се земаат во предвид за трансплантација со матични клетки, пред возрасните. Ова најчесто е трансплантација од браќа и сестри како дарители, но може да биде и хаплоидентична трансплантација (кога донираните матични клетки се донирани од родител) или алогена трансплантација (вашите нови матични клетки се донирани од несроден дарител).

Сите автоимуни заболувања се предизвикани од прекумерна активност на имуниот систем кој ги таргетира своите клетки наместо туѓите тела како бактерии или вируци. постојат над 80 видови на автоимуни заболувања, вклучувајќи ги тип I дијабетис, ревматичен артритис и лупус. Не сите автоимуни болести можат да се третираат со трансплантација на матични клетки, но можат да помогнат на луѓето со системска склероза и мултиплекс склероза.

Иако автоимуните заболувања се почести во некои фамилии, не се наследуваат директно (како примарна имунодефициентна болест). Можат да бидат предизвикани од надворешни фактори, а некогаш можат да се појават по инфекции.

Автоимуни заболувања и трансплантација со матични клетки

Трансплантацијата може да се понуди како алтернативно лекување ако другите третмани биле неуспешни или ако симптомите стануваат неподносливи.

Трансплантацијата би била автологна- кога докторите ги користат вашите матични клетки. Некои видови можат да се третираат и со алогена трансплантација- каде што нови матични клетки се донирани од несроден дарител, но ова е ретко.

Ве нолиме да раговарате со вашиот тим за трансплантација за повеќе информации за вашата конкретна состојба и тие ќе ви дадат персонализиран, специфичен совет.

Доколку имате талесемија, имате неправилна форма на хемоглобин- пртотеинот во црвените крвни клетки кој го носи кислородот. Ова ги уништува вашите црвени крвни клетки повеќе од нормално, водејќи кон анемија, која може да предизвика замор, вртоглавици и проблеми со концентрација. Некогаш може да предизвика и посериозни симптоми како недостаток на воздух.

Талесемијата е наследна, што значи дека гените кои ја предизвикуваат се наследуваат од вашите родители, на вас. Грубо околу 7% од луѓето се носители на талесемија, но се пренесува на детето доколку и двајцата родители се носители.

Талесемија факти

Име: Талесемија

Клеточен тип: црвени крвни клетки

Ризик: наследено од родителите

Лекување: трансфузија на крв и терапија со хелации(процедура на администрација на агенси за хелација за отстранување н тешките метали во телото); трансплантацијата се има во предвид во мнофу ретки случаеви.

Дополнителни информации: на трудниците рутински им се прави скрининг за да видат дали се носители.

Талесемија и трансплантација на матични клетки

Трансплантацијата може да помогне при лекувањето на талесемија, особено кај деца, но таа се изведуваат многу ретко.

Ако сте родител кој има дете кое поминува низ процесот на талесемија, ве молиме отворете ја “страна за родители” за повеќе информации.

Доколку трансплантацијата е опција за вас, најверојатно ќе биде алогена-каде што вашите нови матични клетки се донирани од несроден дарител.

Постојат многу наследни болести (исто познати како генетски заболувања) кои можат да влијаат на крвта и коскената срцевина.

Луѓето ги наследуваат овие болести преку гени кои ги наследиле од своите родители. Тие се ретки и понекогаш можат да се идентификуваат преку крвта на родителот или новороденчето. Сепак, некои болести остануваат незабележани при раѓањето и не се развиваат до подоцна во животот. Тука спаѓаат мукополисахаридна и поврзани болести(MPS), Wiskott-Aldrich синдром и хронична грануломатозна болест.

Постојат две главни групи на наследни болести: примарни имунодефициентни болести(PID) и вродени грешки на метаболизмот (IEM).

Примарна имунодефициентна болест(PID)

Постојат различни видови на PID, со различни симптоми, но сите делат едно исто нешто- предизвикуваат проблеми во развивањето на имуниот систем. Имуниот систем ве штити од инфекции, па ако имате PID сте повеќе склони кон инфекции.

Лекувањето на PID се стреми кон тоа да ги контролира симптомите и да ги минимизира ефектите кои тие ги имаат врз квалотетот на животот. Трансплантацијата на матични клетки може да се земе во предвид како третман ако симптомите станат неподносливи.

Вродени заболувања на метаболизмот (IEM)

Ова е многу ретка група на наследни заболувања кои предизвикуваат проблеми во метаболизмот(хемиските реакции кои се случуваат во клетките од вашето тело, кои дозволуваат вашето дело да разградува нутритиенти и да произведува енергија). Доколку имате IEM, вашиот метаболизам не функционира како што треба, и то може да предизвика сериозни здравствени проблеми.

Наследни болести и трансплантација на матични клетки

Трансплантацијата се нуди како алтернативен третман доколку другите се неуспешни. Многу наследни болести се детектираат при раѓање што значи дека трансплантација на матични клетки ќе треба да се направи на деца.

Ако сте родител со дете кое поминува низ процесот на трансплантација, ве молиме прочитајте ја “страна за родители” за повеќе информации.

Трансплантацијата најчесто е алогена-каде што нови матични клетки се донирани од несроден дарител. Мал број на трансплантации се автологни- каде што докторите користат матични клетки од самиот пациент.

Ве нолиме да раговарате со вашиот тим за трансплантација за повеќе информации за вашата конкретна состојба и тие ќе ви дадат персонализиран, специфичен совет.

“Кои се моите опции за лекување” делот разгледува други можни начини на кои вашиот медицински тим може да одлучи да го лекува вашиот канцер - или пред или наместо трансплантација на матични клетки.

Кои се опциите за третман на крвен канцер и други нарушувања

Трансплантацијата на матични клетки е еден од многуте опции за лекување на крвен канцер и крвни нарушувања. Некои од овие третмани може да понуди лек за вашата состојба додека други ќе помогнат во намалувањето на симптомите, ден по ден.

Постојат многу вообичаени прашања околу третманите. Овде даваме некои од одговорите и линк до веб-локации каде што можете да најдете повеќе информации.

Кога доаѓа време да се одлучи кој третман е најдобар, постојат многу фактори кои треба да се замат во предвид, како:

 • Болеста која ја имате
 • Колку рано е дијагностицирана
 • Вашите симптоми и колку е веројатно да одговорат на третманот
 • Генетика- можеби постои лек кој специфично ја таргетира причината за болеста
 • Возраст и општа здравствена состојба

Некои болести можат да се контролираат преку третмани кои не користат лекови, како трансфузија на крв- посебно ако имате крвно нарушување. Доколку имате крвен канцер можно е да ви се даде хемотерапија или радиотерапија во првиот степен за да го доведе вашето тело во ремисија.

Трансплантацијата на матични клетки се зема во предвид доколку другите третмани се неуспешни, вашите симптоми се неподносливи и има висок ризик од релапс.

Вашиот медицински тим ќе ви даде специфичен и персонализиран совет за конкретно вашата состојба.

Сите лекови за хемотерапија се дизајнирани да ги насочат и уништат клетките кои се делат. Канцерогените или абнормалните клетки се делат побрзо од нормалните клетки и затоа хемотерапијата е поефикасна против нив. За жал, овие лекови напаѓаат и здрави клетки, па затоа многу пациенти доживуваат несакани ефекти како гадење, замор и опаѓање на косата за време на третманот.   

Хемотерапијата има за цел да ја доведе вашата состојба во ремисија, каде абнормалните клетки веќе не растат и не се делат. Лекарите често комбинираат повеќе лекови, како и радиотерапија, за да дадат најдобри шанси за појава на ремисија.

Исто така, се дава хемотерапија како подготовка за трансплантација на матични клетки. Ги отстранува клетките на вашиот имун систем и создава простор за новите матични клетки што ги добивате од вашиот дарител. Овој третман е познат како условна терапија.

Радиотерапијата функционира со користење на високо-енергетски Х-зраци за да се уништат канцер клетките. Тоа е ефикасен прв третман за некои леукемии и лимфоми. Радиотерапијата се изведува од специјалисти кои можат да ја насочат точната доза во одредена област на телото. 

За жал, радиотерапијата ги оштетува и нормалните клетки, што може да предизвика несакани ефекти. Овие се многу различни за секоја личност; некои луѓе доживуваат благи симптоми, како што е замор, додека за други тоа може да биде поизнемоштено. Овие несакани ефекти обично поминуваат во рок од неколку недели.

Како хемотерапијата, и радиотерапијата се користи за подготовка на пациентите за трансплантација со матични клетки, како дел од условната терапија. Обично се извршува на целото тело и е позната како тотално зрачење на телото (TBI).